(DNEVI KOMEDIJE) Najbolj žlahtna je proletarska komedija

kr
12.03.2023 07:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa žlahtne komedije Vse zastonj! Vse zastonj! z žlahtno komedijatko Vesno Pernarčič v sredini in žlahtno režiserko Ajdo Valcl ob njej 
Jaka Babnik

Nagrajenci strokovne žirije so: igralka Vesna Pernarčič, igralec Jurij Zrnec, režiserka Ajda Valcl in proletarska komedija Vse zastonj! Vse zastonj! Prešernovega gledališča Kranj. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo uprizoritev Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Strokovna žirija 31. Dnevov komedije v sestavi režiserke in igralke Alenke Kraigher (predsednica), dramaturginje Evelin Bizjak in režiserja Tina Grabnarja je odločitve sprejela soglasno.

Žlahtna komedijantka

Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro, je v utemeljitvi napisa žirija.

 

Žlahtni komedijant

Jurij Zrnec je scela izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator v režij Diega de Bree. Ustvaril je niz raznolikih in izvrstno dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo. Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše, je zapisala žirija.

 

Žlahtna režiserka

Ajda Valcl je z režijo uprizoritve Vse zastonj! Vse zastonj! italijanskega komediografa, nobelovca Daria Foja dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost. Skrbno je načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije. Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbenokritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom nam je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbenokritična in ustvarjalno navdihujoča, je odločitev utemeljila žirija.

 

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije

Vse zastonj! Vse zastonj! je uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge. Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino. Humorni zapleti situacijske komike so natančno premišljeni ter v nas poleg smeha sprožajo tudi družbenokritični premislek. Komika tukaj ni v funkciji smešenja posameznih likov in situacij, temveč z danes izjemno relevantno subverzivno močjo razbija in problematizira zastarele družbene vzorce. Ženske so tako postavljene v središčno vlogo sprevračanja konvencij patriarhalne družbe in upora proti izkoriščevalskemu sistemu kapitalizma. Uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! uspe dokazati, da je z veščim obvladovanjem principov klasične komedije, za katere se zdi, da v našem prostoru počasi izginjajo, mogoče ustvariti gledališki presežek.

Ekipa predstave Veliki diktator z žlahtnim komedijantom Jurijem Zrnecem  
Jaka Babnik

 

Žlahtna komedija po izboru občinstva

Veliki diktator, ki ga poznamo po izjemnem filmu Charlieja Chaplina iz leta 1940, v izvedbi SNG Drama Ljubljana in z Jurijem Zrnecem v nosilni vlogi, je od občinstva prejel najvišjo oceno: 4,8051.

 

"V desetih dneh smo na Velikem odru SLG Celje videli osem odličnih tekmovalnih uprizoritev, spremljali pogovore z ustvarjalkami in ustvarjalci po predstavah ter uživali v koncertu skupine Los Hermanos muy simpáticos: Regional muy cultural. Festival se je sklenil s podelitvijo žlahtnih nagrad in stand up šovom komika Tadeja Toša. Predstave so bile polno obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom," sporočajo iz SLG Celje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?