(FOTO) Ste tudi vi mislili, da je karminsko rdeča zgolj za ustnice?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.01.2023 03:30

Letošnja barva leta, ki so jo izbrali pri družbi Pantone, izraža moč, pogum in optimizem, z vsemi temi lastnostmi pa navdaja tudi vsakogar, ki to barvo opazuje ali nosi na oblačilih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Družba Pantone velja na področju barv za svetovno avtoriteto vse od leta 1963, ko je ustanovitelj Lawrence Herbert izumil nov sistem za identifikacijo, primerjanje in združevanje barv. Od leta 2000 vsako leto izberejo odtenek, ki ga razglasijo za barvo leta. Letos so v ospredje postavili karminsko rdečo ali točneje odtenek, ki so ga poimenovali Viva Magenta 18-1750.

Desenio

Kot žametna rokavica

V podjetju Pantone stavijo na močne, intenzivne barve, ki izžarevajo radost in energijo. Taka je tudi njihova letošnja barva leta Viva Magenta 18-1750, "nekonvencionalna barva za nekonvencionalne čase", kot so zapisali na spletni strani podjetja. Izraža moč, pogum in optimizem, z vsemi temi lastnostmi pa navdaja tudi vsakogar, ki jo opazuje ali nosi na oblačilih. Drzen rdeč odtenek lovi ravnovesje med toplim in hladnim tonom, je kot pest, oblečena v žametno rokavico. Toda tudi ta barva izhaja iz narave, izvorno jo pridobivajo iz žuželke košeniljke in jo imenujejo karmin. Eno najdragocenejših, najmočnejših in najživahnejših barvil v naravi nas simbolično povezuje s primarnimi silami življenja. Hkrati pa je magenta ali karminsko rdeča tudi ena od osnovnih barv virtualnega sveta, zato povezuje bogastvo, toplino in moč naravnih snovi z odprtimi horizonti digitalnega okolja. To nam ponuja nove možnosti izražanja, Viva Magenta pa nas spodbuja, da se izražamo pogumno in samozavestno.

Shutterstock



Shutterstock

Varno skozi negotove čase

Strokovnjaki v podjetju Pantone pojasnjujejo tudi psihološki vpliv barve Viva Magenta na človeka. Ponujala naj bi nam zagotovilo, da bomo varno prestali tudi trenutne negotove čase. Pandemija, vojna, gospodarska in prehranska kriza ter vse močneje izražene podnebne spremembe v nas zbujajo občutke tesnobe, ki pa jih moramo premagati, da bi lahko živeli naprej. Viva Magenta nam daje moč in eleganco, da to uresničimo. Bodisi da jo uporabimo na večji površini, kot je stena ali sedežna garnitura, bodisi z njo zgolj poudarimo določene kotičke doma, veseli rdeči odtenki poživijo vsak dom in ga navdajajo z energijo in radostjo.

Talenti
Po počitku v spalnici s karminsko rdečo steno se za elegantnim paravanom preoblečete v nova oblačila in se s svežim navdihom podate v nov dan.
Caffe Latte
Shutterstock
Tubes
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta