Gibanica je bila za Dončića, snežne kepe bodo za Dragića

Zora Štok Zora Štok
22.02.2020 04:59

ZDA so za slovensko kulinariko dežela priložnosti. Novembra se je z Rajhovo prekmursko gibanico posladkal Luka Dončić, v noči na nedeljo bodo Goranu Dragiću postregli z Repovževimi snežnimi kepami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić je dobil gibanico in spoznal mariborsko vinsko kraljico Ano Protner.
Arhiv Gostilne Rajh

Slovenska kulinarika z velikimi koraki stopa na svetovno kulinarično sceno. Sploh ker dobi naša država marca tudi tiskano izdajo tako želenega Michelinovega vodnika, ki bo, vsaj na videz nevtralno, končno rangiral najprestižnejše slovenske restavracije oziroma chefe, ki v njih ustvarjajo. Se je pač obrestoval tudi pomemben delež države, ki je prihodu Michelina namenila dober milijon evrov. Danes ni nič zastonj, tudi priporočilo Michelina, da se splača obiskati Slovenijo kot gastronomsko destinacijo, ne.

Izbrani okusi slovenskega podežeja so ponos Gostilne Repovž. Naj jih okusijo tudi Američani.
Arhiv Gostilne Repovž

Mojster Husney, bučno olje in ocvirki

Ob Evropi, ki nas v glavnem dobro pozna, je Amerika še vedno tudi za slovensko kulinariko dežela priložnosti. Že res, da so vina več slovenskih vinarjev na vinskih listah znanih, tudi najbolj prestižnih ameriških restavracij, a kulinarika le še ni tako prepoznavna, kot so vina. Toda po zaslugi dveh naših izjemnih košarkarjev, Luke Dončića in Gorana Dragića, se bo delček slovenske kulinarike Američanom približal tudi preko košarkarskih navdušencev. In to s podporo kuharja iz Clevelanda, Mika Husneyja (mama je bila rojena s priimkom Čerček, njena družina prihaja iz Dolenjske), velikega prijatelja Slovenije in še večjega navdušenca nad slovenskimi jedmi in sestavinami.

Mike Husney, glavni kuhar košarkarjev Cleveland Cavaliers, prvakov lige NBA leta 2016, in promotor slovenske kulinarike v ZDA Jurček Žmauc
Andrej Petelinšek

Slovensko-ameriško sodelovanje

Husneyjevo navdušenje nad slovensko kulinariko ga je povezalo z organizacijo SABA (Slovensko-ameriško poslovno združenje), ki jo vodi Mariborčan Jurček Žmauc, nekdanji generalni konzul Slovenije v Clevelandu. V Clevelandu sta našla skupni jezik, se povezala z Obrtno zbornico Slovenije oziroma s sekcijo za gostinstvo, s ciljem ponovno promovirati znamko Gostilna Slovenija. Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, skrbi, da sodelovanje nemoteno poteka. Poleti 2019 je bil Husney na obisku v Sloveniji, mudil se je v Posavju in Pomurju. Dogovorili so se, da Gostilna Rajh v Clevelandu pripravi promocijo slovenske kulinarike. Gostovanje Luke Dončića in njegove ekipe Dallas Mavericks v areni Aramark je bila pravšnja priložnost, da se slovenska kulinarika predstavi skozi nekoga, ki ga košarkarski navdušenci naravnost obožujejo.
Dončić se je odzval in se srečal z ekipo Gostilne Rajh ter drugimi, ki so sodelovali. Z veseljem je pojedel kos prekmurske gibanice.

Leon in Damir iz Gostilne Rajh z Luko Dončićem in - prekmursko gibanico
Arhiv Gostilne Rajh

Posladkal se bo še Dragić

Ta konec tedna bodo s slovensko sladico presenetili Gorana Dragića, se veseli Jurček Žmauc. Januarja se je namreč z vodilnimi iz moštva Cleveland Cavaliers dogovoril o vsem, tako da bo del predstavitve slovenske kulinarike potekal v športni areni, del pa zunaj nje in kasneje tudi v Pensilvaniji. Tako bodo izvedli skupno tri ali štiri kulinarične dogodke v ameriških zveznih državah Ohio in Pensilvanija. Sploh ker si Slovenija prizadeva uveljaviti se kot petzvezdična kulinarična destinacija, Američanom pa je takšna ponudba v Evropi še posebno pri srcu.
Grega Repovž, ki bo čez lužo odpotoval z mamo Meto, je tik pred potjo v Cleveland povedal, da pripravlja še zadnje podrobnosti za meni. Sodeloval bo na več dogodkih, za nas pa je najbolj zanimivo dogajanje v VIP-klubu v clevelandski areni po tekmi košarkarjev Miami Heata in Cleveland Cavaliers. "Za 160 povabljenih gostov bomo pripravili slovenske jedi, po katerih je naša gostilna znana. Za sladico bomo postregli snežene - tako jim pravimo po domače - oziroma snežne kepe," je razkril Grega Repovž. "Slovensko kulinariko bomo predstavili tudi v restavracijah, se pa še dogovarjamo za izvedbo kratkega kuharskega tečaja."

Goran Dragić
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta