(FOTO) Bivanje v kombinaciji črne in bele barve: Nasprotja se privlačijo

Jasna Marin
03.12.2020 03:00
Razmišljate, da bi osvežili prostor in stanovanju dali nov pečat? Če imate radi eleganco, bosta morda barvi, ki sta kontrastni kot dan in noč, pravšnja izbira za vas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mineheart

Preden se podamo v črno-beli svet, najprej poglejmo, kako bela ali črna delujeta, če samostojno nastopata na prizorišču.

Preveč ene nikoli ni dobro

Črna je lahko vir navdiha in učinkovito poudarja lastnosti sosednjih barv. Vendar je ne sme biti v prostoru preveč, saj lahko na energijski ravni stena ali strop v črni barvi izčrpava in poraja črne misli. Zato je črno smiselno uporabiti zgolj za poudarjanje drugih barv. Kitajci črno dojemajo kot srečno barvo in jo pogosto kombinirajo z rdečo. Japonci pa jo uporabljajo za poudarke v kombinaciji z nežnimi, toplimi naravnimi materiali, kot sta les in bambus, da tako dosežejo mehkejši učinek.

Bela izraža čistost, a če je imate v prostoru preveč, se lahko v njej skriva tudi osama. Povsem bel prostor lahko deluje srhljivo, enako velja za črn prostor. Zato nobeni od omenjenih barv ni smiselno prepustiti, da zavladata v prostoru, temveč ju raje kombinirajte. Z njima lahko ustvarite bodisi strogo, formalistično strukturo bodisi igriv prizor.{api_embed_photo}607784{/api_embed_photo}

Občutek globine

Bele stene in črno pohištvo v purističnem dizajnu so najboljša osnova za nezapleteno, sodobno bivalno okolje. Če se črna in bela izmenjavata, boste z njima ustvarili občutek globine v prostoru. Običajno v prostorih srečamo veliko beline, medtem ko se črna dodaja previdno, po kapljicah. Pri izbiri bele barve je treba upoštevati, da je belih odtenkov veliko: lahko je bela s toplim, rumenim, breskovim ali drugim podtonom, ki prostoru daje topel značaj. Izogibajte pa se beli z modrim podtonom, ker deluje zelo hladno in stanovalcem ne daje opore.
{api_embed_photo}607760{/api_embed_photo}
{infobox-gray}145498{/infobox-gray}
{api_embed_photo}607777{/api_embed_photo}

Kako ju kombinirati?

Z barvama, ki se razlikujeta kot dan in noč, lahko zasnujete prostor, poln privlačnih nasprotij. Če ne veste, kako se lotiti prenove doma s črno in belo, lahko začnete z njuno popolno mešanico. S sivo prebarvajte steno in prostor opremite s temno sivim kavčem, nato prostor dopolnite z mehko črno-belo belo preprogo in črno klubsko mizico. Za večje udobje na kavču poskrbite s črno-belimi blazinami. Črno-bela kombinacija namreč lepo dopolnjuje sivo osnovo in prav izraziti detajli so tisti, ki bodo dodali očarljivo noto interjerju.
{api_embed_photo}607782{/api_embed_photo}
{infobox-gray}145499{/infobox-gray}
{api_embed_photo}607808{/api_embed_photo}

Talne obloge

Črno-bela kombinacija na tleh prinaša v prostor dramatičnost. V dnevni sobi poskusite z vzorčasto preprogo v črno-beli barvi. Če načrtujete zamenjavo talne ali stenske keramike, potem si lahko črno-belo kombinacijo omislite v kopalnici ali kuhinji. Tako bo v prostoru zavela brezčasna eleganca.
{api_embed_photo}607764{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}607761{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}607776{/api_embed_photo}

Z lesom

Kadar črno-belo kombinacijo oplemenitite še z naravno barvo lesa, prostor na lepem postane topel in prijeten. Rustikalno leseno pohištvo, obkroženo z najrazličnejšimi črno-belimi vzorci, poskrbi za pomirjajoče vzdušje v prostoru. V takšen prostor se boste radi zatekli, ko se boste želeli prepustiti miru in udobju.
{api_embed_photo}607786{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}607807{/api_embed_photo}

Dodajte barve življenja

Zlasti v majhnem prostoru lahko črno pohištvo deluje precej težko. Zato z njim ne pretiravajte. Majhna črna nočna omarica in črna postelja, na kateri uporabite belo posteljnino, zraven pa še kakšna barvita blazina ali slika na steni, ki se spogleduje s prostorom v najrazličnejših odtenkih življenja, s takšno kombinacijo bo prostor deloval prijazno in vabljivo.
{api_embed_photo}607783{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta