Košnja na zahtevnih terenih: Tudi trata v sadovnjaku je lahko kot iz kataloga

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.07.2020 02:00

Vrtovi, sadovnjaki, strmine ... trava raste povsod. Z ustrezno kosilnico je lahko tudi na bolj odročnih površinah negovana in lepa kot na ravnini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Bosch

Negovana zelenica je lična na pogled in obenem ogledalo skrbnega gospodarja. In pri tem niti ni pomembno, ali je travnata površina ravna ali zelo razgibana. Za vsako zelenico si je treba vzeti čas, jo zračiti, po potrebi dosejati, odstranjevati plevel in jo redno kositi, zlasti poleti.

Namesto kose

Da vsaka kosilnica ni primerna za katerikoli teren, opozorijo v podjetju AS Domžale Moto center. Pravijo, da lahko kosilnico izberemo glede na površine trat, ki jih želimo kositi. Za lažjo košnjo večjih površin uporabimo samohodne kosilnice in kosilnice, na katerih sedimo in kosimo.

Za košnjo po strmem pobočju potrebujemo dovolj močno kosilnico, s katero košnja ne bo preveč težavna.
Shutterstock

Razgiban teren

V primeru zelo razgibanega terena pride prav tudi kosilnica s plastičnimi rezili, ki lahko tudi ob manjši hitrosti rezanja nemoteno in brez težav odrežejo travo, ki je z nitjo ne bi bilo mogoče. V podjetju Robert Bosch pojasnijo, da ta rezila uporabljajo predvsem orodja z manj močnim motorjem. Aleksander Hojnik iz Husqvarne pa omeni, da se na pobočjih oziroma zahtevnejših travnatih površinah odlično obnesejo tudi lahke baterijske kosilnice, ki zagotavljajo preprosto in čisto košnjo, saj z zbirno košaro pobirajo odrezano travo.

Tlakovci niso ovira za robotske kosilnice

Za hribovite terene so primerne tudi robotske kosilnice, vendar le, če je podlaga primerna, opozarjajo v podjetju Robert Bosch. Poznamo osnovne modele, ki se uporabljajo za košnjo trave do 400 kvadratnih metrov in ob ravnem terenu. V ponudbi pri različnih proizvajalcih najdemo tudi robotske kosilnice, ki pa so primerne za večje površine in tudi večje naklone. Cene teh kosilnic so do več tisoč evrov.

Robotska kosilnica za strmino se odlično znajde tudi med kamni, drevesi in grmovnicami. Ko zazna oviro, se preprosto obrne in kosi naprej. Takšna, ki stane več tisoč evrov, zmore premagovati tudi do 70-odstotni naklon.
Husqvarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta