(INTERVJU) Krajinska arhitektka Sara Peternel: Le zelenici pred hišo težko rečemo vrt

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.03.2020 02:03

Da bo okolica hiše, kamor sodi tudi vrt, lepo urejena le, če jo bomo skrbno načrtovali, nato pa sproti negovali in vzdrževali, da bo rasla z nami, opozarja krajinska arhitektka Sara Peternel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na kaj vse je treba pomisliti, ko se lotimo načrtovanja okolice hiše?
"Najprej sta pomembna analiza prostora in okvirna programska razporeditev posameznih aktivnosti, ki se bodo dogajali v vrtu. Pri analizi prostora se ovrednoti posamezne dele okolice glede na primernost za posamezne programe. Upošteva se smeri neba, vpliv okolice, če je v bližini cesta, kje so pogledi, ki bi jih raje zakrili ... Na podlagi analize se nato razporedi programe v prostor. Del okolice, ki bo namenjen neki infrastrukturi, servisnim prostorom, nadstrešku, dovozu, del okolice, ki bo imel okrasno in bivalno funkcijo, gospodarski del. Pomembno je predvideti, kako se bodo ti programi med seboj povezovali. S strankami se veliko pogovarjam o vseh možnih scenarijih uporabe njihovega vrta: kako bodo parkirali in nato vzvratno zapeljali na cesto, kako bo obrnjen nadstrešek, po kateri strani hiše se bo šlo na teraso ... Na podlagi programske razporeditve, ki že določi lokacijo posameznih aktivnosti, pa se nato izdela načrt. Zasnove se oblikovno lahko razlikujejo med seboj, vendar če sta predhodna analiza in coning ustrezno pripravljena, bo gibanje in bivanje v tem vrtu prijetno ne glede na izbrano varianto."

Krajinska arhitektka Sara Peternel: "Včasih so ljudje zelo neučakani, marca ob prvem soncu že sadijo in nato jočejo, ko pozeba pobere nove ljubljene rastline."
Osebni arhiv Sara Peternel

Prenova starega vrta je še bolj čarobna

Ko se lotimo načrtovanja okolice novogradnje, nimamo omejitev kot denimo pri prenovi okolice starejše hiše. Kje so ključne razlike in čemu je treba nameniti pozornost?
"Včasih so prenove še bolj čarobne, saj stari vrtovi vključujejo velika stara drevesa ali grme, ki jih čistina novogradenj običajno nima. Analiza prostora in coning sta pri obeh enaka. Pri starejših vrtovih bodo ta stara markantna drevesa zagotovo ena od kvalitet, okoli katere se gradi vrt. Nadalje je pri izvedbi treba paziti na ta drevesa, da se ne poškodujejo ali celo propadejo.
Drugi faktor je dostop, ki je pri mnogih obstoječih hišah zelo omejen. Tu je treba bolj razmisliti glede terminskega plana prihoda različnih izvajalcev, da ne povzročajo drug drugemu škode ali si onemogočijo delo zaradi prej izvedenih del. Treba je vedeti, kje je infrastruktura pod zemljo, česar večina ljudi ne ve. Sama imam za zdaj dobre izkušnje s preurejanjem starih vrtov, čeprav je izvedba novogradenj načeloma enostavnejša."

Pomlad je ugoden čas za gradbena dela in saditve

Mnogi se načrtovanja okolice lotijo kar sami. Kdaj je pomoč treba poiskati pri strokovnjaku?
"Ko se znajdemo pred dilemo in ne vemo, kaj bi. Pri tem sploh ni nujno, da so problemi veliki, vsakomur je njegov problem pomemben in ni potrebe, da se naredi cela znanost pri projektu. Velikokrat ljudje potrebujejo nasvet pri majhnih ukrepih, pa so jim lahko prav tako trn v peti kot nekomu, ki se sooča z ureditvijo višinskega vrta. Načeloma pa zares predvsem pri parcelah, ki so težko dostopne, brežine. Prav tako pri vrtovih, kjer bo vključenih veliko programov, saj je pomembno, kako se bodo med seboj povezovali. Naslednji so objekti kulturne dediščine, to pač niso novogradnje, kjer tudi ni vseeno, kakšna bo okolica."

Več rastlin ne pomeni vedno več dela, pomembneje je, katere so te rastline in da so sajene na ustrezno lego.
Magical Four Seasons
Za to, kako bomo uredili okolico hiše, potrebujemo načrt. Nekaterih del se lahko lotimo sami, pri zahtevnejših opravilih se je dobro obrniti na strokovnjake.
Hornbach

Vsak vrt bo lep, če se bo nekdo z njim ukvarjal

Okolica bo lepa le, če jo bomo ustrezno vzdrževali. Ob vsesplošnem pomanjkanju časa pa se danes to zdi nekaterim velika težava.
"Vsak vrt bo lep, če se bo nekdo z njim ukvarjal. Četudi bomo imeli zgolj travo, jo bo treba pokositi. Lahko si omislimo robotsko kosilnico in potem še tega dela ne bo. Bodimo iskreni: le zelenici pred hišo težko rečemo vrt, saj nima nobene vsebine. Več rastlin ne pomeni nujno več dela, bolj je odvisno, katere so te rastline in da so sajene na pravo lego. Včasih imajo ljudje veliko dela z rastlinami, in to zgolj zato, ker rastlinam lokacija ne ustreza. Bodo pa vse potrebovale enkrat na leto gnojenje in striženje."
Smo kdaj sami krivi, tudi z izbiro neustreznih materialov, da je določena ureditev okolice zahtevna za vzdrževanje?
"Z izbiro dobrih in kvalitetnih materialov si lahko prihranimo marsikateri strošek in čas pri vzdrževanju okolice. Tako da bi težko rekla, da so neke ureditve že kar na prvo žogo obsojene, da bodo zelo zahtevne za vzdrževanje. To je zelo relativen pojem – nekdo v okopavanju solate in nato sprehodu po svojem vrtu uživa, ko vmes izpuli še kakšen plevel, nekomu najbolj ustreza ležanje na terasi s pogledom na robotsko kosilnico, ki kosi trato okoli drevesa. Pomembno je, da se ob načrtovanju s stranko iskreno pogovorimo, koliko časa in energije bo posvetila svojemu vrtu, in da ji bo vzdrževanje tega v veselje in ne v breme."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta