Za skesana kradljivca koles sedem mesecev zapora

Andrej Bedek Andrej Bedek
26.12.2018 20:09

Madžara Jozsef Szebenszki in Janos Szücs sta priznala, da sta poleti v Pomurju ukradla najmanj dvanajst koles. Sodba tujcema je potrdila, da so kraje koles v pokrajini ob reki Muri v porastu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jozsef Szebenszki in Janos Szücs sta že od 27. julija za rešetkami, tam pa bosta ostala še en mesec. 
Nataša Juhnov

Madžarska državljana Jozsef Szebenszki in Janos Szücs sta ta teden na Okrožnem sodišču v Murski Soboti klonila pod težo dokazov, ki jih je proti njima zbrala državna tožilka Anica Šoštarič. Naprtila jima je očitek, da sta letos poleti v Pomurju ukradla najmanj 12 koles, skupaj vrednih 13 tisoč evrov. V zameno za kazen sedmih mesecev zapora sta na predobravnavnem naroku priznala krivdo.

Ujeta pri rutinski kontroli prometa

"Obžalujem, kaj sem storil. Na kriva pota med več ne bo zaneslo," se je Szebenszki pokesal pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar. "Hudo mi je, doma me čaka družina. Opravičujem se vsem, ki sem jih prizadel," pa je pridal Szücs. Prestajanje kazni se bo za Madžara izteklo natanko čez en mesec, 27. januarja 2019, saj bo takrat minilo sedem mesecev od dneva, ko sta končala v priporu. Szebenszki in Szücs sta kolesa kradla v Radencih, v Gregorčičevi ulici v Murski Soboti in Moravskih Toplicah. V rokah policistov pa sta končala povsem naključno. Zanju je bila usodna rutinska kontrola prometa. Ker nista znala razložiti, zakaj imata v kombiju kar štiri precej draga kolesa, niti nista imela dokazil, da bi bil tovor lahko njun, je policijska patrulja na pomoč poklicala kolege iz kriminalističnih vrst. V vozilu so našli baterijski kotni brusilnik, ki bi bil lahko namenjen za rezanje verižnih ključavnic za kolesa, prav tako škarje za železo. Sodišče je tatinsko orodje Madžaroma odvzelo.
Sodba tujcema je potrdila, da so kraje koles v Pomurju v porastu, saj jih je bilo letos več kot doslej v enem letu. Kazniva dejanja tatvine koles so sicer razpršena, tako da ne moremo govoriti o črnih točkah. Oktobra so tako v osmih dneh ukradli kar tri električna kolesa, skupaj vredna 12.500 evrov, od tega dve v Moravskih Toplicah. Posebno predrzna je bila tatvina, ki se je zgodila 16. oktobra, ko je nekdo sredi belega dne električno kolo izmaknil v središču Murske Sobote. Na Goričkem se je sicer že zgodilo, da je nekdo prikolesaril domov, pustil nezaklenjeno kolo na dvorišču, kar so pridaniči izkoristili, ga naložili v kombi in se odpeljali neznano kam. Zato so se pojavile govorice, da se tujci v tovornih kombijih vozijo po ulicah ali po vasi, dva od njih pa se sprehajata pred vozilom in preverjata, ali so kolesa, ki jih opazita, zaklenjena, ali pa celo z orodjem zlomita ključavnice, kolesa pa nato naložijo v kombi in pobegnejo.

Kradljivca tekmovalnega kolesa še iščejo

Kolo, vredno 14 tisoč evrov, so ukradli tudi pred pomursko etapo kolesarske dirke po Sloveniji.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta