(INTERVJU) Laibach: Za nastop ne gremo na kolena

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.02.2023 07:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Jazbec/arhiv skupine Laibach

Skupina Laibach je želela 31. marca nastopiti v Kijevu in na ta način ne le podpreti Ukrajino in Ukrajince v vojni proti Rusiji, temveč tudi vrniti Evrovizijo tja, kamor sodi in od koder prihaja lanskoletni zmagovalec. A se je zapletlo, saj je ukrajinsko javnost močno razdelila izjava skupine za angleški The Guardian, da je sedanja vojna geopolitični spopad med Rusijo in ZDA na ukrajinskem ozemlju. Konflikt je "cinična posredniška vojna za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala", so dejali. Zaradi razburjenja je lokalni organizator v Bel Etage Music Hall odpovedal koncert.

Vas je revolt dela ukrajinske javnosti presenetil glede na to, da ste ob napovedi koncerta dejali, da bi s tem radi dali jasno podporo Ukrajini in Ukrajincem v tej vojni?

"Res je, ob obletnici vojne smo tudi mi želeli Ukrajincem izkazati jasno in nedvoumno podporo v njihovi pravični borbi proti ruski agresiji. Zaradi naših stališč o možnih vzrokih te vojne, ki niso popolnoma identični z ukrajinskimi stališči, smo sicer pričakovali žolčne reakcije, ne pa tudi odpovedi koncerta. Seveda smo bili zaradi tega presenečeni, vendar Ukrajincev zaradi tega niti približno ne obsojamo."

Je reakcijo dela javnosti mogoče razumeti kot zanikanje vaše trditve, da gre za "posredniško vojno geostrateških velesil na ukrajinskih tleh" ali je njihov revolt mogoče razumeti tudi skozi zgodovinske izkušnje, ki jih imajo z Rusijo in njenimi voditelji?

"Verjetno gre za eno in drugo; iz zgodovine vemo, da Rusi niso najbolj prijazni sosedi in v tem pogledu Ukrajince lahko razumemo. Ne pristajamo pa na to, da pri razumevanju te vojne ne smemo imeti svojega pogleda, ki temelji tudi na konkretnih zgodovinskih interpretacijah in dokumentih, ne glede na to, da se pri tem mogoče lahko tudi motimo."

Koncert je bil odpovedan, ker niste želeli ugoditi lokalnemu organizatorju z izjavo, da je vsa ruska umetnost ničvredna. Drži?

"Zahteva, da se moramo izjasniti, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, s strani organizatorja koncerta ni bila izražena eksplicitno, toda jasno je poudaril, da naša izjava, da v tej vojni sicer podpiramo Ukrajino, vendar istočasno ne zavračamo ruske umetnosti, ni bila dobro sprejeta. Tukaj je njegova dobesedna razlaga: 'Za nas je zdaj vse rusko strupeno. Ruska literatura je zla, ruski jezik je zel, vse rusko povzroča samo sovraštvo. Vidim, da tega niste vedeli, vendar so vaše izjave povzročile precejšnje ogorčenje.' In to je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj je bil koncert - iz varnostnih razlogov - s strani organizatorja odpovedan."

Kako velik pomen ima za vas umetniška svoboda in do kod, če sploh, ste pripravljeni popuščati pri tem, ko gre za vaše umetniško izražanje in izvedbo koncerta?

"Razumemo, da ima umetniška svoboda v različnih kontekstih različno vsebino in da povsod ni vse možno in dovoljeno, ampak v resnici umetnost mora ostati divja in neulovljiva, tudi če naleti na takšne ali drugačne prepreke. Vsaka prepreka naj bo zanjo samo in zgolj nov izziv."

Koncert skupine Laibach v Ludwigshafnu 
Ulf Jacob (arhiv skupine Laibach)

Kako pomembna je kultura za premagovanje sovraštva in "prebijanje" ljudi skozi težke čase. Kakšna je vloga umetnikov v časih konfliktov?

"Kultura je sicer širši pojem od umetnosti, in če ni kulture (komunikacije, sočutja, etike, sobivanja, smrti in veselja), potem seveda življenje samo nima pravega smisla. Osnovna vloga umetnosti je tudi v vojni situaciji ista kot sicer - umetnost mora biti provokativna, neodgovorna in politično nekorektna. Vse drugo je laž. Tudi Kajuh in Balantič sta s svojo liriko presegala ideološke delitve in nasprotja, v katere sta sicer bila fizično ujeta."

Si v kateri od držav še posebno želite nastopiti, ocenjujoč, da bi lahko s tem kaj prispevali k "odpiranju glav", rušenju avtokracij, totalitarizmov?

"Nastopili bi radi povsod, kjer je to še možno, ne da bi morali zaradi tega na kolena. Seveda pa nimamo nobene potrebe nastopiti tam, kjer si nas ne želijo."

Nemoteno nadaljujete turnejo Love is still alive. Pričakovanja?

"Glede na koncerte po Evropi, ki smo jih s tem programom že opravili, pričakujemo odlično nadaljevanje turneje."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta