(RECEPT) Arašidova omaka

Zora Štok Zora Štok
13.09.2019 02:05

Arašidova omaka je priljubljena predvsem v Indoneziji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

POTREBUJEMO:

1 dl arašidovega olja
5 strokov česna
3 jušne žlice pražene čebule
1 jušna žlica grobo sesekljanega sušenega čilija
1 jušna žlica sladke sojine omake
sok ene limone
1 žlica škampove paste
25 dag hrustljavega arašidovega masla
1 jušna žlica rjavega sladkorja
pest sesekljanih praženih slanih arašidov
2 dl kokosovega mleka
V voku ali drugi posodi z debelim dnom segrejemo polovico olja, dodamo drobno sesekljan česen in praženo čebulo, na hitro prepražimo, in še preden česen porjavi, ga skupaj s čebulo s penovko poberemo iz posode in shranimo na toplem. V posodo dodamo sušen čili, in ko začne prasketati, ga poberemo iz maščobe in shranimo. V maščobo damo škampovo pasto in mešamo, dokler se ne razpusti, posodo odstavimo z ognja in dodamo sojino omako in limonin sok. Premešamo, dodamo arašidovo maslo in mešamo, dokler se ne razpusti in nastane kremasta zmes. Dodamo česen in čebulo ter sušen čili, premešamo, dodamo še sladkor in sesekljane slane arašide. Ko se omaka ohladi, jo damo v steklen kozarec in shranimo v hladilniku. Ko omako potrebujemo, damo v posodo kokosovo mleko, dodamo omako in vse skupaj segrejemo. Pri količini mleka in omake se ravnamo po tem, kako gosto omako želimo.
Omako lahko uporabimo kot dodatek mesu ali zelenjavi, v njo lahko namakamo različno svežo ali kuhano zelenjavo, spomladanske rolice in pečeno meso, lahko pa jo tudi namažemo na kruh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta