(ZALOŽNIŠKI PROGRAMI 2023) Založba /*cf: obsežen in močan letnik

Matic Majcen Matic Majcen
24.01.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Virginia Woolf: Lastna soba 
Založba /*cf

Leto se je komajda dobro začelo, ljubljanska založba /*cf pa že ta mesec na tržišče pošilja dve odmevni knjigi: najprej drugo, dopolnjeno izdajo eseja Lastne soba Virginie Woolf v prevodu Rape Šuklje (prvo so izdali že davnega leta 1998), nato pa še roman Vojske kolumbijskega pisatelja Evelia Rosera, ki mu je po izdaji leta 2007 prinesel mednarodno prepoznavnost. Pod slovenski prevod se je podpisala Tina Malič.

Sicer pa bo to, kot so zapisali pri založbi, uvod v "obsežen, zelo močan in natanko domišljen" letnik, ki po sedanjih napovedih obsega 23 knjižnih del. V temeljni prevodni Rdeči zbirki bo izšlo šest del, med njimi denimo najdemo Za Marxa Louisa Althusserja v prevodu Maje Breznik in Slavoja Žižka, Fosilni kapital Andreasa Malma (prevod Nil Baskar), Neoliberalizacijo starosti Johna Macnicola (prevod Tomaž Gerdina in Maja Lupša) in Nesmiselne družbe Davida Graeberja (prevod Aleksandra Rekar).

Oranžna zbirka letos prinaša tri izvirna humanistična dela slovenskih avtoric in avtorjev, to so knjige Iz socializma v periferni kapitalizem: neoliberalizacija Slovenije Ane Podvršič, Kolaps tretje poti Marka Hočevarja in Zbrani spisi Vladimirja Martelanca. V leposlovni Zeleni zbirki bodo izdali tri leposlovna dela: Ikarijo Uweja Timma (prevod Mojca Kranjc), Antifono Djune Barnes (prevod Miklavž Komelj) in roman Koncerti za oboo Nenada Veličkovića (prevod Đurđa Strsoglavec).

Pri založbi /*cf bodo v feministični zbirki Lila letos izdali dve knjigi: poleg Lastne sobe Virginie Woolf še zbornik Drugačne prihodnosti: utopije skrbi in družbene reprodukcije pod uredništvom Katje Čičigoj. V zbirki leposlovja iz neevropskih dežel Kaif bosta izšla dva romana: že omenjeni sodobni kolumbijski roman Evelia Rosera in druga izdaja moderne klasike egiptovske književnosti Palača poželenja Naguiba Mahfouza, poleg njiju pa še izbor kratkih zgodb svetovno znanega palestinskega pisatelja, novinarja in aktivista druge polovice 20. stoletja Gasana Kanafanija. Še dve pretresljivi zgodbi bosta izšli v biografski Rumeni zbirki: Barakun: zgodba o zadnjem črnem tovoru Zore Neale Hurston in Spremeniti se: metoda Édouarda Louisa. Tudi zbirki Varia in Extra prinašata po dve noviteti.

Kot povzemajo pri založbi, bo v letu 2023 nove spremne študije k njihovim prevodnim in izvirnim knjigam prispevalo 21 vrhunskih domačih strokovnjakov in štirje tuji. Ob izidih knjig se tudi letos obeta vrsta okroglih miz, pogovorov, gostovanj, posvetov in razprav, ki jih pripravljajo skupaj s slovenskimi in tujimi partnerji v živo ter občasno tudi prek spleta.

Evelio Rosero - Vojske 
Založba /*cf
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta