Zločin v Gerečji vasi: Brat in sin umorjenih ni (z)mogel poslušati patologov, ki sta opisovala posledice na truplih pokojnih

30.09.2021 18:00
Na sojenju Silvu Drevenšku, ki je na lanski božič v Gerečji vasi umoril bivšo partnerico in njene starše, sta patologa podrobno opisala, kakšne rane je z nožem prizadejal žrtvam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silva Drevenška na sojenje vodijo iz mariborskega pripora, vedno z vklenjenimi rokami in nogami. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Kako hude čase preživlja Miha Lešnik iz Gerečje vasi, si je nemogoče predstavljati. Na lanski božič je v zverinskem zločinu izgubil svoje tri ljubljene: sestro Mojco in starša Jožico in Branimirja Lešnik. Edini preživeli v zločinu je bil štiriletni sin in vnuk umorjenih, ki je hkrati otrok morilca Silva Drevenška. Danes je deček star pet let, skrbništvo zanj pa je prevzel Miha Lešnik, saj je otrokov oče v priporu.

Prebodel jim je srce

Zaradi trikratnega umora in zanemarjanja otroka ter surovega ravnanja z njim Drevenšku grozi kazen dosmrtnega zapora. Sodijo mu na Ptuju, pred velikim senatom, ki mu predseduje Marjan Strelec. Miha Lešnik kljub bolečinam ob izgubi v živo spremlja vsako obravnavo zoper krvnika svoje družine. Obtoženega tu in tam pogleda v oči in pozorno spremlja dogajanje v procesu, pokončno prenaša celo neprimerne izjave trikratnega morilca in njemu naklonjenih prič, a danes ni vzdržal ves čas v sodni dvorani. Ko je na prostor za priče stopil sodni izvedenec patolog Peter Kadiš, se je preventivno umaknil na hodnik sodišča. Razumljivo. Ni hotel slišati podrobnosti o številu in globini ran, ki jih je Drevenšek z ostrim nožem prizadejal njegovim.

Na Mojci Lešnik je patolog našel štiri vbodne rane. "Povzročene so bile z ostrim ploščatim rezilom. Bile so globoke, poškodovale so notranje organe v prsnem košu in trebuhu. Notranje je izkrvavela," je svoje ugotovitve povzel patolog, o vzroku za smrt 34-letnice pa je povedal, da sta bili usodni rani na prsnem košu, saj sta obe segali v srce, poleg njega pa poškodovali tudi velike žile," je razložil patolog in dodatno pojasnil, da nobeden od štirih vbodov ni bil povzročen po smrti žrtve, ampak ko je bila Mojca Lešnik še živa. Njegovi razlagi je sledilo logično vprašanje višje tožilke Teje Kukovec Belšak. Zanimalo jo je, kako hudo je nesrečna 34-letnica med zabadanjem trpela. "Glede bolečin se je težko natančno opredeliti. Ko nastanejo poškodbe v kratkem času, žrtev občuti poškodovanje, vendar se zaradi adrenalinske reakcije organizma, ki se sproži, bolečine lahko tudi ne čutijo. Ni nujno, da je čutila hujše bolečine, lahko pa jih je," ji je odgovoril Kadiš. Podoben odgovor glede trpljenja in bolečin ob zabadanju je patolog podal tudi za Branka Lešnika, ki ga je nesojeni zet z nožem zabodel enajstkrat, tudi v hrbet, patolog pa je na njegovem telesu našel še vreznine in rane v predelu obraza in ust. Tudi za Branka Lešnika sta bila usodna vboda v predelu prsnega koša, ki sta segala v srce. "Smrt je nastopila še pred izkrvavitvijo," je razložil izvedenec in dodal, da so bile življenjsko ogrožajoče tudi rane v predelu trebuha.

Odvetnik Danijel Planinšec, ki v postopku brani pravice oškodovancev Mihe Lešnika in njegovega petletnega nečaka, se je z vprašanji za izvedenca osredotočil predvsem na rane na predelu obraza. In sicer zato, ker mu ne gredo iz glave besede otroka, ki je bil priča umoru babice in dedka. Dečku je namreč ostalo v spominu, da je "ati dedku z nožem rezal usta".

"So bile rane na obrazu in ustih, usmerjene k odvzemu življenja?" je pooblaščenec oškodovancev vprašal zdravnika. "Ni šlo za poškodbo z nožem, to bi bil lahko udarec. Lahko pa tudi posledica ob padcu pokojnika," mu je odgovoril Kadiš. Planinšec je bil glede na to, kaj vse je prebral v sodnem spisu, nad odgovorom vidno presenečen, zato je zdravnika vprašal, ali lahko izključi, da se je obdolženi izživljal nad na tleh ležečim. "Ne, tega ne morem izključiti," mu je odvrnil patolog.

Nesojeno taščo ranil 24-krat

Še težje kot opis poškodb na Mojci in Branku Lešniku, je bilo poslušati opis poškodb na Jožici Lešnik. Njeno obdukcijo je opravila sodna izvedenka za patologijo Tina Čakš Golec. Na truplu pokojne je naštela kar 24 ran, usodna pa je bila tista, ki ji jo je Drevenšek zadal v hrbet, najverjetneje po tem, ko mu je skušala pobegniti. "Ta vbodna rana je potekala v prsno votlino in prebodla srce, s sprednje in zadnje strani," je vzrok smrti predstavila izvedenka. Tudi njej ni bilo preprosto odgovoriti na tožilkino vprašanje o intenziteti bolečin pri žrtvi, pa vendar je izvedenka absolutno prepričana, da so bile te izjemno hude. "Grabila je za nož, dobila je številne prebodne rane, aktivno se je branila pred sunki. Zagotovo je čutila velike bolečine ob vsakem vbodu," je razložila izvedenka. Tudi po tem, ko jo je tožilka soočila s predhodnim mnenjem patologa Kadiša, ki je menil, da če se je žrtev kljub hudim poškodbam še vedno lahko gibala, to kaže, da hujših bolečin najverjetneje ni čutila, je Čakš Golčeva vztrajala pri svojem mnenju. "Res je, vzpostavi se obrambni mehanizem, adrenalin, pri zadnjih vzdihljajih je bolečina manjša. Lahko je pri oškodovanki to nastalo, ko je začela teči, vendar v začetku je bila bolečina ob vsakem vbodu zelo intenzivna. Če je prizadejanih več ran, je intenziteta še hujša," je bila jasna patologinja.

Moril je trezen, po zločinu pa vino vlil vase

Pred veliki senat je včeraj stopil tudi nekdanji sodelavec in prijatelj obtoženega Božo D. Ker se zaradi epidemije in s tem povezane prepovedi gibanja med občinami z Drevenškom ni dolgo videl, se je ob sprostitvi ukrepov med prazniki odločil, da ga obišče. Mislil si je namreč, da je v težavah, saj mu je v pogovorih po telefonu v zadnjem mesecu deloval zmedeno in govoril nepovezano. K njemu je prišel okoli pol treh popoldan, torej kakšni dve uri pred zločinom. Govorila sta običajne stvari, se dotaknila tudi razmer z Lešniki, povedal mi je, da pričakuje obisk sina. "Tudi ta dan je bil zmeden, govorila sva o eni temi, nakar je nenadoma načel nekaj drugega. Ni bil zbran," se je spominjal Božo D. Drevenškov zagovornik Andrej Kac, ki obrambo med drugim gradi na tem, da je imel obtoženi težave z alkoholom, se je pri priči pozanimal, ali ve za to. "Težko rečem, ker se fizično nisva videla, po telefonu pa tega nisem mogel oceniti," mu je odgovoril Božo D. Na vprašanje, ali je bil obtoženi pijan, ko ga je obiskal, pa je odvrnil, da mu ni deloval tako in da se ni napil niti med obiskom, saj je vsak od njiju spil samo deciliter vina.

Da je bil Drevenšek tudi po dejanju v treznem stanju, pa je zatrdil Boštjan S., ki je bil tisti popoldan na obisku v hiši, kamor se je obtoženi zatekel po umorih in si kar sam postregel s pijačo. V roke je namreč vzel poldrugi liter veliko plastenko vina in nagnil "na eks", je izpovedal Boštjan S. "V kakšnem stanju pa je bil pred tem?" je preveril odvetnik Kac. "V treznem," je bil eksakten Boštjan S.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta