Umetniška produkcija na presečišču

Petra Zemljič Petra Zemljič
07.11.2020 06:00

Spletni program letošnjega festivala računalniške umetnosti v Mariboru je pripravila mreža konS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Perovšek in njegova Zvočna prepletanja so osemkanalna zvočna instalacija, spoj znanosti in umetnosti. 
Arhiv konS

Vsi dogodki, načrtovani za november v platformi za sodobno raziskovalno umetnost konS kot del 26. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU), bodo v celoti potekali v spletni obliki. Kljub temu da se razstavišče v nekdanji Modni hiši tudi fizično polni z instalacijami in so nekaj predfestivalskih dogodkov že izpeljali, pa so bili organizatorji zaradi koronaukrepov ​primorani pretežni del festivalskega programa MFRU prilagoditi. Več informacij o terminu in poteku bodo še posredovali.

Tilen Sepič je ustvaril Kozmični dež, kjer se loteva analize in vizualizacije pojava kozmičnih žarkov. 
Matjaž Rušt

Partnerji s področja sodobne raziskovalne umetnosti - Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona (vsi iz Ljubljane), Univerza v Novi Gorici - Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter Mladinski kulturni center Maribor - so se lani povezali v konzorcij, poimenovan konS in s tem vzpostavili sodelovalno platformo na diagonali zahodne in vzhodne kohezijske regije Slovenije. Projekt je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture, ki jo financirata Slovenija in EU iz sklada za regionalni razvoj. Projektu za obdobje 2019-2022 namenjajo 4,5 milijona evrov, z njim želijo vzpostaviti boljše pogoje za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji, dejavnosti pa se vsebinsko in strukturno dopolnjujejo z ustanovitvijo razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije, ki naj bi omogočala produkcijo vrhunske sodobne raziskovalne umetnosti in prevajanje umetniških idej v gospodarstvo. Cilj projekta je vzpostavitev sistemske povezave med snovalci idej, izumitelji in inženirji za ustvarjanje rešitev za vključujočo družbo ter vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij.

Boštjan Čadež In Line Rider; izvirno igro, nastalo leta 2006, še vedno lahko brezplačno igramo, Čadež pa se trenutno ukvarja z njeno 3D-različico, ki se bo igrala v virtualni resničnosti. 
Andrej Firm

"Kot prvi obsežnejši prelet naših dejavnosti in njihovih rezultatov v sodelovanju s 26. Festivalom računalniških umetnosti v Mariboru smo v oktobru pričeli z raznolikimi predstavitvami. Kot preddogodek je 26. oktobra Zavod Aksioma predstavil strip Moramo se pogovoriti, UI ter pripravil spletni pogovor z avtorico, ki je zdaj dosegljiv na njihovem spletnem mestu," povzema Ksenija Repina iz konSa. Spletne predstavitve izbranih umetniških projektov, ki jim bo sledil pogovor v živo z umetniki na njihovih spletnih straneh z možnostjo interakcije, bodo potekale ob petkih in torkih, prva je bila že včeraj.

V novembru nadaljujejo predstavitve umetniških projektov, in to v hibridni obliki. Predstavljajo umetniške projekte, nastale v slovenski produkciji, ki posegajo onkraj fizičnega in zgolj vidnega. Na ogled bodo v hibridnem prostoru družabnih omrežij Facebook in Youtube, ki bo služil kot začasni razstavni prostor in razpiral pogled v umetniške projekte, ki so nastali. Miha Horvat je vodja enote v Mariboru in pravi, da konS v tem mestu nadgrajuje MKC-jevo platformo "novo-, inter-, transmedijske in raziskovalne računalniške umetnosti, ki jo je v zadnjih dveh desetletjih gradil MFRU, hkrati pa ponovno zapolnjuje pozabljene, zapuščene ali še ne uporabljene prostore in tako redefinira ter premišljuje in osmišlja središče mesta. Navsezadnje pa projekt konS v Mariboru omogoča nova delovna mesta, boljše delovne pogoje in razvoj profesionalnih ekosistemov v izobraževanju, eksperimentiranju in industriji v polju znanosti, umetnosti, tehnologije."

Za "polno izkušnjo" prepleta znanosti in umetnosti so zasnovali tri okrogle mize in praktične online delavnice, v središču vseh so odnosi med umetnostjo in znanostjo, usmerjeni pa v prihodnost, inovacije, razvoj in povezljivost z gospodarstvom. V torek, 17. novembra, vabijo umetnike, producente in predstavnike gospodarstva ter lokalne skupnosti na pogovor o tem, kakšni so izzivi pred umetniki kot posamezniki in kakšni pred umetnostnimi organizacijami, ki se vključujejo v realni sektor zunaj umetnostnega polja. Na okrogli mizi 27. novembra pa bodo soočili poglede na področju interdisciplinarnega inoviranja ter ponudili nekaj primerov dobrih praks. Tekom modula pripravljajo še online delavnice za mlade in odrasle. Z udeleženci bodo v novembru sodelovali umetnice Saša Spačal, Giulia Tomasello in Monika Pocrnjić.

Kolekitv BridA in projekt Plantportation: umetniki se osredotočajo na kvantno prepletenost in kvantno superpozicijo, ki sta jedro aktualnih znanstvenih raziskav, kot je kvantni računalnik ali izjemno hiter prenos informacij. 
Andrej Firm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta