(GLEDALIŠKA KRITIKA) Femicid med pohorskimi gozdovi

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
05.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druga uprizoritev Jančarjevega romana, ki je nastala v sodelovanju Zavoda Imaginarni z gledališkimi hišami. Prvo so z Lutkovnim gledališčem Ljubljana postavili v Palači Cukrarna.
Druga uprizoritev Jančarjevega romana, ki je nastala v sodelovanju Zavoda Imaginarni z gledališkimi hišami. Prvo so z Lutkovnim gledališčem Ljubljana postavili v Palači Cukrarna.
Matej Povše
V nadaljevanju preberite:

Med pohorskimi smrekami in v visokem snegu je leta 1938 po pustnem karnevalu umorjena ženska. Tej ženski je bilo ime Ana, poroča časopisni članek, mlad pisatelj, Drago Jančar, o tem umoru napiše roman, in žensko poimenuje Marjetica.

-  Gre za drugo uprizoritev Jančarjevega romana Severni sij, prva se je ukvarjala z zgodbo glavnega junaka v romanu, Josefa Erdmana. Tokrat nas ne zanima Erdmanova zgodba, povesta ženski. Pa je obiti moške v zgodbi, v kateri je ženska žrtev nasilja, sploh mogoče?

- Na odru Mestnega gledališča Ptuj je režiser Primož Ekart postavil obe ženski - Ano, resnično oseba iz časopisnega članka, in Marjetico, ki je literarizirana po Aninem zgledu. Kako sta živeli v Mariboru tik pred katastrofo prve svetovne vojne? Kako sta postali žrtvi nasilja? 

- Da nista bili le Ana in Marjetica, kažejo odlomki iz študije dr. Jasne Podreka, raziskovalke nasilja v znotrajpartnerskih odnosih. Ustvarjalci so nekatere izsledke doktorice vpleti v predstavo. Kje se najpogosteje zgodijo umori žensk in kdo so storilci?

- In zakaj, čeprav so se projekta lotili z zavzetostjo in posebno senzibilnostjo za žensko plat zgodbe, to, da se predstava zaključi, dokler je še znosna, ko govorimo o femicidu, ni dovolj?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta