Na Koroški cesti zaživela nova knjigarna: Mariborka povezuje izdajatelje

Branka Bezjak Branka Bezjak
08.04.2023 19:55

Pod okriljem založbe VigeVageKnjige so v soboto še uradno odprli prostore knjigarne na Koroški cesti 6. Nekaj časa so imeli odprto že v decembru, po obnovi so knjigarno sedaj še s programom pospremili v delovanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na voljo so knjige čez 20 založb. 
Andrej Petelinšek

Na dobrih šestnajstih kvadratnih metrih knjigarna Mariborka ponuja izbrane knjige nekaj čez dvajsetih založb. "Zelo smo veseli, da nam je uspelo. Na odprtje je prišlo veliko ljudi, nismo pričakovali, da jih bo toliko. Hkrati nas pa seveda skrbi. Glede na razmere v založništvu in ostale okoliščine ne moreš vedeti vnaprej, ali bo uspelo. Zavedamo se, da je to drzna poteza, pričakujemo, vsaj v začetku, predvsem stroške, toda s tem računamo, imamo tako nastavljen poslovni načrt. Ne gre za to, da danes odpremo, jutri pa že zapremo," pravi glavna in odgovorna urednica založbe, pesnica Anja Zag Golob

Knjigarna bo odprta od torka do sobote. "Pri tem si spet ujet v spiralo, da imaš stroške, da imaš odprto, obenem pa ne moreš prodati, če ni odprto. Tako da je treba najti ravnovesje med enim in drugim. Med tednom bo odprto od 13. do 19. ure, v soboto od 9. do 13. ure, ko je največ ljudi na Koroški cesti. Se bomo pa sproti prilagajali, ko bomo videli, kdaj bodo ljudje prihajali," je še razložila.

Zala Zagoršek Golob in Anja Zag Golob pred knjigarno. Na otvoritveni dan so ponujali sladolek, ki so si ga po intervenciji v soboto z veseljem privoščili tudi gasilci, sosedje PGD Maribor - mesto
Andrej Petelinšek

Na policah imajo še prostora za nekaj knjig oziroma založb, računajo, da bodo dopolnjevali izbiro do 30. To je izbranih knjig tolikih založb. Do te številke bi radi prišli do konca leta. Že sedaj pa je ponudba raznolika. Od otroških knjig, umetnostnih monografij, veliko je humanistike, strip romanov, leposlovja ... V središču knjigarne pa je seveda poezija. Ob tem opažajo tudi manjke v izdajanju oziroma moč posameznih žanrov v založništvu. Denimo, da ni veliko knjig za otroke, ki obiskujejo tretjo triado osnovne šole, da upada izdajanje zbirk poezije in podobno. Imajo pa knjige kakšnih manjših založb, denimo Črne skrinjice, ki jih sicer ni za dobiti v knjigarnah.  

Andrej Petelinšek

Ko bodo zapolnili kapacitete, računajo, da bi pripravljali tudi kakšne dogodke, takrat pa bo treba razmisliti, kje. Obstoječi prostor je za to premajhen, je pa v zasebni lasti, ne občinski. "Z nekom, ki postavi kante za smeti na formo vivo, niti ne želimo imeti opravka, dokler tega ne sanira," je še dejala Anja Zag Golob, "zelo povedno je, koliko kvadratov si lahko privošči v mestu naša dejavnost in koliko si jih lahko neka druga. To vse pove, kako zelo narobe so zadeve v našem času. In da je toliko prostorov na Koroški praznih, mi pa se tiščimo na 16,7 kvadratnih metrih. To mi veliko pove o stanju v mestu. Mi imamo vrsto, pa bi si želeli, da bi bilo vsak dan tako, ne samo danes, drugod pa prazno. Vrgli so bukvarno na koncu ulice ven, sedaj pa prazno. Mi torej želimo biti primer dobre prakse, da ne moreš gledati samo na profit."

Izložba knjigarne
Andrej Petelinšek

Na otvoritveni dan je bilo poskrbljeno za vse generacije, za vse interese. Dogajalo se je že od 10. ure zjutraj, ko so začeli s pripovedjo za otroke, nato je sledila ustvarjalnica, pa striparska delavnica, vodenje po založbi in še koncert Leopolda I. in Vida Turice, da so zaokrožili, zaključili z zabavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta