Umetnost v boju proti populizmu

STA
06.11.2019 16:14

Simpozij v Moderni galeriji v sklopu priprav na projekt Slovenija - častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MG+MSU

V Moderni galeriji v Ljubljani je včeraj in danes mednarodni simpozij z naslovom Umetnost in njene institucije v boju proti populizmu, na katerem sodelujejo muzejski direktorji, kustosi in drugi akterji v polju moderne in sodobne umetnosti. Ob uvodnem predavanju sociologa dr. Rastka Močnika ponuja simpozij dve okrogli mizi.
Simpozij se je naslonil na rezultate triletnega projekta izmenjave idej različnih akterjev na področju sodobne umetnosti in njenih institucij z vsega sveta Museal Episodes, ki ga je pripravil Goethe Institut iz Sao Paula. Debate v okviru Museal Episodes so bile organizirane na različnih kontinentih, njihova rdeča nit je bil Jug, ki pa presega zgolj geopolitično dimenzijo. Jug nekateri člani Museal Episodes opisujejo tudi kot stanje duha, in tu bi lahko dodali, da je jug izkušnja vsakega, ki deluje zunaj hiperreguliranega in hiperprofesionaliziranega Severa, kjer so še vedno ekonomski in kulturni centri moči, so zapisali v Moderni galeriji.
Ljubljanski simpozij bo nadaljeval in nadgradil teme Museal Episodes, še zlasti z vidika aktualnih pogojev, v katerih živimo. Kot so zapisali v galeriji, je populizem duh našega časa in pod njegov skupni imenovalec je mogoče spraviti skorajda vse aktualne problematike, ki nas pestijo. Populisti med drugim ne marajo sodobne umetnosti, saj je preveč mednarodna, odprta do različnih spolov, ras in razredov. In ne marajo kritične misli. Populizem v državah, ki so bile nekdaj za železno zaveso, pa dobiva še posebej zastrašujoče oblike: vračajo se stari simboli, favorizirajo se ideje nacionalnih in čistih kultur.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta