Bi radi na vrtu občudovali ples metuljev? Te rastline jih bodo privabile v zeleni prostor

J. M.
05.06.2023 04:00

Metulji so ena najbolj prepoznavnih skupin žuželk, ki vselej razveselijo, če obiščejo domači vrt. V Sloveniji živi približno 3.600 vrst metuljev, od tega je le nekaj sto dnevnih metuljev, ki so večini opazovalcev najbolj zanimivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters/Andrea Comas

Slovenija je ena najbolj biotsko raznovrstnih držav v Evropi in prav rastlinska pestrost je tista, ki v vrtove privablja metulje. Metulji so poseben rod žuželk s popolno preobrazbo: iz jajčec se izležejo ličinke (gosenice), v razvoju od ličinke do odraslega metulja pa imajo še vmesno fazo, ki ji pravimo buba. Za metulje je značilno, da imajo krila pokrita z luskami, nanizanimi približno tako, kot so zloženi strešniki na strehi hiše – prav te luske so nosilci barve, ki nas tako privlači.

Reuters/Srdjan Živulović

Lepi in koristni

Metulji niso zgolj privlačne živali, temveč so tudi zelo koristne. Spadajo namreč v skupino žuželk, ki oprašujejo rastline in so hkrati pomemben člen za vzdrževanje ravnovesja v naravi. Človek s svojimi posegi v naravo močno vpliva na razširjenost in preživetje metuljev. S spreminjanjem travnikov in pašnikov v gradbena zemljišča ali njive ter z opuščanjem rabe travniških površin se žal zmanjšuje tudi življenjski prostor lepokrilcev. Danes lahko že majhna površina cvetočih rastlin predstavlja dragocen vir hrane za metulje, prav tako potrebujejo vodo in minerale, zato jim na vrtu priskrbimo vodne motive s kamni.

Rastline, ki jih privabijo v vrt

Če želimo na vrt privabiti metulje, je najbolje, da vanj posadimo čim več cvetočih rastlin, ki so bogat vir nektarja. Med rastlinami, ki spomladi in zgodaj poleti privabljajo metulje, so regrat, mačeha, trobentica, brkati klinček, travniška penuša, vrba. Na vrhuncu poletja in jeseni pa so metuljem zanimive sivka, cvetovi drobnjaka, meta, krvenka, bodoglavec, modri glavinec, ameriški slamnik, liatris, budleja, žametnica, vinska rutica.

Če želite opazovati metulje, posadite metuljnik.
Pixabay

Seveda je treba misliti tudi na gosenice in jim ponuditi vir hrane, da se ne bodo sladkale z vrtnimi pridelki. Gosenice dnevnega pavlinčka, malega koprivarja in admirala se bodo rade prehranjevale s koprivami. Prisotnost gosenic v vrtu pomeni, da je vrt še dovolj zdrav, da se v njem lahko razvijajo metulji, zato se ne obremenjujmo preveč, če bo zaradi prehranjevanja gosenic zmanjkalo nekaj listov zelja. Kmalu bo namreč sledila preobrazba v privlačne metulje.

Reuters/Jaime Saldarriaga



Metulji so v vrtu prava popestritev. Kdo se ne razveseli, ko opazuje, kako metulj preletava s cveta na cvet? Tudi metulji so opraševalci in gosenice le redkih vrst nam povzročajo ''škodo'' v vrtu. Zato jih le povabimo v vrt. Na fotografiji je dnevni pavlinček (Inachis io).
Wikimedia Commons
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta