Za utopitev v Dravi ni izposloval pogojne kazni

Vesna Lovrec
22.06.2021 18:41
Višji sodniki v Mariboru so pritrdili sodbi okrožne sodnice Mateje Kamenšek Gornik, da je za Petra Vravnika, ki je priznal odgovornost za utopitev Martina Rogine v Dravi, primerna kazen 16 mesecev zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Vravnik je bil po aretaciji štiri mesece v priporu, nato pa je bil predvsem zaradi slabega zdravja izpuščen. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Tragična zgodba o smrti Martina Rogine, neplavalca, ki se je poleti 2015 pri Svetem Boštjanu pri Dravogradu utopil v reki Dravi, je dobila pravnomočni sodni epilog. Odgovornost za njegovo smrt je tožilstvo naprtilo Petru Vravniku in ga najprej obtožilo kaznivega dejanja uboja, za kar je bil na sodišču v Slovenj Gradcu tudi obsojen na šest let in dva meseca zapora, vendar ta sodba ni obstala. Višji sodniki v Mariboru so jo razveljavili zaradi procesne napake, saj v kazenskem spisu ne bi smelo biti uradnega zaznamka o zaslišanju Vravnika takoj po prijetju, saj je potekalo brez prisotnosti odvetnika, obramba za takšno kaznivo dejanje (očitani uboj) pa je obvezna.

Zaprt bo v Rogozi

Na ponovljenem prvostopenjskem sojenju, ki se je s slovenjgraškega sodišča preselilo na okrožno sodišče v Mariboru, je Vravnikov zagovornik Tomaž Rotovnik dosegel, da je tožilstvo drastično spremenilo obtožnico in očitek uboja prekvalificiralo v povzročitev smrti iz malomarnosti, kar je obtoženi tudi priznal in bil obsojen na 16 mesecev zapora. Kljub priznanju in precej znižani kazni pa obramba s sodbo ni bila povsem zadovoljna. Ker očitana povzročitev smrti iz malomarnosti ni naklepno dejanje, si je odvetnik Rotovnik prizadeval za obsodilno sodbo na zgolj pogojno kazen. V zaključni besedi je opozoril, da je obtoženi že prestal petletno kalvarijo, ker je ga tožilstvo neupravičeno preganjalo zaradi uboja in ne dejanja iz malomarnosti.

"Žal mu je za posledice, ni si mislil, da bo sosedom vzel sina. Svojcem žrtve bo pripoznal odškodnino v pravdnem postopku, ki bo stekel, ko se bo zaključil kazenski postopek," je sodni senat nagovoril odvetnik. Ker s predlogom za pogojno kazen ni uspel, se je znova pritožil na višje sodišče, a tokrat neutemeljeno. Kot je prvo poročalo Delo, so višji sodniki v Mariboru Rotovnikovo pritožbo zavrnili in v celoti potrdili sodbo predsednice senata Mateje Kamenšek Gornik. S tem je sodba postala pravnomočna, Vravnik, ki je bil štiri mesece že v priporu, pa se bo moral za eno leto vrniti v zapor. Kazni sicer ne bo prestajal za klasičnimi zapahi, ampak na odprtem oddelku mariborskega zapora, v Rogozi.

Čoln, s katerega je padel Martin Rogina Foto: Jurij BERLOŽNIK
Jurij Berložnik

Ni bil naklep, bila je malomarnost

Spomnimo. Tragedija se je zgodila 17. julija 2015, ko so Vravnik, Rogina in Janko Helbl popivali na čolnu na reki Dravi. Hudo opiti Vravnik je pričel zbadati Rogino in tudi žaliti njegovo mater. Rogina ga je prosil, naj odneha, a ga Vravnik ni uslišal. Pričela sta se suvati, nakar je Vravnik Rogino potisnil v deročo Dravo. Nesrečni Rogina ni znal plavati in zgodilo se je najhujše. Iskalna akcija za njim je stekla šele dva dni po tragediji, ko so svojci obvestili policijo, da ga pogrešajo. Ključna okoliščina, zaradi katere je tožilstvo na ponovljenem sojenju spremenilo obtožnico in Vravniku namesto poskusa uboja očitalo povzročitev smrti iz malomarnosti, je bilo pričanje izvedenca psihiatra Bojana Filipiča, ki je ugotovil, da je pri obtoženem tistega dne "šlo za trenutno napačno presojo". Takšna ocena je izključila, da bi bil Vravnik Rogini naklepal vzeti življenje, zato tožilstvu ni preostalo drugega, kakor da obtoženemu pripiše, da je tragedijo povzročil zaradi malomarnosti. Njegovemu odvetniku pa pogojne kazni za to dejanje kljub izjemno težkemu življenju obtoženega, njegovemu priznanju in iskrenemu obžalovanju ni uspelo izposlovati tudi zato, ker po besedah sodnice Kamenšek Gornikove v postopku ni šlo prezreti dejstva, da se je obtoženi po dogodku potuhnil in kaznivega dejanja ni naznanil. "Naznanil ga je oče pokojnika(ko ga je prijavil kot pogrešanega, op. p.), obdolženi pa ni nikomur ničesar povedal in sploh ni imel tega namena, dokler se ni odkrilo, kaj se je zgodilo. Posledice so velike, oškodovanec je bil v svojem 34. letu življenja, njegova starša ob izgubi zelo trpita," je ob obrazložitvi prvostopenjske sodbe lansko jesen spomnila sodnica. In višji sodniki v Mariboru so ji, kot rečeno, v celoti sledili in njeno sodbo potrdili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta