9 razlogov, zakaj boste sadili le še v sadilne vreče

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
05.04.2022 04:02

Sadilne vreče so postale prava vrtičkarska evforija! Z njimi se boste lahko lotili vzgajanja vrtnin povsem samozavestno – tudi, če ste še zeleni pionir. Njihova glavna vrlina je vsekakor to, da jih lahko uporabite kjerkoli se vam bo zahotelo. Vrtnarjenje z njimi je lahkotno – brez cmoka v grlu, kako se ga lotiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organske jagode in jagodičevje.
Arhiv Naročnika

Različne velikosti in njihov mehak material omogočajo postavljanje gredic v urbanem okolju, na balkonu, terasa ter tudi v notranjosti stanovanja. Brez težav vam lahko služijo kot podaljšek klasičnih gredic. Kdo pa si ne bi želel imeti češnjevih paradižnikov in zeliščne oaze kar v kuhinji ali na okenski polici?

V spodnjem zapisu vam predstavimo 9 razlogov, zakaj so sadilne vreče neprecenljiva izbira za organsko vrtičkanje in odlična alternativa navadnim koritom.


9 razlogov zakaj sadilne vreče “razturajo”

Pri ustvarjanju zdravih vrtičkov velja modrost, da poskusimo po najboljših močeh oponašati naravo in izbirati njej prijazne materiale. Za vrtičke izven klasičnih gredic ponavadi posežete po koritih in posodah iz plastike, betona ali gline. To so materiali, ki niso ravno po godu koreninam, niti ne ustvarjajo vedno dobrih klimatskih pogojev za zemljo.

Po drugi strani pa so sadilne vreče PlantIN izdelane iz mehkega ter trpežnega filca. Naravne lastnosti filca omogočajo rastlinam ustvarjanje močnega koreninskega sistema in jim tako zagotovijo vrhunske pogoje za rast.

#1 V njih je rastline nemogoče preveč zaliti

Pri “vrtičkanju v posodah” je dobra drenaža skoraj tako pomembno kot pri ljudeh. Si predstavljate, da zvrnete naenkrat 2 l vode in potem ne smete iti na stranišče? Recept za katastrofo! Enako se počutijo rastline, ki jih zalijemo v posodah ali koritih, ki nimajo dobrih drenažnih odprtin. Rastlina lahko posrka le nekaj vode, vsa ostala pa z zastajanjem ustvarja le zdraho. Koreninice pričnejo gniti, rastlini pade imunski sistem in tako postane veliko bolj dovzetna za zunanji stres. Obenem napojena zemlja deluje kot inkubator za škodljive bakterije in še kaj drugega.

Filc je material, ki je vodoprepusten. Rastlina je v njemu nemogoče preveč zalita, saj bo odvečna voda enostavno odtekla. Verjetno zdaj mrščite pogled, saj to ni ravno logično, zakaj potem sploh zalivati? 

Če boste rastlino posadili v odličen substrat z veliko organske mase, bo zemlja sama zadrževala vlago. Tako ne bo nikoli preveč zalita, voda pa se v vrečah ne bo zadrževala.

#2 Poskrbijo za čvrst koreninski sistem

Rastlinske korenine so kot naše črevesje. Celoten imunski sistem se skriva v njem. Pri rastlini je še huje, lahko bi rekli, da je polovica rastline v zemlji. Kaj se dogaja s koreninami, ko je rastlina posajena v plastično korito, oziroma v katerikoli drug trši material? Ko koreninice dosežejo rob posode, to zaznajo kot oviro in rastejo naprej v drugo smer. Izgleda, kot da se vrtijo v krogu. To povzroči strukturne poškodbe, zapletanje koreninic in nepotrebno razraščanje.

Zaradi mehkega filca bodo koreninice, ko dosežejo rob v sadilnih vrečah, le-tega prepoznale kot suho zemljo in posledično upočasnile svojo rast. Rezultat je zdrav in močan koreninski sistem. Tak, ki raste razvejan kot drevo in ne ciklično kot, da bi bil ujet v začaran krog.

Organske jagode in jagodičevje.
Arhiv Naročnika

#3  Zrak bo lahkotno krožil

Temperatura v zemlji ni ključna le za delovanje rastlin. Nanjo je vezana tudi kopica mikroorganizmov, ki delajo zemljo živo in rodovitno. Se spomnite, ko smo v nasvetu o mikoriznih glivah govorili o tem, kako jih visoke temperature dobesedno skuhajo?

Sadilne vreče omogočajo kroženje zraka skozi zemljo. Med visokimi poletnimi temperaturami in direktno svetlobo, ki jo dobijo rastline, je to ključnega pomena. Temperaturni stres je namreč pogosto razlog, da zelenjadnice zadane “vročinska kap”.

Verjetno ste tudi vi kdaj skoraj omedleli, ko ste sredi najhujše vročine na balkonu lovili sončne žarke, kajne? Enako se počutijo rastline v plastičnih koritih in drugih trdih materialih, ki ne dihajo.

#4 Imeli boste popoln nadzor nad zemljo

Če živite ob gozdu ali na območju s kislo zemljo, veste kako veliko dela je potrebno vložiti, če želite na njej vzgojiti sveže pridelke. Večina rastlin namreč zahteva nevtralni pH (razen rododendroni, jagodičevje in še nekaj posebnežev).

Pri sajenju v sadilne vreče boste imeli popoln nadzor nad pH-jem ter kakovostjo zemlje.

S sadilnimi vrečami se boste lahko brez težav lotili vrtičkanja tudi sredi mesta, kjer so tla verjetno kontaminirana z morjem toksikalij. Na takšnih tleh si ne želi rasti še najhujši plevel, kaj šele organska zelenjava.

#5 Sadilne vreče ne poznajo pleveli

Saj poznate pregovor, nekomu smet, drugemu zlato. No pri sajenju v sadilne vreče se ne boste spraševali, kateri plevel je koristen, saj ga v sadilnih vrečah skorajda ne bo.

Pri klasičnih gredicah se ima plevel vedno možnost prismukati izza vogala. V vrečah pa lahko uporabite kakovosten substrat, pri katerem ni nevarnosti, da s seboj prinese še kakšne skrivne semenke. Tako ne bo nobene bojazni, da vam bodo gredice zasedle pleveli.

Enako velja za škodljivce in bolezni. Sicer njihovega pojava ne smete čisto črtati iz seznama, je pa v sadilnih vrečah vsekakor manj možnosti za njihov obisk.

#6 Postavite jih lahko kamorkoli

Ena izmed glavnih šarmantnih atributov sadilnih vreč je zagotovo njihova praktičnost.

Zdaj lahko vrtnarite kjerkoli vam srce poželi! Z dovolj svetlobe in primernimi temperaturami lahko vrtiček uredite kjerkoli, tudi v svoji dnevni sobi.

PlantIn sadilne vreče lahko brez težav tudi premikate po mili volji. Denimo, če želite pohitriti zorjenje plodovk, vrečo najprej postavite na dopoldansko sonce, nato pa jo premaknete nekam, kjer je še popoldansko. Pri večini PlantIN sadilnih vreč sta ravno zato dodana tudi trpežna ročaja.

#7  Enostavno se zložijo

Po koncu sezone, ko ste pospravili tudi motovilec in zimsko solato, je čas, da upokojite vaš vrtiček. Kam s koriti po koncu sezone, če živite v bloku, brez kleti? Vprašanje za milijon evrov! Tudi, če imate prostor, kamor bi jih lahko pospravili, je naloga sila neprijetna. Verjetno si nihče ne želi gledati kubika korit na kupu.

Pri sadilnih vrečah iz filca se boste zlahka izogniti temu opravilu. Zaradi mehkega materiala jih ob koncu sezone le očistite, sterilizirate in pospravite v najbližji predal.

Organske jagode in jagodičevje.
Arhiv Naročnika

#8 Z njimi prihranite čas & energijo

Sajenje v sadilnih vrečah ni nobena večja znanosti. Gredice so zelo obvladljive in če si ne želite uničiti hrbta, jih lahko tudi dvignete ali kupite visoke grede iz filca. Za vrtnarjenje z njimi ne potrebujete nobenih drugih pripomočkov ali sestavljanja. Edino, s čimer se na začetku ukvarjate, je kateri substrat in organsko gnojilo boste izbrali, da bodo rastline zdrave in zadovoljne. Torej ima na voljo več časa, ki ga posvetite uživanju ob vrtičkanju!

#9 So idealne za ekološko vrtnarjenje

Da bodo gredice res zdrave, morate biti skrajno previdni pri izbiri materialov. Umetni materiali so sicer izjemno priročni, saj omogočajo trajnostno uporabo. A, pozor! Ogromno takšnih materialov vsebuje BPA. Bisfenol A se uporablja pri izdelavi plastike. V telesu “oponaša” estrogen in posledično vpliva na številne telesne procese. Rušenje hormonov pa vodi tudi v bolezenska stanja. Vrtne pridelke na koncu tudi zaužijete, zato previdnost ni nikoli odveč.

Sadilne vreče PlantIN  so izdelane iz filca brez BPA, impregnacij ali umetnih barvil. So prav tako trajnostne, saj jih lahko uporabite večkrat. Z njimi boste lahko ustvarili zelen organske gredice brez skritih toksinov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine