Višje sodišče v Mariboru: Sodniku Pliberšku, ki ni več predsednik, zdaj grozi še disciplinski postopek

Vesna Lovrec
29.04.2021 16:59
Vrhovno sodišče je zoper sodnika Miroslava Pliberška, ki se je zaradi vožnje v pijanem stanju že odpovedal funkciji predsednika višjega sodišča v Mariboru, podalo pobudo za uvedbo disciplinskega postopka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejšnji petek je sodniku Miroslavu Pliberšku prenehala funkcija predsednika višjega sodišča v Mariboru. Odpovedal se ji je sam zaradi januarske prometne nesreče. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Prejšnji petek je sodniku Miroslavu Pliberšku prenehala funkcija predsednika višjega sodišča v Mariboru. Odpovedal se ji je sam, zaradi januarskega dogodka, ko je v mariborskem naselju Brezje pijan povzročil prometno nesrečo. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je za začasnega predsednika višjega sodišča v Mariboru imenoval dosedanjega podpredsednika sodišča, višjega sodnika Branka Reismana, in sicer za največ šest mesecev oziroma do imenovanja novega predsednika višjega sodišča. Javni poziv za imenovanje predsednika sodišča, ki ga je sodni svet v Uradnem listu Republike Slovenije objavil 14. aprila, je namreč še odprt, saj se rok prijave izteče 14. maja. "Zaenkrat na sodnem svetu še nismo prejeli nobene prijave," je za Večer pojasnila generalna sekretarka na sodnem svetu Maja Rozman in razložila, kakšna je procedura imenovanja predsednika sodišča. Po prejemu kandidatur mora sodni svet o kandidatih najprej pridobiti mnenje predsednika Vrhovnega sodišča RS, nato s kandidati opravi razgovor, po razgovoru sodni svet o kandidatih pridobi še mnenje ministrice za pravosodje, ko prejme njeno mnenje, pa opravi izbiro med kandidati in imenovanje.

V organizmu je imel 2,6 promila alkohola

Miroslav Pliberšek Foto: Janko RATH
Janko Rath

Med čakanjem na predajo poslov svojemu nasledniku se Pliberšku utegne zgoditi, da bo pristal v disciplinskem postopku. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič se je namreč odločil, da bo disciplinski tožilki na sodnem svetu zoper njega podal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. "Pobuda je bila podana zaradi kršitve sodniške dolžnosti, ki prepoveduje vedenje in ravnanje sodnika, s katerim se krni ugled sodniškega poklica," je razložil Iztok Stržinar iz službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču. Poročali smo, da je Pliberšek 29. januarja letos okoli 11.45 prometno nesrečo povzročil v svojem prostem času. Z avtomobilom je s ceste zletel v ciprese s tako silo, da jih je izruval iz zemlje, podrl je tudi žičnato ograjo in betonske stebre. S kolikšno hitrostjo je v naselju in v neposredni bližini prometnega znaka, ki opozarja na cono umirjenega prometa, vozil tik pred nezgodo, policisti niso ugotovili. Kot poglavitni vzrok za nesrečo so navedli vožnjo po napačni strani ceste, suma, da bi s svojim ravnanjem zakrivil kaznivo dejanje nevarne vožnje - glede na to, kje se je nesreča zgodila in da je z avtom pristal na dvorišču stanovanjske hiše -, pa policisti niso zaznali. Ocenili so, da Pliberšek s svojo vožnjo v naselju in s tem, da je z avtom pristal na dvorišču stanovanjske hiše, drugih ni neposredno ogrožal. Ker so na kraju ocenili, da je povzročitelj nesreče hudo poškodovan, ga niso takoj preizkusili z alkotestom, ampak so zanj odredili strokovni pregled. V bolnišnici se je izkazalo, da je imel sodnik srečo v nesreči, saj se je zgolj lažje poškodoval, rezultat strokovnega pregleda pa je več kot mesec in pol po nesreči pokazal, da je Pliberšek tisti petek že dopoldne precej globoko pogledal v kozarec. Na strokovnem pregledu so mu namerili kar 2,6 grama alkohola na kilogram krvi. Zaradi vožnje v "mrtvo pijanem stanju" mu grozita izguba vozniškega dovoljenja in globa 1200 evrov, dodatnih 120 evrov globe pa je prejel zaradi nepravilne strani vožnje. Sodnik je povzročil tudi nekaj škode lastnikom cipres in dvorišča, na katerem je pristal, a jo je po lastnih besedah že poravnal. Potem ko sta Večer in Dnevnik objavila zgodbo o njegovi prometni nesreči, je Pliberšek predsednika vrhovnega sodišča in sodni svet obvestil, da se odpoveduje funkciji predsednika višjega sodišča v Mariboru.

 

​Predsednik vrhovnega sodišča je presenetil

Damijan Florjančič Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zdaj mu poleg izgube vozniškega dovoljenja grozi še uvedba disciplinskega postopka. S pobudo o slednjem je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič marsikoga presenetil. Že res, da je Pliberšek z vožnjo v pijanem stanju, čeravno se mu je to zgodilo v njegovem prostem času, bržčas krnil ugled sodniške funkcije. Ali jo je ali ne, bo prva ocenjevala disciplinska tožilka na sodnem svetu, ki bo odločala o Florjančičevi pobudi za uvedbo disciplinskega postopka. V preteklosti ga je uvedla tudi zoper zdaj že nekdanjega predsednika delovnega sodišča v Mariboru Stanka Omerzuja, ampak nadvse zanimivo je, da je to storila na pobudo takratnega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, in ne na pobudo predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča. Sodnik Omerzu je bil v kazenskem postopku zaradi zalezovanja nekdanje ljubice. Bil je tudi pravnomočno obsojen, ampak afera Omerzu je bolj kot zaradi očitkov tožilstva v javnosti odmevala zaradi njegovega obnašanja v kazenskem procesu. Predsednik mariborskega delovnega sodišča si je kot obdolženec privoščil razne pravne manevre, s katerimi se je izmikal narokom in vročanju sodne pošte, proces je zavlačeval s številnimi poskusi izločitve sodnice, ki mu je sodila, oškodovanki pa grozil še naprej. Nič od tega ni bilo skrito, novinarji smo redno poročali o njegovem ravnanju pa tudi o tem, da se je v postopku izkazalo, da je bil pripravljen za pričanje njemu v prid, koga zaposliti na delovnem sodišču, kar je tudi storil. Predsednik vrhovnega sodišča ga je pozval, naj odstopi od funkcije predsednika delovnega sodišča, a ga je Omerzu ignoriral. Florjančič je izrazil zaskrbljenost zaradi njegovega obnašanja v kazenskem postopku, ni pa ob spremljanju afere Omerzu udaril po mizi in dal pobude za uvedbo disciplinskega postopka. To je prepustil disciplinski tožilki na sodnem svetu, in ko ga je obvestila, da je zoper predsednika delovnega sodišča v Mariboru sprožila disciplinski postopek, je imel Florjančič podlago, da ga je dal v suspenz, ki se je sicer kasneje, na čudenje vseh, tudi pravne stroke, izkazal kot nezakonit, Omerzu pa je prejel odškodnino za izgubljen dohodek. Danes Omerzu sicer ni več ne predsednik sodišča ne sodnik, a ne zato, ker bi mu bili funkciji krivdno odvzeti, temveč zato, ker se je upokojil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta