Kalčki so dragocen vir vitaminov. Kako jih gojiti doma?

J.M.
30.11.2023 04:00

Kalčki predstavljajo odličen vir vitaminov, mineralov in proteinov. Možno je nakaliti raznolika semena, med najbolj priljubljenimi so semena lucerne, stročnic, kreše, redkvice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za začetnike v gojenju kalčkov je enostavna metoda kaljenja semen na krožniku, prekritem z gazo. Pomembno je izbrati semena iz ekološkega kmetijstva. Takšna semena so na voljo v trgovinah z zdravju prijazno hrano in v nekaterih vrtnarskih centrih. Kako pa poteka sam postopek kaljenja?

Shutterstock

Namakanje, zračnost in spiranje

Semena za kalčke je najprej treba umiti in čez noč namakati - pri tem upoštevajmo navodila, zapisana na vrečki - nato pa jih pustimo kaliti pri temperaturi od 18 do 22 stopinj Celzija. Kaljenje traja približno tri (manjša semena) do šest dni (večja semena). Semena ves čas potrebujejo zadostno količino zraka, da ne bi začela plesneti, poleg tega je treba kalčke vsak dan dva- do trikrat sprati z vodo, da preprečimo razvoj bakterij in plesni.

Shutterstock

Za več pridelka

Komur so kalčki okusni in jih želi redno pridelovati, si lahko nabavi plastičen kalilnik, opremljen z naluknjanimi pladnji. Tak kalilnik ima več posodic oziroma pladnjev z luknjicami, ki omogočajo odtekanje vode med zalivanjem.

Sveži kalčki vsebujejo tudi do 30-krat več vitaminov kot odrasla rastlina in so vsestransko uporabni. Iz njih lahko pripravimo solate, jih nasekljamo in vmešamo v namaze, dodamo kot svežo prilogo dušenim jedem, vmešamo v testo za omlete.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta