(KRITIKA KONCERTA) Glasbenik glasbenikov

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
25.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameen Saleem, Lenart Krečič, Vladimir Kostadinović in George Garzone na odru Kluba ND. 
Darinko Kores Jacks

Mariborski zavod Etnika je s koncertnim ciklom Blue Planet osredotočen predvsem na domače ustvarjalce sodobne improvizirane glasbe in mednarodne projekte, pri katerih sodelujejo. A če kdo v katerem od njih igra tako vidno vlogo, kot saksofonist Lenart Krečič v najnovejšem "evropskem" kvartetu Crescent Group, sploh pa če tega vodi taka legenda in nesporna umetniška avtoriteta svetovnega formata, kot je 73-letni ameriški saksofonist, skladatelj, glasbeni pedagog, teoretik ... George Garzone, se take priložnosti, če se slučajno ponudi, preprosto ne izpusti iz rok.

Skupina, ki jo ob že omenjenih sestavljata v Italiji živeči ameriški kontrabasist Ameen Saleem in v Avstriji živeči srbski bobnar Vladimir Kostadinović, na slovenskem delu turneje pa se je kot gost pri nekaj skladbah pridružil še slovenski saksofonist Jaka Kopač, je prejšnji petek (z radijskim prenosom na 3. programu nacionalnega radia) nastopila v prenovljeni ljubljanski Cukrarni. Večer kasneje pa v sklopu cikla Blue Planet še v intimnejšem klubskem vzdušju kletne dvoranice mariborskega Narodnega doma. Pred kar spodobno, a ne povsem do zadnjega kotička napolnjenim avditorijem - minuli konec tedna se je najbrž kar nekaj pripadnikov tukajšnje (sicer ne prav številne) jazzovske srenje evakuiralo v Cerkno na enega osrednjih festivalov pri nas.

Leta 1950 v Bostonu rojeni Garzone je na svetovni jazzovski sceni kot izjemen saksofonist sicer opazno prisoten že dobrega pol stoletja. A še mnogo bolj kot širša publika in celo kot zavzeti poznavalci ga cenijo in spoštujejo sami glasbeniki - kot pedagoga, mentorja (tudi mnogi z mnogo bolj zvezdniškim imenom) ter predvsem inovatorja na področju kompozicijske tehnike in utemeljitelja improvizacijskega pristopa kromatičnih triad. Znana jazzovska enciklopedija ga je zato posrečeno označila kar kot "glasbenika glasbenikov".

Od ustanovitve leta 1972 je bil član tria The Fringe (istoimenski diskografski prvenec so izdali šest let kasneje), sodeloval je s številnimi jazzovskimi velikani, pod prvi samostojni projekt Alone pa se je podpisal šele pri 45 letih. Njegova doslej zadnja avtorska zgoščenka 3 Nights in L.A. je iz leta 2019. Kvartet, s katerim je trenutno na turneji po Evropi, pa je poimenoval po predzadnji Crescent (izšla je leta 2014 oziroma 2015, v originalni zasedbi igrata še kontrabasist Esperanza Spalding in pianist Leo Genovese).

A na zelo razgibanem ter z (žal le enim) dodatkom skoraj dve uri trajajočem mariborskem koncertu so odigrali precej bolj raznolik preplet njegovih skladb iz različnih obdobij, dokaj radikalnih priredb številnih klasičnih standardov in izrazito avtorskih poklonov starejšim velikanom jazza, kot sta bila John Coltrane in Jože Privšek (letos se spominjamo 25. obletnice njegove smrti). Ob tem je bil nesporni vodja morda vseskozi v ospredju, skoraj nikoli pa v ospredju zvočne in odrske prezence. Obilica solističnih partov in duetov je omogočila nazorno izkazati individualno virtuoznost prav vsem članom zasedbe, a dosledno v dinamičnem prepletu z ubranim kolektivnim muziciranjem kot učinkovito sinergijsko nadgradnjo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta