Učiteljica kazensko preganjala mikrobiologa, a na sodišču ni dokazala, da jo je obrekoval in žalil

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.01.2023 03:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Avberšek je na sodišču povedal, da so se tudi nanj osebno vršili pritiski in da so ga skušali podkupiti.
Damijana ŽIŠT

Na celjskem okrajnem sodišču so oprostili priznanega mikrobiologa dr. Miho Avberška, ki ga je z zasebno tožbo zaradi obrekovanja in razžalitve kazensko preganjala Brigita Mavec, učiteljica telovadbe na OŠ Gorica Velenje. Menila je, da je prav on kriv, da v začetku leta 2020 ni postala ravnateljica šole.

Avberškovo oprostitev je v zaključni besedi predlagal njegov zagovornik, odvetnik Aleš Sevšek, saj je menil, da za očitano ni prav nobenih dokazov. Tako je sklenilo tudi sodišče in obdolženega oprostilo. Avberšek je na sodišču govoril celo o pritiskih in primerih podkupovanja v zameno za to, da bi Brigita Mavc postala ravnateljica na OŠ Gorica Velenje. Zato je okrajna sodnica Barbara Polanec v izreku sodbe med drugim tudi zapisala, da po zaključenem dokaznem postopku sodišče ocenjuje, da je imel Avberšek utemeljen razlog verjeti v resničnost poskusov vplivanja na glasovanje, "vendar se sodišče v tem postopku s tem ni ukvarjalo". ​Avbrškove izjave v zvezi z omenjenim primerom na sodišču in poskusi podkupovanja, da bi zmagala Brigita Mavec, je potrdilo več prič.

Kandidatka brez integritete

Miha Avberšek se je znašel na sodišču zaradi razpisa za kandidata za ravnatelja na OŠ Gorica Velenje. Brigita Mavec je decembra 2019 kandidirala za ravnateljico in pri tem pogorela. Za to je bil po njenem kriv Avberšek, ki je bil podpredsednik sveta zavoda OŠ Gorica Velenje in je, še preden so člani zavoda odločili, kdo je najprimernejši kandidat, napisal pismo in ga izročil tedanjemu podžupanu in sedanjemu županu Petru Dermolu. Brigita Mavec je v zasebni tožbi navajala, da je Avberšek v pismu, ki ga je prebral članom sveta zavoda, zapisal neresnične trditve, jo s tem obrekoval in ji škodoval, da ni bila izbrana za ravnateljico.

Z občine so, pred izbiro kandidata za ravnatelja OŠ Gorica Velenje, svetu zavoda poslali pismo, v katerem so kot edino primerno kandidatko za mesto ravnateljice podprli Brigito Mavec (na razpis sta se prijavila še dva kandidata). Ker pa je Avberšek že prej izvedel, da je občina za ravnateljico podprla Brigito Mavec, in ker so se na člane sveta zavoda vršili različni pritiski - šlo je za ljudi, povezane z velenjsko občino, in moža Brigite Mavec, Marka Mavca - kako se lobira za Brigito Mavec, je napisal pismo.

Na sodišču je povedal, da v pismu ni omenjal imena kandidatke, je pa navedel, da se mu zdi neprimerno, da se na člane sveta zavoda vršijo pritiski, kako naj glasujejo, in da občina podpira kandidatko, ki je neprimerna za ravnateljico. "Gre za kandidatko, ki v svoji poklicni karieri ni naredila nobenega strokovnega napredka, v kolektivu in znotraj sveta staršev ni sprejeta. Najhuje pa je, da gre za kandidatko brez integritete, ki je sposobna brez kančka sramu, prek svojega zaledja, pritiskati na odločitev sveta zavoda," je Avberšek med drugim zapisal v spornem pismu. Sodišče je tudi ugotovilo, da Avberšek tega pisma ni napisal z namenom zaničevanja Brigite Mavec.

 

Lobiranje preko mestnih svetnikov

Avberšek je še povedal, da so se tudi nanj osebno vršili pritiski in da so ga skušali celo podkupiti, pritiskov pa so bili deležni tudi nekateri drugi člani sveta zavoda. Pred imenovanjem ravnatelja na OŠ Gorica Velenje je v stik z njim preko njegove matere v imenu Marka Mavca, ki je bil takrat direktor podjetja Eurofins ERICo Slovenija, stopil Marjan Penšek, predstavnik družbe Gorenje v podjetju ERICo. Penšek je v telefonskem klicu povedal, da kliče zaradi izbora ravnatelja, saj ga je Brigita Mavec prosila, naj lobira za njegovo ženo. Povedal mu je tudi, da bi v primeru glasovanja za Brigito Mavec lahko v Premogovniku Velenje, kjer naj bi novi direktor postal Mavec, dobil kakšen posel.

"Še nikoli v življenju me ni noben pogovor tako pretresel. To ni bilo samo lobiranje, ampak zame grozljiv, neprimeren in verjetno tudi nezakonit način kupovanja glasu, torej korupcija," je pričal Avberšek. Omenjeni telefonski pogovor je na sodišču Penšek potrdil. Pritiski so se izvajali izključno s strani interesne sfere Brigite Mavec in MOV, ki jo je pri kandidaturi nenavadno podpirala, tudi na druge člane komisije. Dve članici komisije sta na sodišču povedali o klicih znancev in prijateljev Brigite Mavec ter dveh mestnih svetnikov. Eno je poklical tudi Blaž Nardin in ji povedal, da je "Marko Mavec pritiskal nanj, naj jo pokliče in ji reče, naj glasuje za njo". Nardin je na sodišču to potrdil, Mavec pa je zanikal, da bi skušal vplivati na člane komisije. Priznal je le, da se je pogovarjal s prijatelji o ženini kandidaturi in jim rekel, da "bodo hvaležni za vsako dobro besedo".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?