(LJUBITELJSKA KULTURA) Zlata plaketa za življenjsko delo lutkarici in ilustratorki Alenki Eki Vogelnik

kr
12.03.2023 05:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Eka Vogelnik 
Matej MAČEK

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejela lutkarica, ilustratorka, kostumografinja in scenografinja Alenka Eka Vogelnik, ki je s svojim strokovnim znanjem vidno zaznamovala vsa omenjena področja in je od začetkov svojega delovanja tesno povezana z ljubiteljskimi ustvarjalci – kot avtorica ali pedagoginja oziroma mentorica. Kot je pojasnila v zahvalnem govoru, jo je priznanje primoralo k temu, da se je tudi sama ozrla nazaj, k vsemu, kar je počela zadnjih 45 let. "To oziranje je bilo precej stresno," je šaljivo poudarila.

Na dogodku, ki ga je vodila Blažka Müller in z glasbo razgibala Brina Vogelnik, sta občinstvo pozdravila direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič ter predsednik komisije za priznanja in odličja JSKD dr. Tomaž Simetinger. Po Simetingerjevih besedah je bila letošnja podelitev še posebej izrazito zaznamovana z lutkami, ki imajo v gledališkem svetu posebno mesto. "Lutka je spojni člen med igralci in občinstvom, a tudi metafora za ljubiteljsko kulturo – kajti, kje pa živi ljubiteljska kultura, če ne med nami, tam, kjer se stikamo." Damjanovič je izjemno zadovoljen, da je v lanskem letu ljubiteljska kultura znova zaživela v polnem sijaju in dobila pravi, predpandemični pospešek.

Podelili štiri srebrne plakete in zlati znak

Srebrne plakete so prejeli Tomaž Škamperle, eden vidnejših godbenikov in mentorjev na področju instrumentalne glasbe, Janez Zalaznik, akademski slikar, fotograf in grafični oblikovalec, predavatelj, mentor in pisec strokovnih prispevkov s področja likovne dejavnosti, Danica Pirečnik, eno od najvidnejših imen slovenske zborovske dejavnosti, tenkočutna pedagoginja in glasbena ustvarjalka, in Marica Hartmann, ki je že več kot petdeset let steber Slovenskega kulturnega društva Celovec, v katerem se je še posebej razvila lutkovna dejavnost z otroki in za otroke.

Zlati znak na področju gledališča, lutkovne in likovne dejavnosti je letos prejela Nina Šulin, ena od tistih umetnic, ki s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?