Kako preurediti mansardo v bivalni prostor?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.05.2020 02:00

Želite vi ali vaši "ta mladi" na svoje? Ena od rešitev je, da se v hiši staršev ali starih staršev podstrešje preuredi v bivalno mansardo. Pri tem je treba poskrbeti za kar nekaj stvari.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Mansarda lahko z dobrim načrtovanjem postane izredno udoben dom, ki ga ne boste želeli zamenjati. Pogosto jo odlikuje velika razgibanost, poševni stropi, mansardna okna in včasih tudi vidni elementi strešne konstrukcije. Vidni tramovi vlivajo prostoru občutek domačnosti in stabilnosti. Na kaj vse je treba pomisliti, da mansarda v resnici postane prijeten in tudi varen bivalni prostor?

Trdna in varna streha

Začnimo s streho, ki je zgornji del mansarde. Biti mora trdna, zanesljiva in varna, saj ščiti bivalne prostore pred vremenskimi nevšečnostmi. Kakšne kritine so najbolj primerne, če je tik pod njimi stanovanje, smo vprašali Kristino Leban Bavcon iz podjetja Eternit, ki v ospredje postavi valovitko. To pa zato, pravi Leban Bavconova, ker je lahka kritina in omogoča ugodno prezračevanje: "Valovitka potrebuje preprosto nosilno konstrukcijo. Primerna je tudi za sanacije starejših zgradb, saj bistveno manj obremenjuje ostrešje in celoten objekt. To je prednost tudi za objekte na potresnih območjih. Zaradi svoje sestave in fizične oblike je izredno prijazna leseni podporni konstrukciji. Strehi in podstrešju skupaj omogoča ugodno prezračevanje in s tem preprečevanje nastajanja kondenza. K temu dodatno pripomore prezračevano sleme, ki dopušča, da se s toplim zrakom izloči tudi vlaga." Kljub svoji nizki masi valovitka uspešno kljubuje močnejšim vetrom in burji, poudari sogovornica. Ima visoko odpornost proti toči in visoko elastičnost, kar pomeni, da je občutno bolj odporna na mehanske poškodbe," še sklene Leban Bavconova.

Če vam je pomemben razgled, so za ta namen primerna okna z dvignjeno osjo obračanja krila ali takšna z dvojnim odpiranjem.
Fakro

Do naravne svetlobe s strešnimi okni

Ko razmišljamo o zamenjavi strehe, ne smemo mimo dejstva, da v mansardi potrebujemo naravno svetlobo, dostop do nje pa nam omogočijo strešna okna. V podjetju Fakro pravijo, da je treba pri izbiri strešnega okna upoštevati več stvari. Ena od teh je pravilna izbira števila in velikosti strešnih oken. "V delovnih prostorih, posebno nad pisalnimi mizami in delovnimi pulti, je dnevna svetloba izjemno pomembna. V spalnicah mogoče svetloba ni ključna, je pa pomembno zelo dobro in učinkovito zračenje. Na splošno velja, da večja ko so okna, več svetlobe zagotavljajo, prostori pa se učinkoviteje in hitreje prezračijo."

Valovitka potrebuje preprosto nosilno konstrukcijo. Primerna je tudi za sanacije starejših zgradb, ker bistveno manj obremenjuje ostrešje in celoten objekt.
Eternit

Pohištvo po meri zapolni poševnine

Ob podstrešnih stanovanjih pa skorajda ne moremo mimo izzivov, ki jih ta prinašajo. Običajno v mansardah kraljujejo različni stebri, ki jih je treba vkomponirati v prostor. Prav tako tudi naklon sten zahteva bolj premišljeno prostorsko ureditev, kar je najlažje premagati s strokovnim pristopom. In kjer klasični pohištveni kosi ne pridejo v poštev, se odlično obnese pohištvo po meri, pravijo v podjetju Akron in še dodajajo, da je to vedno odraz želja, pričakovanj in proračuna strank. "Naj gre za vrhunske vgradne omare, spalnice, otroške sobe, poslovne prostore ali garderobe, s celovitim pristopom vsak bivalni prostor, in tako je tudi v mansardi, pridobi kar najboljšo obliko." Rešitev za te prostore je vsekakor pohištvo po meri. Z njim boste opremili vse prostore, od dnevne sobe, spalnice, otroške sobe do predsobe in pisarne. "Vanje lahko umestite vgradne omare, pisalne mize, predalnike, postelje in knjižne ter druge regale. Vedno ob predpostavki, da mere prostora dopuščajo kvalitetno uporabo vgrajenega pohištva," pojasnijo v Akronu in nadaljujejo: "Odločite se sicer lahko za klasično, že izdelano pohištvo, a se velikokrat izkaže, da takšni kosi pohištva niso povsem optimalna rešitev. Po meri narejeno pohištvo se mansardi prilagodi in tako maksimalno izkoristi prostor. Pri dobrem načrtovanju takšnega pohištva ne bo praznih niš ali mrtvih kotov. Pri stanovanju pod streho je vsak centimeter prostora še kako potreben." Kadar je pohištvo narejeno po meri, tako v Akronu, ga ni možno premikati. To pomeni, da bo v prostoru dalj časa. "Pri takem pohištvu vam svetujemo bolj umirjeno barvno paleto. Pohištvo v nevtralnih barvnih tonih je lažje kombinirati in se ga prav gotovo ne boste kmalu naveličali," še dodajo.

Poševnina zahteva premišljeno prostorsko ureditev. Nasploh je dobro izbrati pohištvo v umirjenih barvnih tonih, saj ga je lažje kombinirati in se ga prav gotovo ne boste kmalu naveličali.
Akron

Postavitev sedežne naj ne zmanjša ugodja

Vgradno pohištvo ne bo dovolj, da mansardno stanovanje zasije v vsej veličini. Brez ustrezne sedežne garniture kot središča dnevnega prostora ni pravega in pričakovanega udobja, tega pa v stanovanju nujno potrebujemo. Kakšno sedežno izbrati za prostor s poševninami, smo vprašali Ireno Žakelj Gašperin iz podjetja Žakelj. "Če poševnina dopušča, naj bo sedežna garnitura postavljena pod poševnino, njena višina oziroma višina naslona je v tem primeru prilagojena. Prenizka spet ni priročna, ker ne nudi pravega udobja. Glede na prostor je treba prilagoditi postavitev, vendar ne na račun zmanjšanega udobja sedežne garniture," opozori Žakelj Gašperinova. Primerna izbira, še zlasti za manjša stanovanja, so sedežne garniture s posteljno funkcijo. Žakelj Gašperinova pri tem svetuje, da so pri tem izredno pomembne sestava ležišča, enostavnost uporabe in udobnost: "Sedežna garnitura s spalno funkcijo mora imeti po celotnem delu, tudi ležalnem, enako vzmetenje, da uporabnik ne čuti razlik med površinami. Ko se ležišče izvleče, mora biti poravnano s sedalnim delom, sistem ležišča mora biti izdelan tako, da ne dopušča špranj oziroma so te minimalne med izvlečnim ležiščem in preostalim sediščem." Po mnenju sogovornice ima sedežna garnitura z ležiščem za vsakodnevno spanje oblikovne določene posebnosti: sedežna je zaprta do tal, ne more biti na dvignjenih nogicah, sedišče je trše, nima naklona oziroma padca ali je ta minimalen. "Pri sedežnih garniturah z ležiščem so naslonske blazine lahko odstranljive, s čimer pridobimo večjo površino za ležanje. Če so fiksne, je ležalna površina seveda zmanjšana," še sklene sogovornica.

Primerna izbira, še zlasti za manjše stanovanje, je sedežna garnitura s posteljno funkcijo. Ta mora imeti po celotnem delu, tudi ležalnem, enako vzmetenje, da uporabnik ne čuti razlik med površinami.
Žakelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta