Zadeva Odrezana roka: Krivdo so priznali, kakšne kazni jim je izreklo sodišče?

Damijana Žišt
22.11.2021 09:40

Obtožena Julija Adlešič je bila na vnovičnem sojenju obsojena na leto in sedem mesecev zapora, Abramov na dve leti in šest mesecev zapora, Colarič in Huskićeva pa na pogojni kazni. Sodni senat je namreč obtožene spoznal za krive nadaljevanega kaznivega dejanja poskusa goljufije oziroma pomoči pri teh dejanjih na škodo petih zavarovalnic, ki bi morale Adlešičevi v primeru nezgode izplačati visoko odškodnino, a do izplačil ni prišlo, in jih obsodil. Obtoženi niso prišli na izrek sodbe, kar sicer ni obvezno. So pa na izreku sodbe bili njihovi odvetniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena od obtoženih Julija Adlešič

Damijana Žišt

Z izrekom omenjene kazni se Adlešičevi skoraj v celoti pokrije pripor, v katerem je bila med prvim sojenjem - za rešetkami je bila namreč skoraj leto in pet mesecev, Abramov je tokrat bil obsojen na sedem mesecev manj kot na prvem sojenju, ko je bilo obsojen na triletno zaporno kazen, Colariču je bila izrečena pogojna kazen tako kot na prvem sojenju. Na prvem sojenju oproščena Huskićeva pa je bila obsojena na pogojno kazen. 

Sodišče jih je oprostilo stroškov.

"Krivdo priznam, v to me ni nihče prisilil, odločila sem se prostovoljno," je sicer pred sodnim senatom ljubljanskega sodišča danes povedala Julija Adlešič, obtožena, da si je lanskega januarja odrezala levo roko nad zapestjem, da bi ogoljufala pet zavarovalnic, kjer je bila visoko odškodninsko zavarovana. Tožilec Sedin Kičin je zanjo predlagal leto in sedem mesecev zapora.

Krivdo so priznali tudi zaročenec Adlešičeve Sebastian Abramov, zanj je tožilec predlagal dve leti in pol zapora, ter njegova starša, oče Gorazd Colarič in mama Tinka Huskić, zanju je tožilstvo predlagalo pogojno kazen.

Sodišče je njihovo priznanje sprejelo. Nato so sledile sklepne besede strank. Tožilec je poudaril, da naj sodišče obtožene obsodi na kazni, ki jih je predlagal, saj so za očitke v obtožnici poleg njihovega priznanja krivde tudi dokazi v sodnem spisu. Obramba obtoženih pa je sodišče prosila, da jim izreče nižje kazni od predlaganih, saj so s priznanjem krivde bistveno skrajšali kazenski postopek in stroške postopka.

Adlešičevo in Abramova je sodišče lani spoznalo za kriva, a so višji sodniki obsodbo nato razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta