(FOTO) Čarobnost sodobnih tapet: Preobrazba doma z eleganco in slogom

Jasna Marin Jasna Marin
16.01.2024 05:00

Danes so tapete izdelane iz trpežnih materialov, ki ne le olajšajo njihovo namestitev in odstranitev, temveč prinašajo tudi vizualno raznolikost z različnimi vzorci. Razmišljate, katere bi bile popolne za vaš dom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arte

Tradicionalno belo pobarvane stene pogosto simbolizirajo minimalizem in čistost, a hkrati lahko dajejo občutek neosebnosti in hladnosti. Tukaj nastopijo tapete kot idealna rešitev. Prinašajo dinamiko in dodajo unikaten pridih vsakemu prostoru.

Napredek v razvoju materialov

V preteklosti so bile tapete izdelane predvsem iz papirja, ki se je sčasoma obrabil in je bil težaven za odstranjevanje. Mnogokrat se je zgodilo, da je ob odstranjevanju tapete odpadel tudi del ometa. Vendar pa so se proti koncu 20. stoletja proizvajalci tapet usmerili v inovacije, razvijali materiale, kot so netkani tekstili z visokokakovostnimi reliefi, ki ne samo olajšajo nanos, temveč omogočajo tudi preprosto odstranitev, ne da bi pri tem poškodovali steno. Ta pristop je tapetam omogočil, da ponovno pridobijo svojo popularnost in se uveljavijo kot cenjen element sodobnega notranjega oblikovanja.

Pri nameščanju sodobnih tapet običajno ni potrebno premazovati hrbtne strani, saj se lepilo nanese neposredno na steno, tapeta pa se suho položi. Tapete se ne raztezajo in krčijo, kar zagotavlja obstojnost stikov, njihovo odstranjevanje pa je enostavnejše.

Arte

Navdih iz narave

Če so vam zanimivi vzorci iz narave, potem vam bodo morda všeč tapete, ki so jih zasnovali pri belgijskem podjetju Arte, kjer snujejo in proizvajajo prefinjene stenske obloge. Z opisom predstavljamo dve, ob preostalih pa si potopite v svet domišljije in pomislite, kakšne so zgodbe, ki so dale navdih za nastanek tapetnih vzorcev.

Arte

Tapeta, ki v dom prinaša peščene sipine

Koža je vroča, lasje pa polni peska – nekako tako se lahko počuti, kdor pogleda tapete s skrivnostnim puščavskim okoljem. Starodavna trgovska pot, ki je povezovala egipčanske oaze, se je končala v Kargi, mestu zahodno od Nila, kjer so prodajali zlato, začimbe in avtohtone rastline. Tapeta z imenom Kharga prikazuje divjo moč narave ter vas tako popelje v srce edinstvene arabske mistike.

Arte

Kubanski pridih na steni

Stenska obloga Copa Cabana prinaša pridih svežine s svojim izjemnim cvetličnim vzorcem, je kot nalašč za prihajajočo pomlad in bo že odpirala duri poletju. Ta obloga bo v vaš dom vnesla občutek prebujanja in novega začetka. Z barvnimi odtenki, ki odsevajo preporod narave, bo barvita stenska obloga v vašem domu pričarala živahno svežino.

Arte

Nov značaj prostora

Tapete so veliko več kot le dekorativni element; pravilno izbrane lahko popolnoma preoblikujejo značaj prostora. Da bi dosegli želeni učinek, je pomembno upoštevati nekaj ključnih smernic:

• Veliki in temni vzorci lahko optično pomanjšajo prostor. V manjših prostorih je priporočljivo uporabiti svetlejše barve in drobnejše vzorce.

• V večjih prostorih lahko ustvarite dinamiko z uporabo dvojnih tapet, ki imajo različne vzorce, a usklajeno barvno paleto.

• Če nameravate steno okrasiti s slikami, je dobro vedeti, da se majhna umetniška dela na tapetah z velikimi vzorci lahko izgubijo v ozadju.

• Tapete z navpičnimi črtami prostor vizualno povišajo. Pri tem naj strop ostane bel in brez dodatne bordure.

• Uporaba tapet s prečnimi črtami ali razdelitev sten na dva vizualna dela lahko optično zniža stene. Bordura tik pod stropom lahko dodatno pripomore k temu učinku.

• Ozek prostor bo deloval globlje, če eno steno oblepimo s tapetami v temnejšem tonu, ostale stene pa oblečemo v svetlejše odtenke.

Z upoštevanjem teh smernic lahko tapete postanejo element, s katerim ne samo okrasite, ampak tudi oblikujete in izboljšate značaj življenjskih prostorov.

Arte
Arte
Arte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta