Ne le vino, iz trte tudi čaj, pa sok proti prhljaju

Najbolj poznana je pridelava vina iz grozdja, s pripravki iz trtnih listov, vitic in grozdnih pečk pa si lahko pomagamo tudi pri lajšanju težav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stara trta da vsako leto do 35 litrov vina. Foto: Gero Angleitner
Gero Angleitner

Vinska trta ima na Štajerskem, še posebno pa v Mariboru velik simboličen pomen, saj tu domuje najstarejša trta na svetu sorte modra kavčina ali žametna črnina, svetovno znana Stara trta. Modra kavčina ali žametna črnina spada v ekološko skupino sort črnomorskega bazena. Na Štajerskem je znana tudi pod imeni velika črnina, velika plava, velika modrina itd. Je zelo pozna sorta z velikimi grozdi, težkimi tudi do pol kilograma in več. Daje rdeče vino svetle in čiste barve, ki je primerno za mešanje z drugimi sortami. Vpisana je v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno obrodi do 55 kilogramov grozdja, iz katerega vsako leto pridelajo 15 do 35 litrov vina.

Listi za sarme

Vinska trta je lesnata listopadna vzpenjavka, ki spada v družino vinikovk in ima približno 600 vrst. V naravi se razrašča po drevju in grmovju, v vinogradih in na vrtovih pa njeno obliko vzdržujemo z rezjo in oporo. Za pridelavo grozdja se goji le okoli 20 vrst. Razmnožujemo jo s podtaknjenci (cepljenkami) ali neposrednim precepljanjem na ukoreninjene vegetativne dele trte. V Sloveniji je ohranjenih tudi nekaj rastišč divje vinske trte. Posebnost je samorodna vinska trta, ki ni cepljena, je brez podlage in raste iz svojih korenin. Skoraj vse evropske sorte vinske trte so cepljene zaradi odpornosti proti škodljivcem. V Sloveniji pa najdemo kar nekaj samorodnih vinskih trsnih sort: šmarnico, klinton, jurko in izabelo.

V kulinariki so uporabni grozdje in listi. Iz grozdja se že od antičnih časov prideluje v prvi vrsti vino, ob tem pa še cela paleta sladkosti. Listje pa je priljubljena sestavina za pripravo sarme. Liste vinske trte naberemo, ko so še mladi in zeleni, nato jih za nekaj mesecev vložimo v slanico. V domači lekarni pa so uporabni grozdje, vitice, cvetovi in listi, iz katerih lahko pripravimo različne pripravke.

Andrej Petelinšek

Listi, pečke in vitice vinske trte vsebujejo vitamine A, B1, B 2 in C, antioksidante, čreslovine, vinsko, jabolčno, jantarno kislino, vosek, sladkor, rudnine, maščobne kisline omega 3. Uporabljajo se proti revmatizmu, protinu, krvavemu izpljunku, proti bruhanju, varujejo pred rakom in srčnimi boleznimi, pomagajo pri edemih in otekanju spodnjih okončin, pri težavah z jetri, sečili, driski, odpravljajo visok krvni tlak in holesterol, pomagajo pri težavah z jetri.

Čaj pripravimo tako, da neškropljene narezane liste, ki jih naberemo v avgustu, prelijemo z 1/4 litra vroče vode in pustimo stati 15 minut. Pijemo do trikrat na dan proti lajšanju težav z živci.

S sokom vinske trte, ki ga naberemo ob rezi, si lahko lajšamo težave s prhljajem. Lasišče masirajte dvakrat na teden, nato pa sperete lase. Belo vino pomaga pri revmi. Segrejemo ga na 70 stopinj Celzija ter ga toplega masiramo na boleča mesta in zavijemo v toplo brisačo. Tudi pri tem velja, da se pred vsako uporabo takih pripravkov posvetujte s strokovnjakom oziroma zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta