Sladka osvežitev: Ko zadiši po jagodah ...

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
31.05.2021 02:00
Lepi rdeči sadeži mamljivega vonja in še boljšega okusa so odlična izbira za malico ali sladico. Najbolj teknejo domače
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Najboljše jagode so tiste, ki zrastejo na domačem vrtu ali vsaj na bližnji kmetiji. Zato kupite domače, ekološko pridelane. Jagode, pripeljane iz tujine, so namreč med prvimi na seznamu najbolj škropljenih sadežev. Poleg tega so samo domače jagode mamljivega vonja in še boljšega okusa, pripeljane od drugod pa so lahko tudi vodnate in gnile.

Najbolj teknejo sveže z vrta

Jagode niso samo bogat vir vitaminov A, B1, B2 in C ter mineralov - železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja -, imajo tudi zelo nizko energijsko vrednost (46 kilokalorij na 100 gramov) v primerjavi z drugim sadjem in so bogat vir vlaknin, zato se lahko z njimi pregrešite večkrat na dan. Najbolje je uživati sveže, nabrane na vrtu, in samostojno v obroku, odlične pa so tudi v raznih napitkih, na primer v mlečnem šejku, ali v sladicah, denimo v sladoledu. Za sadno solato in napitek izberemo manjše jagode z veliko soka in sadne arome, za oblogo in nadev peciv, pri katerih si želimo, da bi sadeži predvsem ohranili obliko, pa večje, čvrstejše. Čeprav je mogoče tudi obratno.

Shutterstock

Jagod ne peremo

Jagod ne peremo oziroma čim manj in še v tem primeru s pecljem vred, odstranimo ga pozneje. S temeljitim pranjem izgubijo velik del arome in mineralov. Pa še nekaj: jagode so najboljše, če so obrane ob jutranjem hladu in zaužite še isti dan. Ne shranjujemo jih v hladilniku, saj so najboljšega okusa sobne temperature.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta