Olja nikoli ne zlivajte v odtok ali stranišče. To je razlog, zakaj

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
21.02.2023 02:00

Liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode, da o zamašitvi kanalizacije sploh ne govorimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V hladnejšem delu leta nam bolj kot v poletni vročini prijajo mastne, ocvrte jedi, vrhunec pa ti kulinarični užitki dosežejo v pustnem času, ki ga v Sloveniji zaznamujejo sladke specialitete - krofi, flancati, miške oziroma fritule. V gospodinjstvih se s tem pojavi težava: kaj storiti z uporabljenim oljem, ki ga običajno ostane kar precej.

Zamašitve odtokov in neprijetne vonjave

Pristojne službe nas seveda svarijo, naj odpadnega olja nikar ne zlivamo v kuhinjski odtok ali stranišče, vendar se marsikdo še vedno ne zaveda povsem, kakšne težave tovrstno početje povzroča. "Vsaka kapljica olja, ki jo zlijemo v straniščno školjko ali odtok, je vzrok za veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Povzroča zamašitve hišne kanalizacije in odtokov, to pa običajno zahteva dodatne posege zunanjih izvajalcev in s tem povezane nepotrebne stroške," pojasnjuje Karmen Vodovnik iz Javnega podjetja Snaga iz Skupine JHMB, v katero sodi tudi Javno podjetje Nigrad, ki je poleg Snage neposredno vpleteno v ravnanje z odpadnim oljem in odstranjevanje posledic onesnaženja. Sogovornica našteje še dodatne možne zaplete:

• Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino in onemogoči prehod zraka do odplak. To lahko povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave.

• Moti naraven proces razgradnje.

• Odpadno jedilno olje se kot lepilo nalaga na stene odtočnih cevi, otežuje pretok odpadnih voda in povzroča zamašitve kanalizacijskih cevi.

• Pomeni vir neprijetnih vonjav ter vabo in hranilo za glodavce.

"Iz vsega naštetega je očitno, da maščobe in olja otežujejo delovanje čistilnih naprav in motijo proces čiščenja odpadnih voda v greznici ali mali čistilni napravi. S tem povzročajo dodatno delo in stroške obratovanja," nadaljuje Karmen Vodovnik.

Po ocenah Slovenskega društva za zaščito voda letno nastane v Sloveniji okoli 4000 kubičnih metrov odpadnega jedilnega olja.
Snaga

Oddamo ga na zbirnem mestu

Sogovornica tudi pojasni, kako pravilno ravnamo z odpadnim jedilnim oljem, ki nastane v gospodinjstvu po cvrenju. Olje ohladimo, precedimo in ga zbiramo v posodi v temnem in hladnem prostoru. Zbrano odpadno jedilno olje lahko oddamo ali odlijemo:

• v eni izmed uličnih zbiralnic za zbiranje odpadnega jedilnega olja v MO Maribor, ki jih najdemo na povezavi TUKAJ.

• v akciji zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev (premični eko zbiralnik), ki poteka v pomladnem in jesenskem času po vnaprej objavljenem urniku zbiranja,

• v zbirnem centru med delovnim časom.

Vsako gospodinjstvo bi moralo imeti posodo za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki ga nato odnesemo v zbirni center.
Snaga

Vse odpadno olje v gospodinjstvih pa ni zgolj rastlinskega izvora, saj uporabljamo na primer tudi svinjsko mast, tu je tudi olje iz ribjih konzerv. Svinjsko mast zbiramo posebej in jo oddamo v zbirnem centru ali jo v akciji zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev oddamo v premični eko zbiralnik. Olje iz ribje konzerve lahko zbiramo skupaj z odpadnim rastlinskim oljem, vendar moramo pri tem odstraniti vse primesi, torej ostanke rib, limon in podobno.

Olje ohladimo, precedimo in ga zbiramo v posodi v temnem in hladnem prostoru.
Shutterstock

Odlična surovina za biodizel

"S pravilno oddajo odpadnega jedilnega olja na zanj predvidena zbirna mesta skrbimo za njegovo predelavo v koristno surovino. Odpadno jedilno olje je namreč odlična surovina za izdelavo biodizelskega goriva in pridobivanje plina," pojasnjuje Karmen Vodovnik. Ob primernem skladiščenju, oddajanju in predelavi odpadno jedilno olje lahko postane obnovljiv vir energije. Iz litra odpadnega jedilnega olja nastane 90 odstotkov biodizla ali bioplina, ekoloških goriv, ki ne onesnažujeta okolja. Iz njega pa je mogoče izdelati tudi okolju prijazne dišeče svečke, našteva sogovornica.

Če z odpadnim jedilnim oljem ne ravnamo pravilno, lahko naredimo veliko škode okolju in naravi ter doma na interni kanalizaciji, ker povzroča zamašitve. Odlivanje v naravo lahko zelo onesnaži površinske vode in podtalnico. Po onesnaženju podtalnice pa traja več sto let, da se njena kakovost obnovi in izboljša. Liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode.

Je primerno za na kompost?

"Prav tako odpadno jedilno olje ne sodi na kompost ali v posodo za zbiranje bioloških odpadkov, ker duši in uničuje mikroorganizme, ki razgrajujejo organske odpadke, predvsem pa onesnaži zemljo ter popolnoma spremeni biološke in kemične procese v njej," sklenejo pri Snagi.


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta