KVADRATI

Parket je talna obloga, ki da karakter prostoru. Kako ga pravilno izbrati za prostore doma?

Jasna Marin Jasna Marin
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Quick-Step

Preden se odpravite kupovat parket, imejte v mislih zlasti to, čemu bo služil prostor, kako velik je in koliko dnevne svetlobe prihaja vanj skozi okna. Prostor je treba natančno izmeriti. Pomembno je vedeti tudi, kakšna kakovost in izvedba estriha sta v prostoru, da na podlagi teh podatkov pravilno izberete parket.

Velikost prostora

Če je prostor zelo velik in svetel, lahko temu ustrezno izberete temnejši parket, ki navidezno zmanjša prostor. Kaj hitro bi se namreč lahko zgodilo, da bi svetel parket v velikem in svetlem prostoru dajal vtis pretirane odprtosti in premalo zavetja, pa še bleščanje tal bi lahko bilo moteče. Je pa svetel parket primeren za majhne in manj osvetljene prostore, saj prostor optično odpira.

V kuhinji in jedilnici

Svetel parket v kuhinji in jedilnici ima to pomanjkljivost, da se na njem hitro pozna umazanija, predvsem na stikih. Na zelo temnem se pa prav tako hitro vidi vsak prah. Recept za kuhinjo in jedilnico je torej ne presvetel in ne pretemen parket, kakšen hrastov, dobro se obnesejo tudi strukturirani parketi z neenakomerno površino ali pa kak drug trpežen material. Ob štedilniku, kjer ob cvrtju na vse strani škropi olje, je priporočljivo tla zaščititi s tekačem ali manjšo preprogo. Seveda se nam prav v kuhinji kdaj pa kdaj zgodi, da na tla padejo pokrovka, kozarec, nož ali drugi kuhinjski pripomočki, zato je najbolje imeti kar oljen parket, da poškodovano površino malce pobrusimo in na novo zaščitimo z oljem, da bo praska manj opazna.

Alpod

Parket in talno gretje

Včasih nam je kakšen parket všeč, vendar ne vemo, ali ga lahko položimo v prostor s talnim gretjem. Načeloma pri iskanju ustreznega parketa ne bi smelo biti težav, kajti parketi, ki so primerni za polaganje na tla s toplovodnim talnim ali električnim ogrevanjem, imajo posebno oznako, ki kupca seznanja s tem, da je parket za v prostor s talnim gretjem. Za talno ogrevanje so praviloma primerne tanke talne obloge z manjšo toplotno upornostjo, denimo panelni parketi, dvoslojni gotovi parketi do debeline 11 mm ali troslojni gotovi parketi do 15 mm, seveda je ustrezen tudi parket drugih vrst, če je pravilno obdelan in ni debelejši od 10 mm.

Alpod

Barva vrat in tla

Ste v dilemi, ali naj bodo vrata in podboji enake barve kot tla? Trendi opremljanja doma se nenehno spreminjajo, poleg tega je osebni okus tisti, ki ima v takšnem primeru odločilno vlogo. Če je parket svetlejši, so lahko zraven zelo privlačna temnejša vrata, ki morajo v prostoru imeti kakšno dodatno barvno oporo – morda v pohištvu, manjši okrasni preprogi ali detajlih, denimo okrasnih blazinah na kavču ali postelji. Razmišljate o belih vratih? Potem bo parket zaživel po svoje. Boste izbrali vrata z dekorjem? Potem se lahko barva iz vzorca na vratih nadaljuje tudi na parketu.

Polaganje v smeri svetlobe

Da je treba parket polagati v smeri svetlobe, ki prihaja skozi okno, je nepisano pravilo, ki se v določenih primerih seveda sme kršiti. Danes so prostori nesimetrični, tudi svetlobne razmere so sila različne, zato ni nujno, da je parket položen v smeri vpada svetlobe, razlagajo v podjetju Parketing. Določeni prostori so navidezno zelo dolgi, drugi pa kratki. V takšnih primerih je velikokrat pomembneje, kot da smer parketa prilagodimo vpadu dnevne svetlobe, to, da s smerjo polaganja parketa navidezno povečamo ali zmanjšamo sobo. Prostor lahko navidezno podaljšamo z vzdolžno položenim parketom, skrajšamo pa s prečno položenimi talnimi oblogami.

Quick-Step
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?