Umrla je hrvaška pisateljica Dubravka Ugrešić

P. V.
17.03.2023 07:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dubravka Ugrešić (1949-2023)
Robert Balen

Kot poročajo hrvaški mediji, je danes v Amsterdamu umrla hrvaška pisateljica in esejistka Dubravka Ugrešić. Stara je bila 73 let.

Dubravka Ugrešić je diplomirala iz primerjalne in ruske književnosti na zagrebški filozofski fakulteti. Skoraj dvajset let je delala na inštitutu za literarno teorijo filozofske fakultete v Zagrebu. Zaradi političnih razlogov je bila v začetku devetdesetih prisiljena zapustiti Hrvaško. Ko je zapustila svojo domovino, je poučevala na več ameriških in evropskih univerzah, med drugim tudi na Harvardu. Je prejemnica pomembnih literarnih nagrad, med drugim nagrade NIN in mednarodne nagrade Neustadt za književnost.

V svojih romanesknih in esejističnih besedilih se je ukvarjala z vprašanji položaja žensk, identitete in narodnosti, ki jih je odpiral razpad Jugoslavije in padec Berlinskega zidu v političnem in kulturnem smislu. S prodornim razmišljanjem se je uveljavila kot ena najvidnejših evropskih pisateljic in esejistk. Njeno delo zaznamuje redka kombinacija ironije, polemičnosti in sočutja. Prevajali so jo v vse pomembne jezike. V slovenščini imamo prevod Ministrstva za bolečino, Štefice Cvek v kremljih življenja (roman so generacije spoznale predvsem preko kultne televizisjke serije in filma Štefica Cvek v žrelu življenja), Kulture laži, Evrope v sepiji, dela Jaga baba je znesla jajce in Forsiranje romana reke.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?