(FOTO) Kako za vrt izbrati najprimernejše luči?

J. M.
02.04.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
djd/Paulmann Licht

Za varno počutje na vrtu in za boljšo orientacijo zunaj potrebujemo ustrezne luči, pa naj gre za teraso, vrt, majhen balkon ali vodno prizorišče. Namesto da osvetlite ves prostor, raje poudarite posebna mesta na vrtu ali terasi – edinstveno drevo, pokončne trave, visoko gredo, vodnjak, fontano.

djd/Paulmann Licht

Bodite pozorni, da svetila niso premočna, izberite jih premišljeno, da ne bosta vrt in terasa osvetljena kot prometnica. Pazljivo izberite tudi sijalke; tiste, ki ustvarjajo toplo svetlobo, bodo lepo učinkovale na kamniti in opečnati površini, če pa z njimi osvetlite zelen grm, bo ta postal neprivlačno rjav. Mnogo primernejša za osvetlitev rastlin je bolj bela svetloba, ki zelenju da svež sijaj.

Shutterstock

Še pred gradbenimi deli

O osvetlitvi okolice razmišljajte, še preden so končana gradbena dela na vrtu in terasi, da bodo lahko mojstri pravočasno poskrbeli za električno napeljavo na prostem.

Shutterstock

Več svetlobe pred vrati

Osvetlitev na vrtu lahko vidno obogati kakovost bivanja na prostem in zagotavlja večjo varnost. Več svetlobe potrebujete pri vhodu v hišo, da obiskovalci zlahka najdejo zvonec in da sami lažje poiščete ključ od vrat. Stopnišče pred vhodom lahko osvetlite tudi z vgrajenimi LED-diodami, ki so majhni porabniki energije, vendar kljub vsemu zagotovijo dovolj svetlobe za orientacijo, preden se pri vhodu prižge glavna svetilka na senzor.

djd/Paulmann Licht
djd/Paulmann Licht

Za mizo in na terasi

Sveče na mizi in vrtne luči na baterijo ponujajo sijaj, ki s toplo mehkobo napolni prizorišče veselega srečanja.

Se kdaj zazrete v daljavo živahnega mesta in ugibate, kaj se dogaja znotraj štirih sten? Na takšni terasi se boste počutili svobodni kot na vrhu sveta. Bolj kot dogajanje drugod bo živa resničnost večernega bivanja v soju decentnih luči, ki čeprav so sodobne, oddajajo toplo svetlobo kakor sveče.

djd/Paulmann Licht
Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta