Umor Sare Veber: Abramov ni bil sposoben za sojenje

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.03.2023 05:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov trdi, da ni sposoben spremljati sojenja, ker se ne počuti dobro.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču bi se moralo nadaljevati sojenje Ljubljančanu Sebastienu Abramovu, ki je obtožen umora Sare Veber sredi marca 2015 v stanovanjski hiši Vebrovih v Pernovem pri Žalcu. Abramov je obtožen umora na zahrbten način, grozi mu do 30 let zapora, če bo spoznan, da je zakrivil smrt nekdanjega dekleta.

A se je zadeva zapletla že pred začetkom naroka. Michael Rotter, ki zagovarja Abramova, je namreč predsednici senata Marjani Topolovec Dolinšek dejal, da se njegov klient ne počuti dobro ter ni sposoben ne v fizičnem in ne psihičnem smislu aktivno spremljati obravnave. V povezavi s psihičnim stanjem obdolženca je pojasnil, da je skušala obramba že minuli teden angažirati svojega psihiatričnega in psihološkega izvedenca, ki naj ugotovi, ali je Abramov sploh sposoben spremljati naroke. A se je zadeva po njegovem zapletla, ker bi bil moral Abramov sam plačati izvedenca. Ker pa ni imel denarja, izvedenec še ni bil angažiran. Je pa zato Abramov sam prosil sodišče, da mu odobri, da gre v bančno poslovalnico in sam dvigne denar ter plača izvedenca. Po mnenju odvetnika Rotterja obtoženi želi dodatno psihiatrično obravnavo, saj da se že od začetka sojenja zelo slabo počuti, ker doživlja čuden občutek krivde za očitano mu kaznivo dejanje.

Tožilstvu je navedbam obrambe nasprotovalo. Tožilec Gorazd Kacijančič je v sodni dvorani dejal, da ne razpolaga z objektivnimi podatki, da bi bilo karkoli narobe z zdravjem obtoženega. Meni tudi, da ima vsak obdolženec podobne občutke krivde kot Abramov. Po tožilčevem mnenju je predlog obrambe usmerjen v zavlačevanje postopka, saj se obtoženemu 31. julija izteče pripor. Obramba je sicer že na prejšnjih narokih neuspešno skušala zavlačevati postopek v zvezi z oddajo o omenjenem dogodku na Pop TV in posledično z izločitvijo članice senata, ki si je ogledala ta prispevek.

Predsednica senata je najprej povedala, da je Abramovu dovolila obisk bančne poslovalnice v spremstvu pravosodnih policistov. Nato pa po posvetu senata še sporočila njihovo odločitev, da obdolženca pregledajo v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, kjer naj ocenijo, ali je sposoben spremljati narok. V zaporu namreč ni bilo zdravnika, ki bi lahko to ugotovil.

Narok so zato prekinili, obdolženca pa odpeljali na pregled v psihiatrično ustanovo, kjer je zdravnik ugotovil, da ni sposoben aktivno spremljati naroka. Sodnica je zato narok preklicala.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 31. marca.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta