Je vaša stara sedežna garnitura dotrajala in razmišljate o nakupu nove? Preverite, na kaj morate biti pozorni ob nakupu

Jasna Marin Jasna Marin
13.02.2022 05:00

Preverili smo, kako poiskati kakovostno, udobno in lepo garnituro, ki se bo dimenzijsko in barvno podala v prostor ter vam pri sedenju in sproščenem poležavanju služila dolga leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žakelj

Sedežne garniture ne kupujemo pogosto, zato je prav, da pred nakupom dobro premislite, kaj si želite, poudarja Irena Žakelj Gašperin iz podjetja Žakelj. Sogovornica svetuje, da pred obiskom pohištvenega salona naredite domačo nalogo in si poprej pogledate oblike in modele sedežnih garnitur ter izberete svoje favorite, tako vam bo potem v salonu oblazinjenega pohištva s pomočjo svetovalca lažje izbrati končni izdelek. Prav tako pa strokovnjakinja za oblazinjeno pohištvo svetuje, da si, še preden izberete sedežno pohištvo, odgovorite na naslednja vprašanja:

• Kakšno sedežno garnituro potrebujete – naj ima dodatno ležišče, predal ali sta vam bolj pomembna udobje in dizajn?

• Kako veliko potrebujete? Če že imate sedežno garnituro in bo nova na istem mestu, si lahko pomagate z dimenzijami stare.

• Koliko denarja ste pripravljeni nameniti za novi kavč?

V salonu Feydom pa priporočajo, da pri ponudniku oblazinjenega pohištva naredite naslednje:

• Preverite, kako se uporablja sedežna garnitura. Bistveno je, da zares razumete, kaj lahko naredite z njo in kako jo lahko maksimalno izkoristite.

• Povprašate o materialih, saj svetovalci priporočajo drugačne materiale, če imate domače ljubljenčke.

• Preverite, kakšna je garancija na izdelek.

• Se pozanimate, kako je z dostavo sedežne garniture.

• Preverite, ali je treba tla dodatno zaščititi, ko boste v prostor umeščali pohištvo.

V pomoč bosta fotografija prostora in tloris

Udobje in druženje sta osnovna namena sedežne garniture. "Pri izbiri nove sedežne garniture skušamo upoštevati potrebe celotne družine in mere prostora," pojasnjujejo v podjetju za izdelavo pohištva KO-SC. "Pri trenutni rasti števila različnih ponudnikov sedežnih garnitur se je pomembno informirati o tradiciji podjetja, izkušnjah, odgovornosti do okolja in trajnosti izdelkov," so prepričani v podjetju.

Ko se odpravite v salon, je koristno, da s seboj prinesete fotografijo prostora in si zapišete mere oziroma izris tlorisa prostora ter dimenzije stare sedežne garniture, naštevajo pri Žaklju. "Kakor hitro so prodajni svetovalci seznanjeni z okvirnimi dimenzijami, lahko predlagajo obliko oziroma model sedežne garniture. Če kupec nima omejitev s prostorom, lahko izbere kateri koli model, če pa ima dimenzijske omejitve, tako da potrebuje denimo manjšo in čim bolj uporabno sedežno garnituro, mu prodajni svetovalci priporočajo modele, ki ob majhni dimenziji omogočajo veliko uporabnost," pojasni sogovornica iz Žaklja.

V salonu Feydom prav tako poudarijo, da so točne dimenzije prostora sila koristne. "Včasih s sodelavci najdemo popolnoma drugačno rešitev za postavitev sedežne garniture, če imamo dimenzije celotnega prostora, tako da je to res dobrodošlo. Super je tudi, če ima stranka poslikan prostor, da lahko svetujemo barvno kombinacijo," še povedo v salonu Feydom.

Nekateri modeli imajo snemljivo prevleko, ki jo lahko operete v pralnem stroju ali pa po potrebi zamenjate z novo. Tako da tudi, če se po oblazinjenem pohištvu kaj polije ali če se umaže, ni razloga za jezo.
Feydom

Preizkusite modele v salonu

Ste v salonu notranje opreme že preizkušali kavče, fotelje in sedežne garniture? Tako je tudi prav, kajti pred nakupom je treba preizkusiti, kako udobno je pohištvo. "Pri garnituri so pomembne višina sedišča, globina sedežev in višina naslona. Na udobje vplivajo vgrajeni materiali, kot so masivni les, kakovostna vzmetenja, polnila in kakovostno izbrano blago," naštevajo v podjetju KO-SC, "zato pridobite te informacije od prodajalca v salonu." "Vsaki stranki v salonu rečemo, naj si vzame čas in preizkusi sedežne garniture. In hitro vidimo, kaj posamezniku bolj ustreza: mehkejše ali trše sedežne garniture. Nekateri pridejo že z idejo, da želijo trdo sedežno garnituro, ali imajo doma mehko in bi radi ostali pri približno enaki trdoti. Največ kupcev pa določen model garniture in njegove funkcije tako navdušijo, da jim ustrezajo tudi druge lastnosti izdelka," o izkušnjah s kupci razlagajo pri Žaklju. V salonu Feydom svetujejo, da je najbolje, če sedežno garnituro preizkusite v pozicijah, v katerih jo boste doma največ uporabljali. "Običajno na sedežni največ sedimo in ležimo, zato preverite, kako se prilega telesu v teh pozicijah. Nekaterim je nadvse pomemben naslon za glavo, drugim višina sedežne, tretjim trdota. Sami najbolj veste, kako dojemate udobje, zato sedežno garnituro preizkusite in si vzemite kakšno minuto več v salonu, da se prepričate, ali ste našli, kar ste iskali," poudarjajo pri Feydomu.

Dinamično postavljiva sedežna garnitura omogoča hitro in enostavno sestavljanje izbranih elementov v različne sestave. Danes so na izbiro različni kakovostni razredi tkanin v različnih barvah, tako da zlahka najdete pravo rešitev za svoj ambient.
Žakelj

Sedenje in poležavanje v vse smeri

Izdelovalci oblazinjenega pohištva ponujajo tudi modularne sedežne garniture, ki so prilagodljive in uporabne v več smereh - naslonjala oziroma dodatno obtežene velike blazine so lahko na sredini ali pa jih uporabniki po želji prestavijo, ko želijo biti obrnjeni v smeri kuhinje in jedilnice, kasneje pa v smeri dnevne sobe oziroma TV-zaslona. "Za takšne sedežne garniture se po navadi odločajo mlajši uporabniki, ki želijo prilagajati sedežno garnituro glede na namembnost, torej za obiske, spanje, gledanje televizije," našteva Žakelj Gašperinova. O prednostih modularnih sedežnih garnitur spregovorijo tudi v salonu Feydom: "Modularna sedežna garnitura je lepa kot celota, hkrati pa nam ponuja majhne kotičke z drugačnimi pogledi. Tako jo lahko uporablja veliko ljudi oziroma celotna družina, pa vsak na njej počne nekaj drugega. Lahko se gleda televizija, bere na drugem koncu, opazuje vrt, pogovarja z ljudmi v jedilnici ... Takšne postavitve so primerne za vse, ki imajo velike bivalne prostore in vselej ali občasno večje število ljudi, saj so ločeni po kotičkih, v bistvu pa v istem prostoru."

Bistveno je, da vam je sedežna garnitura všeč in da je praktična za uporabo. Če imate razgibano življenje, vam bo skoraj zagotovo všeč modularna rešitev, ki jo lahko prilagodite svojim potrebam in razpoloženju.
Feydom

Materiali, odporni proti obrabi in madežem

Vsak izdelek ali material, ki ga uporabljamo, sčasoma izgubi prvoten sijaj. Kako poiskati material, ki se ne obrabi prehitro? "Kadar govorimo o obrabi, vedno gledamo število martindale ciklov; večje kot je, boljše je," poudarjajo v salonu Feydom. Martindale je postopek, pri katerem se tkanina napne na plošče stroja Martindale. Majhni diski iz voščene volne nenehno drgnejo po testni tkanini. Na podlagi testa se nato ocenita trpežnost in primernost testnega blaga za domačo ali industrijsko uporabo. "Za domačo rabo sedežne garniture so uporabni materiali, ki imajo od 15.000 do 20.000 enot martindale, za hotele in apartmaje pa ima material običajno 100.000 enot. Drugo, kar gledamo, je, kako se material čisti. Poznamo 'aqua clean' ali 'easy clean' materiale z različnimi premazi, ki tekočin in umazanije sploh ne vpijejo, in je uporaba zares enostavna," razložijo v salonu Feydom. Pri Žaklju pa opažajo, da so trenutno aktualne tkanine, ki imajo tovarniško zaščito proti vdoru prahu in tekočine. "To so izredno udobni materiali, kakovostni in enostavni za vzdrževanje. Včasih so se uporabniki prav zaradi lažjega čiščenja odločali za usnje ali za mikrotkanine, sedaj se pa večji del kupcev odloči prav za te tovarniško zaščitene materiale. Tudi zato, ker je poleg uporabnosti izbira zelo pestra," razlagajo pri Žaklju. Če so vam pri srcu naravni materiali in si želite sedežno garnituro z naravno tkanino, boste prav tako prišli na svoj račun. "Na voljo so tudi popolnoma naravni materiali, ki so malenkost težji za vzdrževanje, ampak če se tkanina lahko sleče s sedežne garniture in opere, ne pomeni to nobenega problema," zagotavljajo v salonu Feydom.

Najbolj hvaležni barvni odtenki

Pri izbiri barv je treba upoštevati že oblikovan prostor, opozarjajo v KO-SC. "Vprašajte se, ali želite, da nova sedežna garnitura zavzame cel prostor ali da se zlije z ambientom. Energijo prostora ali sedežne garniture popestrite z različnimi dodatki, kot so okrasne blazine, odeje ... Tako lahko ambient spreminjate glede na svoje počutje, barvne trende ali letni čas," še pravijo v podjetju KO-SC. Barvni odtenki, ki so najbolj odporni proti madežem, so sivi ali temno bež, pravijo v Feydomu, kljub vsemu pa spodbujajo kupce, naj si izberejo odtenek, ki jim je zares všeč. "Sedežna garnitura je namreč velik kos pohištva v prostoru, in če se vam kateri element umaže, preprosto operete prevleko ali pa jo zamenjate z novo. Tudi ko se naveličate barve celotne sedežne, lahko zamenjamo odtenek na celotnem kavču," o možnostih za spremembe spregovorijo v salonu Feydom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta