Nepremičninski trg: mladi bi stanovanje najeli, starejši bi imeli čim nižje stroške

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.10.2019 01:20

Po katerih nepremičninah se ta čas najbolj povprašuje? Kaj od stanovanja pričakujejo mladi, kakšno nepremičnino si za svoj naraščaj želijo družine in kakšen dom si osmisli nekdo v tretjem življenjskem obdobju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotolia

Mladi, ki najpogosteje iščejo svoje prvo skupno domovanje, se najpogosteje zanimajo za sobo v stanovanju, pari pa tudi po manjših hišah, pojasni Dika Vranc iz podjetja RE/MAX Avenija. "Zanimajo jih lokacija, dostopnost do službe, mestnega središča ... Prav tako razporeditev prostorov, balkon, nekoliko manj je pomembno dvigalo. So pa nekoliko cenovno bolj občutljivi. Morda najpogosteje posežejo po stanovanjih v vrednosti do 80.000 evrov." Klavdija Neuberg iz Dodome, d.o.o., meni, da mladi zadnje čase stanovanje veliko pogosteje najamejo. Razloga za to sta neredna služba ali želja po odhodu v tujino, nadaljuje Neubergerjeva in še doda, da pri nakupu po navadi pomagajo starši. Po besedah Mojce Žižek Mesarec iz Galea nepremičnin mlade zanimajo stanovanja v urbanih sredinah s smiselno razporeditvijo in funkcionalnimi tlorisi. "Povprašujejo po 2- ali 2,5-sobnih stanovanjih, zanje so pripravljeni odšteti do 110.000 evrov," pojasni Daniel Angel Sauli iz podjetja Atrium nepremičnine. Primož Lobnik iz Skupine Novogradnje Maribor poudari, da si večina mladih danes ne more privoščiti novega lastniškega stanovanja, zato izbirajo med najemniškimi. "Kot gradbeno in projektantsko podjetje nismo pozabili na ta segment kupcev, zato projektiramo enote, ki so finančno dostopne tudi za mlade." Blaž Kosi, K-ing, d.o.o., ki za investitorja Medak, d.o.o., vodi projekt Studenški razgledi, opaža, da so mladi najmanj zahtevni kupci: "Ne potrebujejo veliko, hkrati pa imajo v večini najbolj omejene zmožnosti financiranja v primerjavi z družinami in starejšimi kupci. Vse, kar potrebujejo od stanovanja, je prostor za svoj začetek, kjer lahko spoznavajo, kaj pomeni živeti na svojem. To in, seveda, internet."

Družinam je pomembna lokacija

Zahteve družin z otroki po stanovanju so seveda drugačne. Kot opaža Dika Vranc, družine pogosto povprašujejo po manjših hišah z nepreveliko parcelo. "Pripravljeni so živeti tudi na primestnih lokacijah, ki pa so enostavno in hitro povezane z mestom. Zanimajo jih stanovanja z dvigalom in funkcionalno razporeditvijo prostorov v stanovanju."
"Družine danes iščejo vsaj 2,5-sobna stanovanja. V bližini morajo biti vrtec, šola, avtobusna postaja," našteva Klavdija Neuberg in doda: "Pred nakupom se po navadi pozanimajo glede sosedov. Za sosede si želijo družine z otroki, da bi lahko ti skupaj preživljali prosti čas." Primož Lobnik ocenjuje, da so med družinami najbolj iskana 3- do 4-sobna stanovanja z balkonom. "Stanovanja s terasami ali atriji so seveda še bolj zanimiva, vendar pod pogojem, da ne zvišajo preveč cene v sorazmerju z uporabno vrednostjo kvadrature stanovanja," še doda Lobnik. Daniel Angel Sauli pa ugotavlja, da družine iščejo predvsem stanovanja oziroma hiše z vsaj tremi ali štirimi spalnicami: "Sobe morajo biti dovolj velike, da bo tudi odrasel otrok lahko bival v njej." Po besedah Mojce Žižek Mesarec so za družine zanimiva stanovanja v urbanih sredinah. "Dvigalo in balkon sta vedno bolj zaželena. Prav tako funkcionalna razporeditev stanovanja in možnost parkiranja pred blokom."

Svetlo, skrbno opremljeno in z vrtom ali naravo povezano stanovanje starejšim zagotavlja višjo kakovost življenja.
Shutterstock

Starejši bi radi imeli dvigalo

Med pogostimi iskalci stanovanj so danes tudi starejši. "Po tem, ko so se otroci osamosvojili, živijo sami in iščejo manjša ali srednje velika stanovanja," pojasni Dika Vranc. "Svojo nepremičnino, najpogosteje hišo, prodajo, ker je postala prevelika in potratna. Ta populacija išče tudi varovana stanovanja ali stanovanja z lokacijo v bližini doma za starejše občane."
Daniel Angel Sauli opaža, da je starejšim kupcem pomembno imeti v stanovanju ločeno spalnico. V ospredje postavijo dvigalo in bližino trgovine." Pomen dvigal za starejše izpostavi tudi Blaž Kosi: "Potrebe in prioritete se z leti spreminjajo in tako starejši pogosto potrebujejo manj prostora in več udobja: dvigalo, prostor za počitek, lažji dostop do vsakodnevnih potreb. Vedno bolj je pomembna tudi lokacija stanovanja: da so v bližini trgovina, zdravnik, javni prevoz."

Družine si pri nakupu stanovanja žeklijo predvsem, da bi njihovi otroci imeli svoj prostor.
Baufix

Primanjkuje najemniških stanovanj

Dika Vranc ocenjuje, da v Mariboru primanjkuje stanovanj, ki rešujejo prvi in zadnji stanovanjski problem v življenju: "Torej na eni strani na trgu primanjkuje nepremičnin po dostopnih cenah za mlade, ki kupujejo prvo stanovanje. Na drugi strani, glede na starajočo populacijo tudi v Mariboru, je premalo varovanih stanovanj oziroma takšnih, ki so v bližini zanje ustreznih institucij. Ob tem se odpira tudi vprašanje razpoložljivosti neprofitnih in socialnih stanovanj." V Mariboru primanjkuje najemniških stanovanj vseh vrst, je prepričana Klavdija Neuberg. "Ponudbe varovanih stanovanj za starejše tako za najem ali nakup tako rekoč ni, opozori sogovornica in doda: "V sicer pestri izbiri novih stanovanj kupci pogrešajo manjša stanovanja. Prav tako je večina novogradnje skoncentrirana na Studencih, manjka ponudba na drugih lokacijah v Mariboru, predvsem v centru mesta oziroma na levem bregu ter na začetku Tabora." Mojca Žižek Mesarec pa pogreša najemniška stanovanja, po katerih je veliko povpraševanje, saj, kot še doda, kvalitetnih stanovanj po sprejemljivih cenah v Mariboru absolutno primanjkuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta