V osrčju Kozjanskega parka tri dni največji festival praktičnega naravoslovja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.09.2024 06:00

Naslednji konec tedna, med 27. in 29. septembrom, se bo v osrčju Kozjanskega parka dogajalo marsikaj. Tretji slovenski festival divje hrane, FesDivjal 2024, obljublja veliko, kot je napovedala organizatorka Karmen Gajšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival je priložnost za povezovanje z divjino in obujanje starih znanj in veščin.
Osebni Arhiv

V treh dneh se bodo zvrstile delavnice slovenskih strokovnjakov s področja samooskrbe - užitnih, zdravilnih rastlin, gob, naravne gradnje, naravnega pridelovanja hrane. Na voljo bodo številna brezplačna predavanja in otroške delavnice, prikaz starih obrti, visoka divja kulinarika, butične stojnice naravnih izdelkov,  izmenjevalnica semen, pridelkov, oblačil, razstava samoniklih rastlin in gob. Pričakuje se obisk mednarodnih gostov.

Pestro bo že na dan otvoritve, v petek, ko bo potekalo prvo slovensko kulinarično tekmovanje oziroma izziv trajnostne kulinarike, Divji MasterChef, kjer bodo predstavniki iz kulinaričnega televizijskega šova sodelovali s slovenskimi nabiralci in pripravili kulinarične mojstrovine iz povsem eko slovenskih sestavin in samoniklih rastlin. V soboto zvečer bosta za dobro razpoloženje na brezplačnem akustičnem koncertu poskrbela Dimek in Klarič iz zasedbe Mi2. V nedeljo, zadnji festivalski dan, se bodo pripravljale divje specialitete pod vodstvom ekipe iz Restavracije na gradu Pavus. 

Pokusiti bo mogoče hrano iz narave.
Osebni Arhiv

"Festivalska info stojnica bo obiskovalce usmerjala na lokacije strokovnih delavnic, dobili bodo vse potrebne informacije o programu, v ponudbi bodo različni izdelki. Festivalska kuhinja bo vsak dan ponujala povsem lokalne in divje dobrote iz divjih rastlin. Tako bo mogoče pokusiti divjo pico iz tujerodnih invazivnih vrst, vok divje testenine s kimčijem in divji 'chilli sin carne' s polento  pa pivo iz divjega hmelja in druge vrste zeliščnega piva, divje kozjanske koktajle, eko vino in jabolčni sok ter divji ledeni čaj," našteje Gajškova. Na lesenem odru se bodo ves čas dogajanja vrstili nastopi glasbenikov, plesalcev in literatov, program pa bo povezovala Jasmina Kandorfer. Ta pravi, da je festival priložnost za povezovanje z divjino in obujanje starih znanj in veščin, ki jih združujemo z novimi dognanji. "Čas je za odgovorno in okusno samooskrbo, kjer divja hrana dobi zasluženo mesto. Spoznajmo, kaj nas obkroža, učimo se varovanja narave v vsakodnevnih navadah in uživajmo v darovih, ki so sezonsko v izobilju."

"Na prizorišču se bo lahko brezplačno kampiralo, tudi brez predhodne najave. Potrebujete le svoj šotor ali pa boste spali v avtu oziroma avtodomu. Ravnica za kampiranje je podaljšek stojnic proti gozdu, ko tam zmanjka prostora, je mogoče šotor postaviti kjerkoli v okoliški naravi. Tudi pitna voda je na prizorišču," je sklenila Gajškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta