Večer v živo s Tadejem Golobom: Kdo je sposoben moriti?

Maja Furman Maja Furman
07.02.2020 09:55

Obeta se nam večer s pisateljem, ki je spoznal um morilca. Vabljeni!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tadej Golob je alpinist, pisatelj, novinar, biograf in prvo pero domače kriminalke. Njegova dela so sinonim za kakovost, za roman Svinjske nogice je prejel kresnika. Veliki pozornosti bralcev, ki jo je deležen zadnja leta, se je pred tedni pridružila tudi pozornost gledalcev; na TV Slovenija smo lahko spremljali ekranizacijo njegovega krimi romana Jezero. Skrivnost, kako vstopa v um morilca, in še marsikaj drugega, nam bo razkril na Večeru v živo, 12. februarja.

O temi v človeški duši

Ali veste, katere so značilnosti ljudi, ki so sposobni moriti in kako jih prepoznamo? Na Večeru v živo bomo trenutno najbolj priljubljenega slovenskega kriminalkarja med drugim vprašali tudi, ali se s pisanjem o umorih sooča ter predeluje tudi lastne frustracije in temo duše, kako mu je srečanje z morilci omogočilo, da je vstopil v njihov um in kako mu je uspelo ujeti njihov način razmišljanja, zakaj za lastno »živost« nujno potrebuje občutek minljivosti, ki ga preplavi kot alpinista v steni, kako se je soočal z izgubo službe, kako ga je novinarsko delo pripravilo na pisateljevanje, koliko Tadeja je v Tarasu Birsi, ali je že kdaj, zaradi različnih pritiskov in pričakovanj, pomislil, da ne bo več zmogel ustvarjati? In seveda, vprašali ga bomo tudi, ali lahko živi od pisanja?

Miran Jurišič

Jezero se je kar »zgodilo«

Rojeni Lenartčan, ki že od študija živi in ustvarja v Ljubljani, se je podpisal pod tri naslove kriminalk s protagonistom Tarasom Birso. Ledenemu morilskemu dogajanju v Jezeru je sledilo zatohlo morilsko vzdušje v vroči poletni Ljubljani, ki ga slika v Leninovem Parku. Lani novembra pa je luč sveta ugledala še Dolina rož. »Jezero se je enostavno »zgodilo«. Pri drugi knjigi sem čutil težo pričakovanj, pri tretji je šlo lažje, ker je bila tudi druga uspešna. Še ena stvar je, s katero sem si otežil pisanje; moji liki niso zamrznjeni v času. Razmerja med njimi se dogajajo, razvijajo. Zahtevno je hkrati peljati kriminalko, reševati primer in razvijati odnose med akterji,« pove o svojem pisanju. Pravi, da na koncu ustvarjanja ne more brez pritiska. »Ne ravno časovnega, ampak tistega, zaradi katerega želiš, da je knjiga boljša,« pojasni. Več o ustvarjalnem procesu, naporih in radostih, ki ga spremljajo, bomo slišali na sredinem druženju.

Tina in Taras Birsa, osrednja lika v seriji Jezero.
Rtvslo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta