Zloraba državnih sredstev: Društva ustanovili, da bi zase pridobili denar

Špela Ferlin, Dnevnik
01.10.2024 15:48

V preiskavi zlorab javnih sredstev so kriminalisti ugotovili številna kazniva dejanja goljufij, ponarejanja listih in ponareditve uradnih poslovnih listin. Glavni osumljenec je nekdanji romski aktivist Bogdan Miklič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vsemi dejanji, tudi tistimi, za katera pregon zaradi zastaranja ni več mogoč, so si osumljenci prisvojili za najmanj 212.000 evrov premožensjke koristi.
Sašo Bizjak

Policisti policijskih postaj na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto so v letih 2022 in 2023 prejeli več naznanil in predlogov za pregon različnih kaznivih dejanj. Zaradi obširnosti so preiskavo prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. "V obširni in več let trajajoči kriminalistični preiskavi smo ugotovili številna kazniva dejanja goljufij, ponarejanja listin in ponareditve ali uničenja poslovnih listin," je na tiskovni konferenci novomeške policijske uprave pojasnil šef tamkajšnjih preiskovalcev France Božičnik.

Osumljenci so bili zastopniki petih društev z območja Dolenjske, Bele krajine in Kočevja. S kaznivimi dejanji so oškodovali proračunska sredstva Republike Slovenije in različne gospodarske družbe. Nekaj društev je še vedno aktivnih, nekatere pa so izbrisali iz poslovnega registra. Po neuradnih informacijah Dnevnika je glavni osumljenec 40-letni nekdanji romski aktivist in predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Po policijskih evidencah je bil v preteklosti že obravnavan za številna premoženjska kazniva dejanja, predvsem tatvine. Na vprašanja Dnevnika ni odgovoril.

Izdajali lažne pogodbe

Kriminalisti so ugotovili, da so osumljenci društva in zveze ustanovili zgolj za pridobivanje sredstev z javnih razpisov. Pridobljena sredstva so nato uporabljali izključno zase in ne za namene z razpisov. "S finančnimi mahinacijami so preusmerjali tok denarja na druga povezana društva, transakcijske račune družinskih članov ali pa so zabrisali finančno sled z gotovinskimi dvigi. Navajali so neresnične stroške v polletnih in letnih poročilih na podlagi fiktivnih računov, programi aktivnosti niso bili izvedeni, društva, ki so bila navedena za izvedbo programov, sploh niso imela aktivnih transakcijskih računov, aktivni transakcijski računi niso izkazovali plačila računov, društva niso izkazovala prihodkov na transakcijski račun," so pojasnili na PU Novo mesto

Izdajali so tudi lažne račune, lažne avtorske in partnerske pogodbe ter ponarejali potrdila o plačilih. S tem so si prisvojili najmanj 62 tisoč evrov protipravne koristi. Dva izmed osumljenih sta z 29 kaznivimi dejanji goljufije oškodovala najmanj 24 poslovnih subjektov za najmanj 103 tisoč evrov. "Če upoštevamo vsa kazniva dejanja, tudi tista, za katera je bilo naknadno med kriminalistično preiskavo ugotovljeno, da pregon ni več mogoč, ker je zastaral, so si osumljenci prisvojili za najmanj 212.000 evrov protipravne premoženjske koristi," so povedali. Kazenska ovadba je bila podana zoper osem osumljencev za 50 kaznivih dejanj, med njimi so trije moški in pet žensk. Stari so med 38 in 74 leti.

Nadzora je premalo

Na informacije policije se je odzval predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je opozoril, da razpisi niso bili povezani z Zvezo Romov. "O dogajanju sem bil že pred časom obveščen iz medijev. Kontaktirale pa so me tudi osebe, ki jim je Bogdan Miklič obljubljal denar, potem pa se izgovarjal, da bi mu denar morala dati Zveza Romov. Klicalo me je več oškodovancev," je pojasnil.

Nekdanja romska občinska svetnica Darka Brajdič je to označila za še enega v vrsti dogodkov, ki na romsko skupnost mečejo slabo luč. "Prav je, da se na takšne dogodke in zlorabe opozarja. To je denar, ki je namenjen Romom. Tako bi ga morali tudi porabiti," je prepričana. Zaradi takšnih dogodkov si želijo, da bi bil nadzor nad sredstvi, ki jih prejemajo različna romska društva, še strožji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta