Kako prepoznati kvalitetne sedežne garniture?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.02.2023 03:05

Če ste se že kdaj sprehajali po trgovini s pohištvom in primerjali sedežne ene ob drugi, ste verjetno hitro opazili razliko med njimi. V nadaljevanju preberite, na kaj biti pozorni, ko iščete kakovostno sedežno garnituro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Če ste se že kdaj sprehajali po trgovini s pohištvom in primerjali sedežne ene ob drugi, ste verjetno hitro opazili razliko med njimi. Kakovostna sedežna garnitura nam takoj ukrade pogled, o njeni kvaliteti pa priča izdelava, izbira materiala, detajli in udobje.

Okvir sedežne garniture

Kakovost in udobje sedežne garniture se začne z izdelavo okvirja. Ta poleg omenjenega določa tudi velikost. Med manjše sedežne garniture sodijo dvosedi, med večje pa trosedi in kotne sedežne. Najbolj kakovostni okvirji sedežnih garnitur so narejeni iz gostega in posušenega trdega lesa, kot so oreh, javor, hrast ali jesen. Čeprav so takšne konstrukcije nekoliko dražje, pa se kompenzirajo s trajnostjo, tako da je sedežna garnitura vredna naložbe. Če iščete kakovost, se izogibajte okvirju iz iverne plošče, vlaknene plošče, kartona ali plastike.

Arhiv naročnika

Vzmetenje

Sistem vzmetenja je sestavljen iz vzmeti, ki podpirajo sedežne blazine in so ključne za udobje med sedenjem. Standard za visoko kakovostne sedežne garniture so 8-smerne ročno vezane vzmeti, ki veljajo za najbolj udoben in trpežen sistem. Druga pogosta vrsta vzmetenja so vijugaste oz. serpentinaste vzmeti, ki se vijejo in zvijajo v tuljave v obliki črke S. Vijugaste vzmeti so udobna in cenovno ugodna možnost.

Spoji sedežne

Tudi način, kako je okvir spojen, je pomemben dejavnik pri določanju kakovosti sedežne garniture. Zareze in zatiči iz lesa, vstavljeni v luknje, veljajo za prvovrsten način sestavljanja stavbnega pohištva. Pogosto se uporabljajo tudi vijaki, ojačitveni kotni bloki, lepilo in mozniki. Ko izbirate sedežno garnituro, obvezno preverite vogale, kjer so kosi lesa spojeni skupaj. Če je okvir sedežne pritrjen s kombinacijo žebljev, sponk in lepila, potem gledate okvir kavča nižje kakovosti. Eden od načinov za preizkus konstrukcije okvirja je, če manjša sedežna garnitura pri ostane stabilna, ko jo želite privzdigniti in zamajati.

Arhiv naročnika

Oblazinjenje

Gostota in trdnost sedežne blazine sta stvar osebne preference – nekateri ljudje obožujejo, da se pogreznejo v sedežno garnituro, drugi imajo raje trdo sedišče. Kakovostne sedežne blazine so običajno izdelane iz penastega jedra visoke gostote, ki je ovito s plastjo poliestrske vate ali mešanice puha. Hrbtne blazine so običajno narejene iz mikrofibre ali puha. Kakovostne hrbtne blazine imajo tudi všite kanale, ki zagotavljajo, da se polnilo ne premika, kar je pomembno, če ne želite, da vaše blazine izgledajo povešene.

Arhiv naročnika

Tkanina

Tkanina sedežne garniture je lahko iz naravnih materialov (bombaž, lan, volna ipd.) ali sintetike (poliester, najlon, mikrovlakna ipd.). Prednost naravnih vlaken je široka paleta barv, vzorcev in tkanj,  medtem ko so sintetična odlična pri upiranju madežem. Med kakovostnejšimi so tudi mikrovlakna, ki so popolna mešanica trpežnosti in enostavnega vzdrževanja. Odlična možnost oblazinjenja je tudi pravo usnje, ki je trpežno, trajno in enostavno za čiščenje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?