Naj mraz ostane zunaj, tudi ko štirinožni prijatelji vstopijo v hišo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
31.12.2020 03:00
Loputa za psa, ki jo namestite na vrata, se zdi odlična rešitev za vse lastnike psov. Kosmatinec lahko sam odkoraka na vrt, kjer opravi potrebo, ali pa se preprosto sprehodi po vrtu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/petwalk

Oblačno vreme, nizke temperature, sneg, dež. Ko vreme ni prijetno, se ljudje najbolje počutimo v objemu toplega doma. Naši hišni ljubljenčki pa uživajo na prostem, ne glede na vreme. Loputa za hišne ljubljenčke, ki jo vgradimo v terasna ali vhodna vrata, je zato odličen način, da psu ali mački omogočimo prost vstop in izhod iz stanovanja.

Djd/petwalk

Kakovost pomeni prihranek energije

Preden se odločite za nakup, morate premisliti o treh stvareh. Številni lastniki hišnih ljubljenčkov so prepričani, da bodo morali dodatno izolirati svojo stavbo, če svojim štirinožnim prijateljem omogočijo neoviran dostop do vrta z običajno loputo, ki se odpira in zapira, s tem pa v stanovanje pušča tudi hladen zrak. Večina klasičnih loput je iz trde plastike, za katero pa so značilne slabe izolacijske lastnosti, s čimer vrata predstavljajo "luknjo" v hiši, ki ustvarja tako imenovani toplotni most, skozi katerega toplota uhaja iz hiše. S tem pa neposredno vpliva tudi na stroške ogrevanja. Najbolje je torej izbrati loputo z dobrimi izolacijskimi vrednostmi. To zlasti velja, če jih želite vgraditi v nizkoenergijsko hišo. Zanje so najprimernejše lopute, izdelane iz toge integralne poliuretanske pene, z ustreznimi, najbolje dvojnimi tesnili, ki poskrbijo za nepredušno zapiranje. Sodobna vrata za hišne ljubljence vsebujejo celo senzor za dež.

djd/ petWALK
Djd/petwalk

Kako žival navaditi na uporabo lopute

Za vgradnjo lopute se lahko obrnemo na proizvajalca, z nekaj navodili pa jo lahko vgradimo tudi sami. Najtežji del niti ni montaža lopute, ampak navaditi svoje ljubljenčke na njihovo uporabo. Mačke lahko navadite tako, da najprej pustite odprta vrata in jo skozi igro premamite, da se sprehodi skozi prehod. Nato počasi spuščajte loputo, tako da mačka ugotovi, da mora vrata samo odriniti, da pride skozi.

Shutterstock

Psa lahko naučite na podoben način, vedno je dobrodošla spodbuda pri učenju priboljšek v roki. Sodobna vrata, ki se odpirajo navzgor, se odpirajo tudi tako, da zaznajo čip, ki ga ima kuža pod kožo.

Shutterstock

Loputa ni nadomestek za sprehode

Lopute so odlična izbira za lastnike psov, ki potrebujejo več fleksibilnosti glede sprehodov. A ker vaš ljubljenec zna uporabljati pasja vrata, še ne pomeni, da je na vrtu lahko brez nadzora. Sprehodi so nujni tudi zaradi socializacije psa. Pes rad preživi nekaj časa s svojim lastnikom, zato so sprehodi odlična skupna aktivnost. Poleg tega pa pripomorejo k socializaciji psa, saj bo na sprehodu srečeval druge ljudi in pse.

REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta