Razpis za 25., jubilejno večernico: Kaj najboljšega za otroke in mladino je izšlo lani?

kr
13.04.2021 06:00
Začenja se še en letni izbor dobitnika ali dobitnice nagrade Večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Dr. Dragica Haramija pravi ob jubileju večernice: "Večina nagrajenih in/ali nominiranih avtorjev in avtoric tvori jedro razvoja slovenske otroške in mladinske književnosti zadnjega četrt stoletja. Kažejo tudi na to, da imamo kakovostno književnost v poeziji in prozi."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z nekaj novimi članicami petčlanske žirije, ki so bile pravkar potrjene, se začenja nov krog za izbor dobitnika ali dobitnice nagrade Večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za jubilejno, 25. nagrado se lahko potegujejo vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so izšla v preteklem letu (ali imajo letnico 2020) v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. Žirija bo upoštevala dela, ki jih bodo avtorji, založniki, institucije, društva in posamezniki v dveh izvodih poslali do 22. maja 2021 na naslov Časnik Večer, Ulica slovenske osamosvojitve 2, 2000 Maribor, s pripisom Za večernico.

Petčlanska žirija, ki jo sestavljajo predstavniki Časnika Večer, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY (Barbara Zorman, Alenka Urh, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Melita Forstnerič Hajnšek), bo izbrala najprej pet nominiranih del, potem pa najboljše med njimi in avtorici oziroma avtorju podelila nagrado (v znesku 3000 evrov) na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti, ki bo, predvidoma, jeseni.{api_embed_photo}652857{/api_embed_photo}

Lanski dobitnik večernice je bil Andrej Rozman Roza za Rimuzine in črkolazen. Lani se je po mnogih nominacijah pridružil dosedanjim štirinajstim dobitnikom in osmim dobitnicam večernice.

Dr. Dragica Haramija, članica žirije za večernico v tem in tudi drugih mandatih v četrt stoletja, razmišlja - tudi statistično - o petindvajseti večernici: "Lani smo praznovali 25-letnico srečevanj pisateljic in pisateljev na Očesu besede, festivalu, namenjenem slovenski otroški in mladinski književnosti. Nagrada Večernica je edina vseslovenska nagrada na področju otroškega in mladinskega leposlovja in se vsako leto podeljuje na Očesu besede v Murski Soboti. Pobudo za ustanovitev nagrade sta dala založba Franc-Franc in revija Otrok in knjiga, pokroviteljstvo pa je prevzelo Časopisno-založniško podjetje Večer. Prvo večernico je leta 1997 prejel Tone Pavček, sledili so Desa Muck (1998), Janja Vidmar (1999), Polonca Kovač (2000), Feri Lainšček (2001), Matjaž Pikalo (2002), Marjana Moškrič (2003), Slavko Pregl (2004), Igor Karlovšek (2005), Dušan Dim (2006), Majda Koren in Irena Velikonja (2007), Ervin Fritz (2008), Janja Vidmar (2009), Bina Štampe Žmavc (2010), Mate Dolenc (2011), Dim Zupan (2012), Peter Svetina (2013), Vinko Möderndorfer (2014), Vladimir P. Štefanec (2015), Peter Svetina (2016), Peter Svetina (2017), Anja Štefan (2018), Andrej E. Skubic (2019), Andrej Rozman Roza (2020).

Dr. Dragica Haramija: "Petindvajseta večernica bo zasijala konec septembra v Murski Soboti na festivalu Oko besede. Oba, nagrada in festival, sta trdoživa, zato upam, da bo vse potekalo v živo."
Igor Napast

V letih 1997-2020 je večernico prejelo štirinajst pisateljev in osem pisateljic; doslej je dvakrat prejela nagrado Janja Vidmar in trikrat Peter Svetina. Leta 2007 je bila nagrada izjemoma podeljena dvema avtoricama. Glede na književne zvrsti prevladuje proza, 19 literarnih del, pet del sodi v poezijo, eno delo vsebuje poezijo in prozo; glede na književno vrsto so bili največkrat - kar desetkrat - nagrajeni mladinski realistični romani, trikrat realistične povesti, po dvakrat pa pravljice, zbirke kratkih realističnih in fantastičnih zgodb, eno delo vsebuje pesmi, fantastične in realistične zgodbe.

Pri večernici so pomembne tudi nominirane knjige, saj je v ožji izbor po pravilniku o nagradi uvrščenih le pet del. Kar desetkrat je bila nominirana Janja Vidmar, osemkrat sta bila nominirana Peter Svetina in Bina Štampe Žmavc, šestkrat Dim Zupan, petkrat Desa Muck, Vinko Möderndorfer in Andrej Rozman Roza, štirikrat Feri Lainšček in Mate Dolenc, trikrat Anja Štefan, Igor Karlovšek, Slavko Pregl, Jana Bauer, Neli Kodrič Filipić in Nataša Konc Lorenzutti, dvakrat so bili nominirani Irena Velikonja, Miroslav Košuta, Milan Dekleva, 41 avtorjev je bilo nominiranih enkrat.

Ti podatki kažejo, da večina nagrajenih in/ali nominiranih avtorjev in avtoric tvori jedro razvoja slovenske otroške in mladinske književnosti zadnjega četrt stoletja. Kažejo tudi na to, da imamo kakovostno književnost v poeziji in prozi; hkrati pa se vidi umanjkanje fantastične proze, zlasti romanov, in dramskih besedil, izdanih v knjižni obliki.

Petindvajseta večernica bo zasijala konec septembra v Murski Soboti na festivalu Oko besede. Oba, nagrada in festival, sta trdoživa, zato upam, da bo vse potekalo v živo. Ali, kakor je zapisal prvi lavreat Tone Pavček v pesmi Želje iz nagrajene pesniške zbirke Majnice: "Če si močnó želiš, se ti vse uresniči. /.../ Če želiš močno, ti je usoda mila."

Kulturni program ob podeltivi večernice
Andrej Petelinsek
Sladki program ob podelitvi večernice
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta