Kaj narediti, da v kopalnici ne boste imeli težav s plesnijo?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
09.03.2023 06:00

Prostor je treba pravilno prezračevati, površine po prhanju splahniti s čisto vodo in jih do suhega obrisati. Še prej pa je treba poskrbeti za pravilno izvedbo in ustrezen izbor fugirne mase v kopalnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Za kopalnice, zlasti v blokovskih stanovanjih, kjer so sanitarni prostori običajno umeščeni v notranjosti in nimajo naravnega prezračevanja, je značilna visoka zračna vlažnost, ki lahko sčasoma povzroča težave. “Celovit sistem izvedbe kopalnice se zato prične s temeljito pripravo podlage, ker moramo močno vpojne podlage predhodno grundirati za izboljšanje oprijema,” razlaga Goran Gomboši iz podjetja Murexin. Kjer je treba podlago najprej izravnati, to naredijo z eno izmed izravnalnih mas, bodisi za tla ali za steno. “Vodotesnost obložnih površin pred polaganjem keramike dosežemo z uporabo fleksibilnih vodotesnih mas. V sistemu tesnjenja vgradimo še trakove na stikih tla-stena in stena-stena ter manšete na mestih cevnih prebojev, s katerimi zagotovimo tesnjenje stikov in dilatacijskih reg ter instalacijskih prebojev,” opisuje sogovornik.

Shutterstock

Za lepljenje keramične obloge naj se uporabijo fleksibilna lepila, zadnje čase so priljubljena bela lepila za keramiko. Koristno je tudi izbrati fugirno maso, odporno proti nastanku plesni, gibljive stike in cevne izvode pa je dobro zatesniti s trajnoelastičnim kitom, prav tako odpornim proti plesnim in bakterijam, dodaja Gomboši.

Shutterstock

Zakaj pride do zamakanja

Posledica nekvalitetne izvedbe je najpogosteje zamakanje, ki se najprej pokaže kot vlaga v sosednjih prostorih ali na fasadnih površinah ter slabo vpliva na konstrukcijske elemente objekta in na bivalno klimo. “Odstopanje ploščic, nastajanje plesni na fugah, izsoljevanje skozi fuge zaradi povečane vlage v podlagi, izpadanje fug, votlo donenje keramike in lasaste razpoke na keramični oblogi zaradi napetosti v podlagi so najbolj pogoste posledice zamakanja v kopalnicah oziroma vlažnih prostorih, kjer je položena keramika,” pojasnjuje strokovnjak.

Na izbor materialov in sistem izvedbe po njegovem mnenju bistveno vplivajo tudi novi trendi, ki narekujejo večje formate in zato težo ploščic ter breznivojske prhe. “Zato je treba biti res pozoren na uporabo vodotesnih mas ter njihovo pravilno vgradnjo, vključno s trakovi,” opozarja sogovornik iz Murexina.

Shutterstock

Ustrezna fugirna masa

Goran Gomboši pojasnjuje, da je silno pomembno tudi, kakšno fugirno maso uporabite. “Vsekakor je veliko odvisno od izbora fugirne mase, saj so namenjene za različna področja uporabe. V mokrih prostorih je treba izbrati izboljšano cementno fugirno maso z oznako CG 2 ali maso na bazi reakcijske smole z oznako RG, ki je povsem nevpojna. Bolj je fugirna masa vodoodbojna in vodotesna, manjša je možnost pojava plesni,” razkrije sogovornik. Naštete mase imajo tudi povečano vodoodbojnost, zaradi katere se na zafugirani površini pojavijo kapljice vode, ker se ta ne vpija v podlago, ter fungicidni dodatek za preprečevanja nastanka plesni. Preprečevanje plesni na fugah pa je po besedah sogovornika odvisno tudi od uporabnika prostora: kopalnico je treba pravilno prezračevati, površine po prhanju splahniti s čisto vodo in jih do suhega obrisati.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Hansgrohe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta