Zloraba prostitucije: O pritiskih policistov na oškodovanko

Damijana Žišt Damijana Žišt
02.10.2020 16:47

Na sojenju obtoženemu zlorabe prostitucije je sodišče zaslišalo več prič, med njimi tudi dve, ki sta bili sprva osumljeni, da sta sodelovali z obtoženim

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hajzer Muzliukaj, obtožen zlorabe prostitucije, trdi, da zapisano v obtožnici ne drži.
Matjaž RUŠT/Dnevnik

Z zaslišanjem prič se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Hajzerju Muzliukaju, 33-letnemu državljanu Kosova, živečemu v Ljubljani. Sojenje poteka pred senatom, ki mu predseduje sodnik Srečko Škerbec. Muzliukaju tožilec Mitja Kozole očita zlorabo prostitucije, na sojenje ga pripeljejo pravosodni policisti iz ljubljanskega pripora. Obtoženi naj bi bil namreč zvodnik ljubljanske prostitutke, ki mu je, tako tožilstvo, morala za "zaščito" vsak dan šest dni v tednu izročiti 400 evrov. Denar naj bi mu bila izročala od neznanega datuma leta 2015 pa vse do 3. decembra 2018, trdi tožilstvo. Seštevek pokaže, da naj bi bila mlada prostitutka, ki je zdaj stara 25 let, obtoženemu v nekaj več kot treh letih izročila okoli 400.000 evrov. To pomeni, da je morala vsak dan spolno zadovoljiti osem strank (cena za pol ure je bila 50 evrov) zgolj za plačilo zvodniku, za lastno preživetje pa še več oziroma je morala delati tudi ob nedeljah. Tožilstvo še trdi, da je obtoženi osebno prihajal po denar, ko je bil v priporu ali aporu, pa je ponj pošiljal druge - očeta, brata, taksista. Njeno delo je nadzoroval po telefonu, celo voki-tokiju, prek spletne strani Sloescort, za katero je imel njeno uporabniško ime, iz parkiranega vozila pred stanovanjem, tudi vozil se je okoli njega. Vodil je evidenco strank in zaslužke. Če ji ni uspelo zaslužiti 400 evrov, je morala razliko plačati naslednji dan. Da je dekle vzdržalo vse napore in da je imelo dovolj strank, da je lahko zvečer obtoženemu izročilo 400 evrov, je uživalo tudi kokain.

Oškodovanka si je vse izmislila, pravi obtoženi

Obtoženi, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Mihe Kuniča, odločno zanika navedbe tožilstva in trdi, da si je mlada prostitutka vse preprosto izmislila. Sodni senat je danes zaslišal pet prič, od tega dve priči, ki sta bili sprva skupaj z Muzliukajem osumljeni zlorabe prostitucije na račun oškodovanke. Po končani sodni preiskavi pa tožilstvo zanju ni vložilo obtožnice. Oškodovanka je policiji, v sodni preiskavi in na zaslišanju na sodišču - pričala je prek videokonference, saj se obtoženega še vedno boji - povedala, da sta denar od njenega zaslužka, ki ga je spravila v kuverto, za obtoženega prihajala iskat tudi Rafet Uka in Ademaj Bajrush, in to takrat, ko je bil obtoženi zaradi ropa na prestajanju zaporne kazni v ljubljanskem zaporu. V zaporu je bil od 29. marca 2016 do 6. februarja 2018, ko naj bi jo bil po trditvah obtožnice tudi silil v prostitucijo. Poleg tega naj bi bila oškodovanka enkrat na zabavi, kjer naj bi bila tudi Uka in Bajrush in so skupaj uživali kokain, je še povedala oškodovanka. Priči Uka in Bajrush sta zanikala vse navedbe oškodovanke. "Hajzerja poznam na videz. Poznam pa njegovega brata Genija, saj se vsi Albanci med seboj poznamo, oškodovanke ne poznam. Samo enkrat sem ju srečal skupaj, ko je Geni rekel, da je to njegova punca," je povedal Bajrush. "Hajzerja poznam bolj na videz, njegovega brata Genija pa poznam. Enkrat sem ga srečal s punco. Nisem je niti pogledal, saj Albanci ne gledamo drugih žensk, da ne bi bilo ljubosumja. S to zadevo nimam nič; od začetka oktobra 2016 do sredine 2018 sem bil v priporu in nekaj mesecev nato v zaporu v Ljubljani, izhodov iz zapora pa nisem imel. Ko sem prišel iz zapora, pa se nisem družil s Hajzerjem, " je povedala priča Uka.

"Odvisna je bila od mamil"

​Zaslišan je bil tudi brat obtoženega Geni Muzliukaj, ki je bil nekaj mesecev partner oškodovanke. Povedal je, da je oškodovanko spoznal leta 2014, ko mu je povedala, da ima doma težave, da jo oče tepe. Leta 2016 ali 2017 se je odselila od doma, nekaj časa sta živela v hotelu Lipa v Ljubljani in postala par. Ona je tedaj delala v domu upokojencev, slišal pa je, da so se pri njej odvijale zabave, kjer je bilo veliko kokaina in marihuane. Zaradi tega naj bi bila oškodovanka zelo odvisna od mamil, izgubila je tudi službo. Ko je zanosila, sta se preselila k njegovi sestri, kjer sta ostala nekaj mesecev. Tam mu je povedala, da je bila z več moškimi, zato ji je povedal, da jo bo zapustil in da bo, ko se bo otrok rodil, zahteval test očetovstva. Vendar se je odločila za splav. Kasneje je tudi izvedel, da se je ukvarjala s prostitucijo. Po tem dalj časa nista imela stikov, vedel pa je, da se občasno druži z njegovim bratom Hajzerjem, ki ga je klicala brat. "Vem, da sta si bila zelo blizu, ona ga je imela rada, mislim, da se je vanj tudi zaljubila. Ne vem pa, ali sta bila intimna. Ko so brata aretirali, me je poklicala in mi to povedala. Rekla je še, da je bila tudi ona zaslišana na policiji in da so jo policisti prisilili, da je povedala, da jo je brat izkoriščal. Če ne bi tega povedala, so ji zagrozili, da jo bodo zaprli," je še povedala priča. Sojenje se nadaljuje prihodnji teden, ko bodo na prostor za priče stopili oče obtoženega in še nekatere druge priče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta