Koncert zborovskih presežkov z Garyjem Gradnom

Ivan Vrbančič
15.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert z Garyjem Gradnom v Kazinski dvorani 
Slavko Rajh

Koncert v Kazinski dvorani SNG Maribor je bil prikaz dela dvodnevnega zborovodskega tečaja Gary Graden Masterclass (mojstrski tečaja Garyja Gradna), ki ga je organiziralo Kulturno društvo Orfej v Ljutomeru. Tečaj je bil namenjen predvsem mladim obetajočim zborovskim dirigentom, pa tudi drugim umetniškim vodjem pevskih skupin in zborov, ki so spremljali predavanja in praktično delo z zborom maestra Garyja Gradna. Demonstracijska zbora sta bila Komorni zbor Orfej iz Ljutomera z dirigentom Andražem Hauptmanom in Komorni zbor Glasis iz Markovcev z umetniškim vodjo Ernestom Kokotom. Zbora sta pripravila za mojstrski tečaj obsežen, zelo zahteven spored tuje, pri nas skoraj neznane literature, ki bo brez dvoma kvalitetno popestrila njune bodoče javne nastope.

Naj posebej izpostavim, da je vsa organizacija zahtevnega podviga bremenila pevke in pevce Komornega zbora Orfej, predvsem pa njegovega predsednika Smiljana Pintariča. Z (veliko pre)majhnimi sredstvi je bilo opravljeno pomembno delo, ki je lahko za zgled mnogo večjim kulturnim okoljem, kot so Ljutomer in Markovci. Zato naj oba zbora v zahvalo za trud na kratko predstavim, kakor tudi njune uspehe v preteklosti in nadaljnje načrte.

Komorni zbor Orfej nadaljuje bogato pevsko tradicijo Ljutomera (prvi dokumenti organiziranega zborovskega petja segajo v drugo polovico 19. stoletja). Zbor deluje od leta 1989. Romana Rek ga je popeljala do prvih večjih umetniških uspehov, od leta 2017 ga vodi dirigent Andraž Hauptman, asistent dirigenta je Vito Žerdin. Vidne uspehe je zbor dosegel na Naši pesmi v Mariboru (tri zlate plakete), v tujini pa v Badnu in Spittalu v Avstriji, v Toursu v Franciji, na zborovskem festivalu na Ohridu v Makedoniji itd.; v aprilu se odpravlja na tekmovanje na Irsko (Cork).

Komorni zbor Glasis iz Markovcev vodi od ustanovitve leta 2013 glasbeni pedagog profesor Ernest Kokot. Zbor šteje 25 pevk in pevcev iz bližnje in daljne okolice Ptuja. Na številnih nastopih doma in šestih uspešnih tekmovanjih v tujini so osvojili najvišja priznanja in visoke ocene. Doma so se predstavili s štirimi večjimi projekti: Gospel in duhovna glasba, Musica noster amor, O Magnum Mysterium, novembra 2022 pa s projektom Zvoki Slovenije, s katerim so predstavili bogato zakladnico glasbe slovenskih pokrajin.

Na koncertu v Kazinski dvorani SNG Maribor sta zbora združila moči in tako je v do zadnjega sedeža napolnjeni dvorani kot projektni zbor pelo 46 pevk in pevcev. Zapeli so 15 pesmi v sporedu koncerta in dve kot dodatek. Pesmi so bile zapete v petih jezikih: latinskem (4), nemškem (3), angleškem (2), ukrajinskem (1) in švedskem (7), ki je pevcem v izgovarjavi delal tudi največ preglavic.

Štiri skladbe so dirigirali aktivni udeleženci mojstrskega tečaja: Špela Drašler, Lovro Frelih, Uroš Jurgec, Matic Podobnik in Maša Prah, ki so tako del Gradnovega mojstrstva lahko takoj prikazali v praksi. Ves preostali spored koncerta je dirigiral švedski profesor zborovskega dirigiranja Gary Graden. Njegove interpretacije je z besedami težko opisati, doživeti jih moraš! Nenavadna mehkoba in sproščenost v interpretacijah - tudi v skladbah iz obdobij, ki so navidezno napisane bolj z razumom kot s srcem (Palestrina, J. S. Bach), je znal ustvariti navidezno lahkotnost, sproščenost. Na drugi strani pa mojstrstvo domiselnosti, enostavnih rešitev v preprostejših glasbenih oblikah, kot je ljudska pesem, iz katerih je ustvaril male mojstrovine. Vrhunsko zborovsko petje obeh pevskih zborov in visoko umetniške interpretacije petih mladih dirigentov in njihovega učitelja smo poslušalci na koncu koncerta nagradili s stoječimi ovacijami.

Podvig, ki so ga izpeljali ljutomerski orfejevci z gostovanjem spoštovanega švedskega umetnika, bi lahko služil kot spodbuda za oživitev nekoliko zaspalega slovenskega zborovstva po zdravstvenih in drugih krizah zadnjih let, če jih bo še kdo posnemal. Bila bi dobra naložba!

                                                              

Gary Graden na festivalu Europa Cantat v Ljubljani leta 2021 
Europa Cantat

                                               

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?