Slovenija še čaka na prvo michelinko, Hrvaška jih ima že pet

Zora Štok Zora Štok
01.03.2019 13:53

Tri hrvaške restavracije, ki so v minulih dveh letih prejele po eno Michelinovo zvezdico, so jih za leto 2019 tudi obdržale, za povrh pa so inšpektorji na seznam dodali še dve hrvaški restavraciji. Slovenija na svojo priložnost še čaka, kljub vse večji prepoznavnosti Slovenije kot gastro regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi izvirne jedi na prireditvi Gourmet Ljubljana so pripomogle, da je dogodek prerasel v mednarodni festival hrane vrhunskih chefov. 
Sto

V času, ko se Slovenija z vodilnimi Michelina še pogovarja o obisku kulinaričnih inšpektorjev v naših najboljših restavracijah in išče poti do denarja, s katerim to plačati (da se prihod inšpektorjev plačuje ni nikakršna skrivnost, ne plačujejo pa se obiski restavracij in ocene, to je anonimno), pa naši južni sosedje, Hrvati, z velikimi koraki že tri leta stopajo po Michelinovi cesti. Prve zvezdice za hrvaške restavracije so bile leta 2017 sicer podeljene za spletno izdajo najbolj želenega in prestižnega vodnika po svetovnih kulinaričnih hramih, te dni pa so inšpektorji Michelina po eno zvezdico podelili še dvema restavracijama. Po restavraciji Monte (Rovinj), ki je Hrvatom utrla pot na Michelinov seznam, in šibenskem Pelegriniju ter restavraciji 360 stopinj iz Dubrovnika sta se letos pridružila Noel iz Zagreba in Draga di Lovrana iz okolice Opatije. Hrvaška je, podobno kot Slovenija, očitno premajhna (po tržnih merilih Michelina seveda) za lastno tiskano izdajo, a so očitno našli način, kako si po spletu utreti pot na svetovni kulinarični zemljevid najprestižnejših.

Najbolj zaželena nalepka na vratih restavracije je tista z napisom Michelin.  
Profimedia
Takšen je sendvič v restavraciji Arzak v San Sebastianu, ki se ponaša s tremi michelinkami. 
Profimedia
Luka Košir, avantgarda mladih slovenskih vrhunskih chefov. 
Zora Štok
Zagrebškia restavracija Noel je ocenjevalce tako zelo prepričala s svojo ponudbo, da so ji podelili eno michelinko. 
Simun Situm/Arhiv Noel
Ana Roš Stojan
Nino Verdnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta