Začasna ukinitev treh enot avtocestne policije

Peter Lovšin, Dnevnik
28.07.2022 18:48

Še preden so zaživele vse enote avtocestne policije, vodstvo policije z ukinitvijo treh improvizira, da bo lahko med turistično sezono zagotovilo ustrezen nadzor prometa. Obetajo se tudi dolgoročni ukrepi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z ukinitvijo treh enot avtocestne policije se bo občutno izboljšal vozni park prometnih policijskih postaj.
Andrej Petelinsek

Lanska vzpostavitev uprave avtocestne policije, ki se je napovedovala že dalj časa, je bila očitno preuranjena in nedomišljena, saj je še poglobila kadrovski primanjkljaj prometne policije. Da bi prebrodili turistično sezono in z njo povečan promet, bodo koprski, mariborski in celjski avtocestni policisti od avgusta združeni z lokalnimi postajami prometne policije. Nadzor prometa na avtocestah se s tem ne ukinja, saj bodo avtoceste pokrivali lokalni prometniki, kot so to počeli pred ustanovitvijo avtocestne policije.

Kadri problem že od začetka

Po dobrem letu od ustanovitve avtocestne policijske uprave, katere vodenje je tedanji generalni direktor policije Anton Olaj zaupal svojemu predhodniku Andreju Juriču, so postopoma zaživele ljubljanska, mariborska, celjska in koprska specializirana enota, delovanje novomeške pa je bilo predvideno do konca letošnjega leta. Toda že od začetka delovanja uprave avtocestne policije, ki se je za začetek ukvarjala z nadzorom prometa na avtocestnem križu, sčasoma pa naj bi začela tudi s preiskavami kaznivih dejanj na avtocesti, je bilo jasno, da se utegne policija soočiti s kadrovskimi težavami. Olaj je tedaj zavračal očitke, da nova policijska uprava le povečuje število vodstvenih položajev in podpornega osebja, njegov namestnik Tomaž Pečjak pa je napovedal, da bodo predvidenih končnih 300 delovnih mest sprva polnili z internimi razpisi, luknje na postajah prometne policije in lokalnih policijskih postaj, ki so se napovedovale, pa bi krpali z novimi policisti iz policijske akademije.

Po naših informacijah je bil odziv na internih razpisih velik. Za marsikaterega kandidata je selitev k avtocestni policiji pomenila tudi karierni in plačni skok, saj so se večinoma z nivoja (prometnih) policijskih postaj preselili na policijsko upravo, kar je za večino avtomatično pomenilo (en) višji plačni razred. Premestitve policistov pa so hkrati v praksi pripeljale do stanja, ko niti avtocestna policija niti prometne policije niso ustrezno kadrovsko popolnjene. Po neuradnih informacijah zato ponekod same niti ne zmorejo ustreznega pokritja terena 24 ur na dan.

Delovna skupina o usodi avtocestne policije

Na generalni policijski upravi so nam v sredo pojasnili, da so bile postaje prometne policije že pred ustanovitvijo avtocestne policije v povprečju zgolj 60-odstotno zasedene. "V preteklosti smo kadrovski primanjkljaj na prometnih policijskih postajah reševali tudi s pomočjo policistov območnih policijskih postaj, ker pa je tudi pomanjkanje policistov v teh enotah, tak način popolnjevanja zdaj ni mogoč," pravijo v vodstvu policije in dodajajo, da se je z ustanovitvijo avtocestne policije kadrovski primanjkljaj postaj prometne policije samo še povečal. "Kaže se, da je bila odločitev, da se ustanovi avtocestna policija iz obstoječih kadrov, ki jih je že tako premalo, brez zagotovitve novih policistov, nekoliko preuranjena, saj imamo zdaj na eni strani enote avtocestne policije, ki imajo deset do 14 policistov (razen ljubljanska enota), na drugi pa okrnjene prometne policije, oboji pa ne moremo zagotoviti ustreznega nadzora. Zato skušamo to stanje popraviti."

Premestitev policistov iz mariborske, celjske in koprske enote avtocestne policije (skupaj 36 policistov) na lokalne postaje prometne policije je začasna, kljub temu pa utegne vodstvo policije še poseči v organiziranost uprave avtocestne policije. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav bo namreč ustanovil delovno skupino, "ki bo preučila možne organizacijske rešitve za zagotovitev učinkovitega nadzora cestnega prometa na avtocestah in hitrih cestah ter hkrati tudi njihovo ustrezno sistemsko in organizacijsko umestitev v sistem policije," pravijo na generalni policijski upravi.

Do premeščanja avtocestnih policistov je bil na omrežju Twitter že kritičen nekdanji notranji minister Aleš Hojs, revolt pa se obeta tudi na upravi avtocestne policije. Hkrati utegne do nesoglasij priti tudi, ker bodo premeščeni avtocestni policisti prejemali višje plačilo kot lokalni policisti, čeprav bodo opravljali povsem enako delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta