zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Kultura

Obilje oskarjevskih nominacij za evropski film

MMAJ, STA
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralca Riz Ahmed in Allison Williams na razglasitvi oskarjevskih nominacij v Los Angelesu.
Mario Anzuoni/REUTERS

Med letošnjimi nominiranci za oskarje, ki so jih v torek razkrili v Los Angelesu, je opazno veliko število nominacij za evropske filme. Irski film Duše otoka in nemška koprodukcija Na zahodu nič novega sta prejela kar po devet nominacij, medtem ko je presenetil tudi švedski Trikotnik žalosti, ki bo upal na osvojitev zlatega kipca v treh najpomembnejših kategorijah: za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši scenarij. 

Sicer pa med ameriškimi filmi vodi presenetljiva uspešnica minulega leta, utrgana fantazijska komedija Vse povsod naenkrat z 11 nominacijami, osem jih je zbral Elvis Baza Luhrmanna, sedem jih imajo Fabelmanovi Stevena Spielberga, po šest Tár Todda Fielda in Top Gun: Maverick, pet nominacij Črni panter: Wakanda za vedno, štiri pa Avatar: Pot vode Jamesa Camerona

V najpomembnejši kategoriji najboljši film se bodo za oskarja potegovali filmi Na zahodu nič novega, Avatar: Pot vode, Duše otoka, Elvis, Vse povsod naenkrat, Fabelmanovi, Tár, Top Gun: Maverick, Trikotnik žalosti in Women Talking. 

Za najboljšega režiserja so nominirani Martin McDonagh (Duše otoka), Daniel Kwan in Daniel Scheinert (Vse povsod naenkrat), Steven Spielberg (Fabelmanovi), Todd Field (Tár) in Ruben Östlund (Trikotnik žalosti).

Za najboljšo igralko so nominirane Cate Blanchett (Tár), Ana de Armas (Blondinka), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (Fabelmanovi) in Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat).

Za oskarja za najboljšega igralca so nominirani Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (Duše otoka), Brendan Fraser (Kit), Paul Mescal (Po soncu) in Bill Nighy (Živeti).
Za mednarodnega oskarja so nominirani filmi iz Nemčije, Argentine, Belgije, Poljske in Irske: nemški Na zahodu nič novega, argentinski Argentina, 1985, belgijski Blizu, poljski EO in irski Tiho dekle. Podelitev oskarjev se bo letos odvila 12. marca v Los Angelesu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?