(VIDEO) Smrt grškega navijača: Policisti pregledujejo zasežene telefone, objavljen je pretresljivi posnetek

M.R.
16.08.2023 10:27

Grški policisti še vedno preiskujejo smrt navijača nogometnega kluba AEK, ki je bil ubit v spopadu z zagrebškimi navijači. Objavljeni so novi posnetki incidenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V povezavi s smrtjo grškega navijača je policija prijela več kot sto ljudi, za vse je bil odrejen preiskovalni pripor. Navijače so namestili v 16 različnih zaporov po državi.
EPA

Grška policija še vedno ni odkrila morilca 29-letnega navijača atenskega nogometnega moštva AEK Michalisa Katsourisa, ki je bil ubit med spopadom navijaške skupine z navijači zagrebškega Dinama. 

Varnostni organi so pripadnikom hrvaške navijaške skupine Bad Blue Boys odvzeli mobilne telefone, poroča grški medij Protohema, medij SKAI pa dodaja, da so že pričeli obdelovati podatke, ki so jih dobili na zaseženih telefonih. 

Spletni portal Dnews, ki ga povzema hr​vaški Index, je objavil tudi pričanje šefa varnostnikov Opap Arene. Preiskovalcem naj bi povedal, da so z varnostniki med obhodom po stadionu zbrali nekaj predmetov, ki so nosili sledi krvi. Predali so jih policiji. Pravi, da je šlo tudi za 1,5 metra dolge palice. 

EPA

"V jutranjih urah 8. avgusta so me varnostniki stadiona obvestili, da so pred vhodom 37 našli neke škatle in da so jih odnesli, da bi jih predali policiji. Istega dne sem okoli 7. ure odšel na teren in stražarji so mi dali tri lesene palice, dolge 120 centimetrov, šest lesenih palic, dolgih 90 centimetrov in eno zlomljeno leseno palico, dolgo 79 centimetrov. Kot sem opazil, so bili nekateri od teh predmetov krvavi," naj bi povedal preiskovalcem. 

Novi posnetki tik pred smrtjo

Mediji so objavili tudi pričanje lastnika bližnje cvetličarne. "V sredo sem pred cvetličarno na strehi našel nekatere predmete. Med pregledom posnetkov varnostnih kamer sem ugotovil več aktivnosti navijačev 7. avgusta med 23.36 in 23.50 pred cvetličarno," mediji navajajo njegovo izpoved. 

Predsednik grškega sindikata uslužbencev policije George Kalliakmanis je danes povedal, da mobilnike, ki so jih zasegli Bad Blue Boysom, že pregledujejo in da bodo prav te naprave imele pomembno vlogi v preiskavi. Po njegovih besedah preiskovalci sumijo, da glavnu osumljenec za uboj grškega navijača ni bil vpleten v neposreden spopad z njim. 

Hkrati je priznal, da je policija storila več tragičnih napak. "Na posnetkih je mogoče videti, da so nekateri pretepli ubitega Michalisa. S posnetkov skušamo razbrati, za koga gre, a je to zelo težko. Zdi se, da tisti, ki je Mihcalisa zabodel z nožem, ni eden izmed teh, ki so ga pretepli," je povedal Kalliakmanis.

SKAI je v ponedeljek objavil nove posnetke spopada navijačev v Atenah. Eden prikazuje tudi trenutke pred smrtjo Katsourisa, ki je imel oblečeno modro majico, na glavi pa je imel motoristično čelado. Na posnetku je mogoče videti, da ga nekdo ujame in ga potem udari. 

V 5. minuti in 56. sekundi televizijskega prispevka, ki je objavljen tudi na YouTubu, je razvidno, da je pokojnik po tem, ko je dobil udarec, vstopil v trgovino, nato pa se je pred hladilnikom zgrudil. Za tem so sledili posnetki, na katerih se vidi, da ga je nekdo udaril s predmetom, ki je videti kot palica. Katsouris na posnetku nato sname čelado, pod katero je imel tudi podkapo. Po udarcu je zbežal in gledal svojo roko. 

EPA

Del posnetkov, ki prikazujejo pokojnega, je objavljen tudi na Twitterju. Tu si posnetki sledijo kronološko, so pa vznemirljivi. 

Storilec naj bi imel tetovažo na vratu

Grški medij Newsit poroča, da se preiskovalci zdaj osredotočajo na posnetke spopada pred stadionom, saj da DNK vzorci, ki so jih odkrili na obleki pokojnega, ne vodijo do specifičnega genetskega zapisa. Prek posnetkov in fotografij na zaseženih telefonih skušajo identificirati moškega, ki je ubil Katsourisa. Po poročanja medija ERT naj bi preiskovalci ugotovili, da ima storilec tetovažo na vratu, a za zdaj niso uspeli ugotoviti motiva tetovaže. 

Že od petka analizirajo DNK sledi, ki so jih našli na zaseženih predmetih, jutri pa naj bi objavili rezultate primerjav za pet glavnih osumljencev. 

Grški mediji še poročajo, da bo policija v preiskavi uporabila posebno programsko opremo, ki meri biometrične posebnosti, saj je večina storilcev na posnetkih oblečena v črno in ima prekrite obraze. S pomočjo omenjene programske opreme pa bi lahko prišli do biometričnih podatkov posameznika, kar naj bi pripomoglo k potrditvi morilca 29-letnega navijača. 

Glede na izjave policije, ki jih navajajo grški mediji, bi lahko bil morilec kdorkoli od vpletenih v spopad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta