Sprejet zakon o financiranju skupne razstave v Auschwitzu

kr
11.07.2024 16:00

"S tem bo po kar nekaj letih narejen pomemben korak naprej pri postavitvi stalne razstave o trpljenju Jugoslovanov, med njimi Slovencev, taboriščnikov v Bloku 17 v Auschwitzu v prihodnjih letih."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
25. januarja letos je sporazum o financiranju razstave na sedežu Unesca v Parizu podpisalo šest držav: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija.
Reuters

 

Državni zbor je na sredini redni seji sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma o financiranju ponovne postavitve skupne stalne razstave, ki prikazuje trpljenje taboriščnikov z območja republik nekdanje Jugoslavije v Bloku 17 Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau. Ministrstvo za kulturo bo za izvajanje sporazuma namenilo 320.000 evrov.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izrazila veselje, da Slovenija prva od držav sprejema zakon in s tem ratificira sporazum. "S tem bo po kar nekaj letih narejen pomemben korak naprej pri postavitvi stalne razstave o trpljenju Jugoslovanov, med njimi Slovencev, taboriščnikov v Bloku 17 v Auschwitzu v prihodnjih letih," je pojasnila.

Slovenija je zavezana izpolnjevanju obveznosti nasledstva po nekdanji skupni državi, ob tem pa izpolnjuje tudi zaveze po ohranjanju spomina na vse žrtve uničevalnih taborišč in nacistične uničevalne politike iz slovenskega prostora, tako na tiste žrtve, ki so v koncentracijskem taborišču izgubile življenje, kot na preživele, je spomnila ministrica.

Prizadevanja za vnovično vzpostavitev razstavnih prostorov v Bloku 17 v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, kjer je bila 1963 prvič postavljena stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov, tečejo že vse od leta 2011. Razstavni prostor, ki je bil znan pod imenom jugoslovanski paviljon, je bil od leta 2009 zaprt. V pritličju stavbe pa je nova stalna razstava Avstrije, ki je bila jeseni 2021 odprta po obnovi celotnega Bloka 17, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Od leta 2015 so potekale dejavnosti za sklenitev posebnega meddržavnega sporazuma o financiranju obnove in vzpostavitve skupne stalne razstave, 25. januarja letos pa je sporazum o financiranju na sedežu Unesca v Parizu podpisalo šest držav: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija. Delež delitve stroškov je določen po nasledstveni formuli, po kateri je, kot so pojasnili na ministrstvu, Slovenija dolžna prevzeti 16 odstotkov obveznosti.

S sprejetjem zakona je Slovenija prva od držav podpisnic ratificirala sporazum, za izvajanje katerega skrbi ministrstvo za kulturo. Sočasno s sprejemanjem sporazuma v sodelujočih državah potekajo tudi pogovori za potrditev zasnove skupne stalne razstave, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Daniela Libeskinda in bo v prihodnjih letih postavljena v prvem nadstropju Bloka 17, so še sporočili z ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta