Uboj: Zabodla ga je naravnost v srce

Sijan Pretnar
07.03.2023 05:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Filipčič, ki je bila po smrti nasilnega partnerja nekaj tednov v priporu, trdi, da se je ustrašila za svoje življenje.
Sijan Pretnar

Zgodilo se je pred dobrimi štirimi leti, v noči na kulturni praznik, v podkletenem najemniškem stanovanju bloka v Ulici II. prekomorske brigade v Postojni. Kaznivo dejanje uboja naj bi bila 40-letna Barbara Filipčič zagrešila tako, da je Ilijo Zvijerca z nožem, ki je imel najmanj 19,5 centimetra dolgo rezilo, zabodla v prsni koš. Usodni sta bili dve vbodni rani. Prebila je prsno steno osrčnika in sprednjo steno desnega prekata srca, Zvijerac pa je umrl zaradi izkrvavitve v prsno votlino.

Po obtožbi, ki jo je na začetku sojenja predstavila državna tožilka Natali Volčič Ivanič, je Postojnčanka zaradi akutne stresne reakcije in intenzivnega čustvovanja ob odvisnostni in osebnostni motnji kaznivo dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Rana je bila dolga 6,5 centimetra

Obducent je pri pregledu trupla ugotovil vbodno rano na levi strani prsnega koša. Rana je bila gladkih robov, potekala je vertikalno in je bila dolga 6,5 centimetra, imela pa naj bi dva vbodna kanala. Na nadaljevanju sojenja bodo zaslišali tudi izvedenca sodne medicine, ki bo lahko pojasnil, ali je možno, da je do usodnih poškodb lahko prišlo tako, kot je povedala obtožena.

"Vsega se ne spomnim, veliko let je minilo," je začela Postojnčanka svoj zagovor, med katerim so jo na trenutke premagale solze. Tisti večer je hčerko peljala k sestri, medtem pa jo je Zvijerac klical in ji pisal sporočila. Ni mu odgovorila. Ko se je vrnila v stanovanje, je šel proti njej in ji grozil, da jo bo ubil. Umaknila se mu je in odšla iz stanovanja. "Šla sem hodit po Postojni," je pojasnila. Upala je, da se bo umiril in zaspal. Ko je videla, da so v stanovanju ugasnjene luči, se je vrnila.

A Zvijerac ni spal. Znova je šel proti njej, prosila ga je, naj gre ven. Res je šel. "Ko sem pomivala posodo, pa sem začutila, da je za mano," je povedala. Udaril jo je, tako da je padla, nato jo je začel daviti in tresti. Govoril ji je, da jo bo ubil, da je ne bo imel nobeden, če je ne bo imel on, se je spominjala obtožena.

Med davljenjem in tresenjem je z rokami za hrbtom iskala po pultu nekaj, da bi se ubranila. "Samo branila sem svoje življenje," je povedala med solzami. "Nisem mogla več dihati, videla sem njegove črne oči," je dodala. Kako natanko se je zgodilo, se ne spomni. Nož je nastavila med oba. Povedala je, da je bil blizu nje in da se je nanjo naslanjal. Že v preiskavi je zanikala, da bi bila z nožem zamahnila proti Zvijercu, temveč je nož le držala v roki.

Ko je vzela nož, je davljenje popustilo, je odgovorila svojemu odvetniku Ivanu Ravbarju. 57-letni Zvijerac je vzel vzglavnik in odejo ter odšel iz stanovanja, obtožena pa je za njim zaklenila vrata. Da je pred vrati stanovanja Zvijerac umrl, so ji povedali reševalci, ki so jo naslednji dan zbudili.

Negibnega Zvijerca je na hodniku pred stanovanjem 8. februarja 2019 dopoldne opazila soseda, z drugimi stanovalci so poklicali reševalce. Ko so ti obtoženi povedali, da je umrl, ji je bilo grozno. "Padla sem dol," je povedala na sodišču.

Opisovala je, kako se je nasilje njenega partnerja stopnjevalo, zlasti odkar je izgubil službo. Pogosto je bil pijan, nadziral jo je tudi, ko je bila v gostinskem lokalu v službi. Bil je ljubosumen, zaradi česar sta se velikokrat sprla. Do nje se je grdo obnašal. Skupaj sta živela dve leti. Ko jo je napadel, ga je prosila, naj se gre umirit. Večkrat je prespal v avtu. Davil jo je tudi štiri mesece pred tragičnim dogodkom. Policiji ga je prijavila v letu 2014, ko je nato dobil prepoved približevanja. Obljubljal ji je, da se bo poboljšal, je obtožena odgovorila na vprašanje, zakaj je bila še z njim.

Bunda prerezana na dveh mestih

Sodnica Polona Veberič, ki vodi petčlanski kazenski senat, je prebrala še nekatere listine v sodnem spisu. Policisti so v stanovanju zasegli več nožev in jih poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, kamor so poslali tudi oblačila Zvijerca in obtožene. Na bundi, ki jo je imel oblečeno pokojni, so našli dve večji prerezanini, ki sta nastali z uporabo navzdol obrnjenega rezila, podobne poškodbe so bile tudi na majicah, ki jih je imel Zvijerac pod bundo. Najverjetneje so nastale z nožem, ki so ga označili s številko 5, na rezilu so bile tudi biološke sledi pokojnega, so še ugotovili.

Obtožena je v noči na 8. februar 2019 večkrat klicala na številko 113, a je očitno prehitro prekinila, saj na policiji klicev niso zabeležili. So pa to ugotovili ob pregledu njenega telefona. Klicala je tudi šefa in mu povedala, da ne ve, ali bo prišla v službo, saj ni vedela, ali bodo naslednji dan vidne poškodbe in modrice zaradi davljenja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta